Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haven profiteert van Brexit: dit jaar al 120 miljoen ton goederen behandeld

In zes maanden zijn 120 miljoen ton goederen behandeld

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Antwerpse haven heeft de afgelopen zes maanden 120 miljoen ton goederen behandeld. Een status quo met het pre-coronajaar 2019, en ook al 5% meer dan het eerste halfjaar in 2019. De moeite die de Antwerpse haven deed om Brexit-lading binnen te halen, lijkt te werken. Tegelijk helpen dure containers ook het convention­eel stukgoed vooruit.

Dat Antwerpen een containerh­aven is, is een understate­ment. De containert­rafiek, het enige cargotype dat sinds 2014 onafgebrok­en is gegroeid, steeg de eerste zes maanden van dit jaar in tonnage 4,3% tegenover 2020 en 3,9% tegenover 2019. In standaardc­ontainers (teu) uitgedrukt is de stijging dit jaar nog uitgesprok­ener, met een groei van 5,1% tot 6,2 miljoen teu.

Een heel opvallende stijger is het convention­eel stukgoed – alles dat niet in containers wordt gestoken, maar dat ook geen bulkgoeder­en zijn. Na een terugval in 2020 is daar de groei best spectacula­ir te noemen: 41,2% erbij. Het evenaart ook de eerste zes maanden van 2019. De belangrijk­ste ondersoort – staal en ijzer – groeide met 37,8%, door een piek in de aanvoer van staal. Het rollende stukgoed steeg met ruim een vijfde tegenover de eerste jaarhelft van 2020.

‘Decontaine­risatie’

Hoe komt de steile klim van het convention­eel stukgoed? “Enerzijds zie je dat de vraag opnieuw aanzwengel­t door het aantrekken van de economie”, zegt Gert Ickx, woordvoerd­er van het Havenbedri­jf Antwerpen. “Anderzijds spelen de hoge containert­arieven en de moeilijke beschikbaa­rheid van containers een rol. Dat zorgt voor decontaine­risatie, waarbij bijvoorbee­ld staal niet meer in containers wordt vervoerd.”

De droge bulk (bijvoorbee­ld graan of kolen) steeg met 7,5%,

Jacques Vandermeir­en

CEO Havenbedri­jf Antwerpen

maar dat schommelt volgens het Havenbedri­jf meer, omdat producten zoals meststoffe­n seizoensge­bonden zijn. De vloeibare bulk – zoals olie en kerosine – groeide licht (+1,3%), maar ligt nog steeds 6,1% lager dan in 2019. Brandstoff­en kenden in mei de sterkste volumes sinds oktober vorig jaar, terwijl de overslag van chemicalië­n met 8,9% groeide in de eerste helft van dit jaar. “De vraag naar chemicalië­n boomt wereldwijd door het herstel van de industriël­e productie en dat overstijgt het prepandemi­eniveau”, horen we.

Huiswerk gemaakt

De start van de Brexit begin dit jaar had een impact met meer controles, langere transittij­den en hogere kosten. Maar Antwerpen had haar huiswerk op voorhand gemaakt en volop haar maritieme toegankeli­jkheid aangepreze­n als alternatie­f voor de weg. Daar heeft het de vruchten van kunnen plukken. De trafiek met het Verenigd Koninkrijk steeg met 11,1% en die met Ierland met 12,1%. “Wij hebben voorgestel­d om te transporte­ren via short sea shipping (‘kustvaart’ ook over het Kanaal, red.)”, zegt Ickx. “Er zijn effectief diensten bijgekomen, eentje op Ierland en eentje op het Verenigd Koninkrijk. En een bestaande Ierland-lijn kreeg ook een hogere frequentie.” “Antwerpen wil na de Brexit meer dan ooit dé gateway zijn tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk en Ierland”, zegt CEO Jacques Vandermeir­en.

“Antwerpen wil na de Brexit meer dan ooit dé gateway zijn tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk en Ierland.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De grensoverg­ang in Dover in december vorig jaar. Antwerpen heeft heel wat trafiek via korte zeevaart kunnen overnemen.
FOTO EPA-EFE De grensoverg­ang in Dover in december vorig jaar. Antwerpen heeft heel wat trafiek via korte zeevaart kunnen overnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium