Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ambulance besteld, zodat ik niet in quarantain­e moet”

Ouders pikken jongeren op in Kontich na feestvakan­tie in Lloret de Mar

-

De twee ‘Covid-bussen’ uit Lloret de Mar met 112 besmette jongeren en 10 besmette animators van reisorgani­satie Jongerentr­avel zijn vrijdagmid­dag aangekomen in België. Voor sommige ouders, die nu ook in quarantain­e moeten, is dat een streep door de rekening. Eén moeder pakte het slim aan: zij liet ambulances aanrukken om haar dochter en zeven vriendinne­n naar huis te brengen. “Zo zijn zij in goede handen en kan ik blijven werken.”

Het zijn stapels bodyboards die als eerste worden uitgeladen uit de bussen. Niet meer nodig, want strand en zee liggen ver weg. Daarna stappen de jongeren een voor een de trappen van de ‘coronabuss­en’ af. Met lange gezichten nemen ze afscheid van elkaar. Nog in hun kleurrijke vakantieou­tfits: korte shortjes, slippers en zelfs een sombrero. Maar ze zijn niet aan de Spaanse costa, het is een bedrukte aftocht op een parking langs de autosnelwe­g op een bewolkte Belgische vrijdag. Onder het oog van de verzamelde pers. Ze lopen verderop op de parking naar de veilige armen en wagens van hun ouders. Ook die ouders moeten daarna in quarantain­e. Samen in de auto zitten is namelijk een hoogrisico­contact.

Ambulances

“Een serieuze streep door de rekening”, zegt vader René. “Ik ben zelfstandi­ge en kan dus de komende tien dagen niet werken. Ik had mijn zoon nog gevraagd of hij niet beter een jaartje zou wachten met zo’n reis waar iedereen samenkomt. Maar na al die tijd niets doen kun je de iemand van zijn leeftijd niet tegenhoude­n.”

Moeder Beata Zach (45) heeft een oplossing voorzien om niet in quarantain­e te moeten. “Ik en de ouders van de vriendinne­n van mijn dochter hebben samen ambulances laten komen. Onze acht meisjes gaan samen rechtstree­ks naar een groot appartemen­t om daar in isolatie te gaan. Zo komen wij niet in contact met hen en kunnen we blijven werken. En stel dat er iets mis zou zijn, dan kunnen ze meteen goede zorgen krijgen van de ambulancie­rs.” Ook andere ouders hebben een ambulance laten komen. Beata vindt dat Jongerentr­avel de reis van haar 16-jarige dochter en haar zeven vriendinne­n beter had kunnen organisere­n. “Ze zijn onverantwo­ord geweest. Onze dochters hadden een kamer van acht gereservee­rd en kregen er een van zes. Twee moesten dus elders liggen, bij een andere groep. Ze hebben ook op een boot gezeten met jongeren die al langer ter plaatse waren. Toen bekendraak­te dat er besmetting­en waren, zijn ze zelf in apotheken op zoek moeten gaan naar zelftests.”

Karaoke, kaarten en slapen

Een andere ouder, die liever anoniem blijft, vindt dat niemand met de vinger gewezen moet worden. “Het is net als bij andere organisati­es zo gebeurd dat ze op voorhand een test moesten afleggen. Ik vind dat Jongerentr­avel en onze kinderen ten onrechte als boosdoener­s worden afgeschild­erd, ook door politici. Onze kinderen hebben een jaar lang helemaal niets mogen doen. Mijn kind is net afgestudee­rd, dus het is

maar normaal dat die eens op reis gaat.”

De terugrit van de Spaanse badstad viel trouwens wel mee, ondanks dat de jongeren maar heel kortere periodes uit de bus mochten. “We hebben het grootste deel van de tijd geslapen, want we zijn moe”, vertelt een 16-jarige van een groep van dertien jongens uit Turnhout. “We hebben ook karaoke gezongen en kaartspell­etjes gespeeld.”

“Ik heb er persoonlij­k geen spijt van dat ik de reis gemaakt heb, we hebben zaterdag en zondag goed kunnen feesten. Maar we zijn wel blij dat we niet meer in Spanje zijn”, gaat de jongeman verder. “Niet alleen omdat er geen feestjes meer doorgaan. Het was zonder feestjes ook nog en leuke vakantie geweest. Maar op die kleine appartemen­ten in isolatie zitten is niet leuk.” Bovendien was een van de buschauffe­urs jarig en die heeft snoep getrakteer­d (zie hieronder). En niemand was er erg aan toe. Hoofdanima­tor Louise Hermans

(23) zegt dat ze zelf de ziekste van iedereen was en dat het ook met haar al beter gaat. Nu is het nog wachten op al die andere jongeren die daar op reis waren, met Jongerentr­avel en Summer Bash. Jongerentr­avel had in het totaal

250 jonge reizigers in Spanje. Ook de gelijkaard­ige reisorgani­satie Summer Bash heeft onder

350 jonge reizigers in Spanje heel wat positieve gevallen.

ANDREAS ROTTY

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Beata Zach (45) heeft ambulances voorzien voor haar dochter en haar zeven vriendinne­n. Die gaan samen rechtstree­ks naar een appartemen­t om daar in isolatie te gaan.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Beata Zach (45) heeft ambulances voorzien voor haar dochter en haar zeven vriendinne­n. Die gaan samen rechtstree­ks naar een appartemen­t om daar in isolatie te gaan.
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Twee ‘Covidbusse­n’ brengen de jongeren en animators weer thuis.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Twee ‘Covidbusse­n’ brengen de jongeren en animators weer thuis.
 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? In zomerse vakantieou­tfits komen de jongeren aan op de parking in Kontich. Die sombrero zal de komende dagen niet meer nodig zijn.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O In zomerse vakantieou­tfits komen de jongeren aan op de parking in Kontich. Die sombrero zal de komende dagen niet meer nodig zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium