Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaanderen maakt geld vrij voor jobs in maatwerkbe­drijven Te veel lood in grond van scoutsterr­ein en Fort 8

- (cm, syma)

Uit de eerste resultaten van een onderzoek van afvalmaats­chappij OVAM blijkt dat op 40 van 42 onderzocht­e locaties rond Umicore Hoboken de risicogren­swaarde voor lood niet wordt overschred­en. Op het domein van de scouts en de site van Fort 8 is er wel (veel) te veel van de giftige stof aanwezig.

In het voorjaar van 2020 werden bij de kinderen nabij de fabriek van metaalverw­erkend bedrijf Umicore verhoogde loodwaarde­n in het bloed vastgestel­d. De minister vroeg OVAM daarom bijkomend te onderzoeke­n of er geen nieuwe bodemveron­treiniging was ontstaan. Dat bovenop het halfjaarli­jkse bloedonder­zoek. Het onderzoek gebeurde binnen een omtrek van 1 kilometer van de Umicorefab­riek, bij dertien scholen, zeventien kinderopva­ngen, acht speeltuint­jes en vier andere locaties waar kinderen samenkomen. “Het is enigszins geruststel­lend

De buurt rond de fabriek van Umicore.

dat 40 van de 42 locaties op basis van dit rapport geen overschrij­dingen vertonen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Verder onderzoek moet die conclusie bevestigen.”

Twee locaties toonden wel hoge loodwaarde­n: het domein van de scouts en de site van Fort 8. “De risicogren­swaarde voor lood in bodem is 732 milligram per kilogram

droge stof. Op de twee locaties werd het dubbele van de risicogren­swaarde gemeten, rond de 1500-1700. Bij Fort 8 was wel slechts 1 van de 5 meetpunten in overschrij­ding.”

Bij de scoutsloka­len is er ook sprake van een lichte overschrij­ding van het eveneens giftige arseen. Volgens het kabinet is die verontrein­iging, samen met de loodveront­reiniging, wellicht niet rechtstree­ks toe te schrijven aan de uitstoot van Umicore, maar veeleer aan grondverze­t tijdens bouwwerken.

“Niet panikeren”

De Hobokense scoutsgroe­p, die sinds twee jaar in een nieuw gebouw op het bewuste terrein actief is, wacht het einde van het onderzoek af. Dat moet tegen half augustus helemaal af zijn. Er volgt dan nog een infomoment voor de buurt. “Het heeft geen zin om nu al te panikeren, tot september wordt het terrein ook niet gebruikt”, zegt Jochem Van Staey, stafmedewe­rker van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Tegen dan hopen we meer duidelijkh­eid te hebben: moeten we voorzichti­ger zijn dan anders? Men zal ons wel zeggen of het nodig is om extra maatregele­n te nemen.”

De stad werd gevraagd om samen met Zorg en Gezondheid te bekijken of extra voorzorgsm­aatregelen nodig zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium