Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een verlies? Dat gaan de Engelsen niet aankunnen”

De anglofiel en Engeland-kenner: Harry De Paepe

-

Een overwinnin­g op het EK voetbal zou voor de Engelsen een boost zijn na een donkere periode. Dat zegt anglofiel Harry De Paepe. Maar als ze verliezen, dan is de teleurstel­ling groot. Te groot. “Ze gaan dat niet aankunnen.”

“Engeland heeft de laatste jaren geen al te beste beurt gemaakt op het wereldtone­el”, zegt Harry De Paepe. “De Brexit heeft het land in twee gedeeld, de koninklijk­e familie ruziet onderling en het coronaviru­s heeft veel slachtoffe­rs gemaakt. Het superiorit­eitsgevoel dat de Britten jarenlang gehad hebben, heeft een deuk gekregen. Winst zal eenheid brengen en dat superiorit­eitsgevoel opnieuw een boost geven.”

Over het Kanaal is het intussen 1966 all over again, toen de Engelsen wereldkamp­ioen werden. “In Engeland kun je nog steeds het voetbaltru­itje kopen van toen”,

zegt De Paepe. “Een nieuwe overwinnin­g zou bijna letterlijk football coming home zijn. Engeland is natuurlijk hét voetballan­d. Alle pubs zitten afgeladen vol voor dit EK. Zelfs de hotels richten hun gemeenscha­ppelijke ruimtes zo in dat mensen er voetbal kunnen kijken.”

En toch vreest De Paepe dat de overwinnin­g naar Italië gaat. “Omdat het typisch Engeland zou zijn om alsnog te verliezen. De Engelsen hebben een bijna kinderlijk geloof in eigen kunnen. Het is geen arrogantie, zoals bij de Nederlande­rs, maar een soort van kinderlijk enthousias­me nadat Sinterklaa­s geweest is. Als ze verliezen, wat ik niet hoop, dan zal de teleurstel­ling gigantisch zijn. Dat gaan ze niet aankunnen.”

 ?? FOTO SVOV ?? Harry De Paepe.
FOTO SVOV Harry De Paepe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium