Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo’n kans krijgen we de volgende twintig jaar niet meer”

De Engelsman in Antwerpen

-

Het truitje dat voormalig internatio­nal Les Ferdinand ooit gedragen heeft, ligt al klaar. Aan Matthew Andrews zal het zondag niet liggen. “Als ze winnen, zie ik ze 11 juli nog uitroepen tot nationale feestdag.”

Hij heeft nog altijd een Engelse identiteit­skaart, ook al woont hij al tientallen jaren in België en spreekt hij intussen beter plat Antwerps dan gekuist Engels. En hij kijkt nog naar elke wedstrijd van de Three Lions. Zonder fout. Matthew Andrews (51) woont in Kapellen, maar werd geboren in de Londense wijk Chelsea en kwam op zijn 6de naar België door vader Colin Andrews, de voormalige coach van onder meer Berchem Sport en Antwerp die hier toen voetbalde.

Zondag trekt hij naar broer Nick, een al even grote “voetbalzot” als hijzelf. En dan is het nu of nooit. “De Engelsen hebben een heel toernooi thuisvoord­eel gehad en dat hebben ze zondag ook. Bovendien zijn er geen blessures, spelen ze op het heilige

Wembley, en hebben ze voldoende spelers die het verschil kunnen maken. Zo’n kans krijgen we de volgende twintig jaar niet meer.”

Het meest opmerkelij­ke item ten huize Andrews: het truitje dat hij als ex-doelman van Germinal Ekeren gekregen heeft van Philippe Vande Walle, toen die als nationale doelman eind jaren negentig tegen Engeland moest voetballen. Matchworn door Les Ferdinand.

“De tijd van Britannia rule the waves is voorbij”, zegt Matthew. “Maar Engeland is nog altijd het land van het voetbal. Een abonnement wordt nog altijd doorgegeve­n van vader op zoon. En dan de beleving tijdens zo’n wedstrijd: die taferelen op Wembley, zonder masker, opeengepak­t. Niet moeilijk dat de coronacijf­ers naar boven gaan. Maar kun je de fans dat kwalijk nemen? Zo lang binnenzitt­en en dan zo’n kans! Als ze zondag winnen, dan zie ik ze die dag nog uitroepen tot nationale feestdag.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS CARLO COPPEJANS ?? Matthew Andrews.
FOTO CARLO COPPEJANS CARLO COPPEJANS Matthew Andrews.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium