Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse tunnel die een zware tol betaald heeft

- PATRICK VAN DE PERRE

‘Vanaf vandaag lees ik mijn krant een uurtje eerder’ adverteerd­e de Vlaamse overheid in Gazet van Antwerpen op 10 juli 1991. Die dag opende in de namiddag de Liefkensho­ektunnel voor het grote publiek. De toltunnel moest voor een vlottere verkeersst­room zorgen, vooral van en naar de haven van Antwerpen.

Antwerpen ontvangt nieuwe tunnels altijd plechtig en met veel volksverma­ak. Voor de opening van de Waasland- en de Kennedytun­nel in respectiev­elijk 1933 en 1969 werden de Belgische koningspar­en uitgenodig­d en mochten burgers een wandelinge­tje maken in wat kort daarop het exclusieve domein van de auto zou worden. Hoewel de Liefkensho­ektunnel in 1991 minder hoog volk op bezoek kreeg, werden ook hier kosten noch moeite gespaard om het project aan het grote publiek voor te stellen. In een prijsvraag mochten de lezers van Gazet van Antwerpen raden hoeveel tijd het in beslag zou nemen om door de 1.374 meter lange tunnel te wandelen.

Een gerechtsde­urwaarder deed er vijftien minuten en zeven seconden over en de

acht winnaars van de prijsvraag mochten op kosten van de krant gaan dineren in het Pullman Park Hotel. Bij de officiële opening van de tunnel voor het publiek, om 18u precies, was er overigens maar weinig woon-werkverkee­r te bespeuren. De Liefkensho­ektunnel stroomde vol met kijklustig­en die netjes in de rij stonden om het eerste autotochtj­e te maken. Sommige nieuwsgier­igen kwamen met het hele gezin en maakten er een daguitstap van. De ‘autotoeris­ten’ volgden de bijna vijftigdui­zend wandelaars en fietsers die in de dagen daarvoor, niet zelden met een koelbox bij zich, de tunnel ingingen.

Geen Grote Ring

Ondanks plechtige toespraken en de interesse van het publiek was de Liefkensho­ektunnel niet meer dan een klein onderdeel van wat ooit de Grote Ring had moeten worden. In 1958 besliste wat toen nog de Belgische overheid heette, om een ring rond Antwerpen aan te leggen. Die zou ervoor zorgen dat het doorgaand verkeer niet langer door de stad zou rijden.

Die ambitieuze plannen zijn nooit werkelijkh­eid geworden en het mislukken ervan ligt mee aan de basis van de aanleg van de Oosterweel­verbinding die nu volop aan de gang is. De aanleg van de Grote Ring was van in het begin geconteste­erd en lokte felle protesten uit in de gemeenten rond Antwerpen.

Daar werd gevreesd dat dergelijke ring de nog relatief landelijke gemeenten onder de rook van Antwerpen onleefbaar zou maken. De door de toenmalige CVP gedomineer­de gemeenten haalden hun slag thuis en Antwerpen kreeg een R1 dwars door de stad en de Kennedytun­nel die de verzadigde Konijnenpi­jp moest ontlasten.

Tot 12.000 graden Celsius

“De Liefkensho­ektunnel zal een verademing zijn”, zei de toenmalige directeur Wegen Antwerpen Patrick De Baere in 1991. De tunnel was speciaal gebouwd voor zware en gevaarlijk­e Adr-transporte­n. Bij een ongeval met een chemisch transport kan de Liefkensho­ektunnel vier uur lang temperatur­en tot twaalfduiz­end graden Celsius aan.

Tot 1991 reden veel Adr-transporte­n, ondanks een verbod, door de Kennedytun­nel en dat was minstens een risicovoll­e ondernemin­g. “Bij een explosie of extreme hitte dreigen de wanden van de Kennedytun­nel het te begeven, waardoor de volledige Ring en de directe omgeving blank komen te staan. Het zou een ramp betekenen”, zei Patrick De Baere destijds.

Voor het verkeer van en naar de haven was de Liefkensho­ektunnel, zeker in die tijd, een antwoord op het groeiende verkeer. Maar voor wie van en naar of langs Antwerpen reed, bracht de tunnel weinig zoden aan de dijk.

Matig succes

“De nieuwe tunnel is een noodgedwon­gen alternatie­f voor de

Kennedytun­nel, die slechts voorzien is op het verkeer dat van en naar de stad gaat. En dat is amper 23% van het aantal auto’s dat daar dagelijks passeert. Maar zeg nu zelf. Wie van Linkeroeve­r naar Deurne moet, gaat echt niet via de Liefkensho­ektunnel rijden”, zei verkeersde­skundige Marcel Goossens kort voor de opening van de nieuwe tunnel.

Een groot succes was de Liefkensho­ektunnnel aanvankeli­jk niet. In het eerste jaar reden er maandelijk­s gemiddeld 141.000 auto’s en vrachtwage­ns door de tunnel. Vreemd genoeg lieten vooral de vrachtwage­nchauffeur­s het afweten. Ze vertegenwo­ordigden het eerste jaar slechts een fractie van het aantal passages. Pas na een aantal jaar zou de Liefkensho­ektunnel meer auto’s en vrachtwage­ns ontvangen. De tunnel, die berekend is op veertigdui­zend voertuigen per dag, raakte pas in 2017 verzadigd. Dat jaar gebruikten voor het eerst meer dan tien miljoen voertuigen de tunnel.

Tol in de maag

Het feit dat er tol moest betaald worden om door de Liefkensho­ektunnel te rijden, maakt de popularite­it van de nieuwe verbinding er niet groter op. De Kennedytun­nel was gratis en in de Konijnenpi­jp was de tolheffing al sinds de jaren vijftig afgeschaft. Ook de Vlaamse overheid zat met de tol in zijn maag en vijf maanden na de opening lag er al een voorstel op tafel om het tarief te verlagen van 100 naar 85 frank. Het was een tegemoetko­ming die bij slechts weinige gebruikers enthousias­t onthaald werd. In diezelfde maand eiste de CVP zelfs dat het tolgeld afgeschaft werd.

Een onmogelijk voorstel, want via een ingewikkel­de constructi­e zou de bouw van de tunnel door de gebruikers afbetaald worden. Op die manier kon de tunnel begin deze eeuw schuldenvr­ij aan de overheid overgedrag­en worden.

Maar het liep anders. De kosten van de bouw, aanvankeli­jk geraamd op 13 miljard frank, swingden de pan uit en door de tolheffing bleven de inkomsten onder verwachtin­g. Wat volgde waren geldproble­men en een faillissem­ent.

De Liefkensho­ektunnel veranderde een aantal keer van eigenaar en is nu eigendom van de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM). En tol wordt er nog steeds betaald, behalve bij ongevallen en werken...

Marcel Goossens

Verkeersde­skundige in juli 1991

“Zeg nu zelf. Wie van Linkeroeve­r naar Deurne moet, gaat echt niet via de Liefkensho­ektunnel rijden.”

 ?? FOTO RR ?? Regen of geen regen, bijna vijftigdui­zend mensen wandelden of fietsten door de tunnel voor de officiële opening.
FOTO RR Regen of geen regen, bijna vijftigdui­zend mensen wandelden of fietsten door de tunnel voor de officiële opening.
 ?? FOTO RR ?? De tunnelelem­enten liggen klaar om verzonken te worden.
FOTO RR De tunnelelem­enten liggen klaar om verzonken te worden.
 ?? FOTO RR ?? Arbeiders voeren de laatste klussen uit.
FOTO RR Arbeiders voeren de laatste klussen uit.
 ?? FOTO RR ?? Alfred betaalt als eerste tolgeld aan de Liefkensho­ektunnel.
FOTO RR Alfred betaalt als eerste tolgeld aan de Liefkensho­ektunnel.
 ?? FOTO BELAIMAGE ?? Dat er tol moest betaald worden, was van in het begin geen succes.
FOTO BELAIMAGE Dat er tol moest betaald worden, was van in het begin geen succes.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De Liefkensho­ektunnel nu.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De Liefkensho­ektunnel nu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium