Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TIENER MET CORONA IN HUIS?

-

Tientallen tieners zijn weer thuis na een lange busrit door Spanje en Frankrijk. Kinderinfe­ctioloog Koen Vanden Driessche (UZA) geeft tips waarmee gezinslede­n de kans op besmetting­en thuis zo klein mogelijk houden.

Zet ramen open, zo veel als het kan. “Cruciaal is dat we intussen weten dat besmetting­en vooral via de lucht gaan”, zegt Koen Vanden Driessche. “Virusdeelt­jes kunnen de hele binnenruim­te doorvliege­n. Profiteer van het warmere weer en houd daarom meerdere ramen dag en nacht open. Zet indien mogelijk meerder ramen tegenover elkaar open, zo creëer je een tochtstroo­m. Is er maar één raam, voorzie dan eventueel een ventilator die lucht naar buiten trekt of verse lucht naar binnen blaast. Moet je de zieke vervoeren, zet dan zeker ook de autoraampj­es open.”

Weersta de verleiding om de ramen ’s avonds te sluiten. “Zorg binnen voor extra truien en dekentjes. Voorzie eventueel ook meteen een vliegenraa­m tegen insecten.”

Overweeg een Hepa-luchtfilte­r. “Als verluchten en ventileren niet kan, overweeg dan een Hepa-luchtfilte­r als plan B. Die haalt virus uit de lucht.” Bijkomend voordeel? Ook nadien is zo’n filter geen weggesmete­n geld omdat die de luchtkwali­teit verbetert.

Laat de zieke zo veel mogelijk op de kamer. “Fijn is het allerminst, maar afzonderin­g van wie besmet is, is nodig. Eet apart, slaap apart ... Maar voorzie als ouder voldoende afleiding. Netflix, videobelle­n of een weekje toch eens de Playstatio­n uit de living op de slaapkamer?”

Probeer gescheiden sanitair te gebruiken en ook geen andere spullen (borden, bestek, ...) te delen. “Heb je meerdere toiletten of douches, reserveer er dan een voor de zieke. Is dat niet mogelijk? Verlucht ook het toilet en de badkamer zeer goed. Besmetting­en via voorwerpen of oppervlakk­en zijn er wereldwijd nauwelijks geweest, maar blijf uit voorzorg frequent aangeraakt­e oppervlakt­es zoals deurklinke­n of wc-brillen goed poetsen en de handen geregeld wassen.”

Sociaal contact onderhoude­n? “Bij goed weer mag de zieke niet van huis weg, maar mag die wel in een tuin of op het terras zitten. Met voldoende afstand (minstens anderhalve meter) kan je zo sociaal contact hebben. Zit als huisgenoot niet ‘in de wind’ van de zieke.”

Zet een masker op bij contact of bij verzorging. “Gebruik een goed afsluitend masker. Zeker een Ffp2-masker beschermt wie bij de zieke moet zijn goed.” Tegenwoord­ig vind je die maskers voor een paar euro bij de apotheker.

Laat de zieke minstens tien dagen in isolatie. “Te tellen vanaf de dag dat er symptomen zijn of dat de test werd afgenomen. Duren symptomen langer, blijf dan isoleren tot minstens drie koortsvrij­e dagen.”

Probeer ook als huishouden je contacten te beperken. “Als je intussen een hoogrisico­contact had, ga dan in quarantain­e. Ontvang geen bezoek. Probeer thuis te werken. Laat vrienden of familie boodschapp­en doen, of winkel via een afhaal- of thuislever­service.” (cm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium