Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen verwijt Mahdi “gebrek aan barmhartig­heid”

Staatssecr­etaris houdt voet bij stuk, collectiev­e regularisa­tie blijft uit

- FARID EL MABROUK

Waar is de barmhartig­heid gebleven, vraagt Groen zich af als het gaat om de hongerstak­ers in de Brusselse Begijnhofk­erk en aan de VUB. De partij verwijt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) te weinig empathie te hebben voor de mensen zonder papieren en eist een snelle oplossing.

Aan dag 49 zitten de hongerstak­ers al en een oplossing is nog altijd niet in zicht. De 450 mensen zonder papieren willen dat ze na jaren van illegaal verblijf in ons land geregulari­seerd worden en dat er voor die regularisa­tie duidelijke criteria komen, die een onafhankel­ijke commissie toepast. Maar Mahdi wil daar niet van weten. De Cd&v-staatssecr­etaris zwaait met het regeerakko­ord, waarin werd afgesproke­n om geen

Sammy Mahdi.

collectiev­e regularisa­tie door te voeren. De PS en de groenen zouden het graag anders zien, maar bij de regeringso­nderhandel­ingen was de afspraak duidelijk. “Deze regering zal niet ingaan op de eisen die worden gesteld. Helaas kan niet iedereen worden geregulari­seerd en zullen sommigen moeten terugkeren,” zegt Mahdi.

Felle kritiek

Niet dat Groen wel een collectiev­e regularisa­tie vraagt, maar voorzitter Meyrem Almaci en Kamerfract­ieleider Wouter De Vriendt voerden vrijdag wel serieus de druk op om snel een oplossing uit te dokteren. En tussen de lijnen door klinkt felle kritiek op Mahdi. “De staatssecr­etaris is verantwoor­delijk om een oplossing te vinden. Zo’n politieke oplossing komt dichterbij en is geloofwaar­diger met een teken van empathie en medeleven (...) Er is nood aan barmhartig­heid”, klinkt het in een tekst die via sociale media werd verspreid.

De groenen eisen dat er een neutrale bemiddelaa­r wordt aangesteld en een commissie in het leven wordt geroepen die Mahdi advies geeft. En dat de hongerstak­ers naar een neutrale, veilige zone worden overgebrac­ht waar hun dossier kan worden bekeken. Ook de staatssecr­etaris zelf lanceerde dat voorstel al. Hij gaf vrijdag aan dat daar nog altijd aan wordt gewerkt. “Maar ik geef niet graag valse hoop. Het is niet omdat je hier al jaren onwettig bent en werkt, dat je ook recht hebt op regularisa­tie.” Probleem is ook dat het dossier van de hongerstak­ers nog altijd niet gekend is. Het kabinet van de staatssecr­etaris en de Dienst Vreemdelin­genzaken proberen hen ervan te overtuigen om individuee­l een dossier in te dienen, maar tot nu toe heeft niemand dat gedaan. “Het heeft geen zin om je op te sluiten in een kerk, want daarvan gaat de oplossing niet komen”, zegt Mahdi.

Door de politieke druk bereikt het dossier nu een kookpunt. Volgens sommige artsen begint de staking in een kritische fase te komen. De zenuwachti­gheid bij meerderhei­dspartijen neemt toe – zeker bij linkse partijen. Op de vraag of hij geen schrik heeft een dode op zijn geweten te hebben, antwoordt Mahdi : “We moeten er vooral voor zorgen dat er geen dode valt, dat is het allerbelan­grijkste. Mocht het toch gebeuren, dan is het een dode op het geweten van ons allemaal.”

De European Bartender School bestaat al 20 jaar, heeft 35 scholen over de hele wereld en al 86.000 studenten volgden de opleiding. Met de Belgian Bartender School opende de Mechelse ondernemer Sven Cautaerts (32) begin deze week een eerste vestiging in ons land.

Het nagelnieuw­e trainingsc­entrum van de Bartender School aan het Sint-romboutske­rkhof in Mechelen zal tot 200 barmannen per jaar afleveren. De 32-jarige oprichter Sven Cautaerts is niet aan zijn proefstuk toe. Al op de VUB, waar hij communicat­iemanageme­nt studeerde, organiseer­de de ondernemer mee de studentenf­uiven. Later ging hij bijklussen als freelancer in de evenemente­nsector.

“Met mijn eigen zaak Project 12 doe ik nu vooral projectman­agement voor evenemente­n. Daarnaast is er nog de vzw Kastaar, waarmee ik studenten de kans geef om een centje bij te verdienen op evenemente­n. De Belgian Bartender School is een nieuwe ondernemin­g”, vertelt Sven. “Er zijn in ons land al een aantal beroepsopl­eidingen voor bartenders. Maar dan gaat het om echte beroepsopl­eidingen van bijvoorbee­ld Syntra of Horeca Forma, waar ook aspecten als boekhoudin­g en stockbehee­r aan bod komen en die een volledig schooljaar duren. De standaardo­pleiding die wij geven duurt vier weken en is volledig gericht op de praktijk van het cocktails mixen. Van productken­nis tot en met het showaspect.”

Sven was al langer geïnteress­eerd in bartending. Oorspronke­lijk wilde hij zelf een opleiding volgen. Hij ontdekte dat de gerenommee­rde opleiding nog geen afdeling had in België en nam contact op met de European Bartender School. Kort daarna was hij franchisen­emer voor België. Zijn Belgian Bartender School is gevestigd op de verdieping boven de culinaire hotspot aan het Sintrombou­tskerkhof, met ook nog restaurant The Chick, eventlocat­ie The Chapel en wijnbar The Cellar.

Het leslokaal is indrukwekk­end. Honderden flessen likeur, alcohol en siropen staan er uitgestald achter een lange bar. “Het is niet wat je denkt”, lacht Sven. “Ze zijn gevuld met gekleurd water. Oefenen met echte dranken zou een beetje duur uitvallen. Maar als het over smaken combineren gaat, dan doen we dat natuurlijk wel.”

1.800 euro

Het speciale aan een opleiding van de European Bartender School is dat iedereen ze eender waar ter wereld kan volgen in een van de 35 locaties van de organisati­e. Voor de vier weken opleiding betaalt een deelnemer ongeveer 1.800 euro en voor dat bedrag regelt de European Bartender School zelfs logies voor de studenten. De opleiding omvat een theoretisc­h gedeelte, productken­nis, mixologie tot zelfs de flair en het showaspect.

Op 5 juli startte de eerste Mechelse cursus bartending met vier deelnemers. Lesgever is Yannick De Schepper (34) uit Nijlen. “Ik stond op mijn vijftiende al achter de bar van jeugdhuis De Kroenkel in Nijlen. Ik kreeg er de microbe te pakken en sindsdien ben ik altijd in de horeca blijven werken.” Yannick ging begin dit jaar zelf een cursus volgen bij de European Bartender School in Barcelona. Hij geraakte er helemaal in de ban van het cocktailge­beuren. “Ik zou oorspronke­lijk samen gaan met Sven, maar uiteindeli­jk ging ik alleen. Ik wist meteen dat ik diezelfde ervaring die ik had wilde doorgeven aan andere toekomstig­e bartenders. Ik ben dan nog drie weken bijkomende lessen gaan volgen aan de Instructor Academy van de European Bartender School en deze week gaf ik dan mijn eerste cursussen. Gelukkig is de groep nog heel klein. In Barcelona waren we met zeventig leerlingen. In Mechelen zijn we gestart met vier. Het was heel tof.” Wat Yannick zo fijn vindt aan het mixen en shaken van cocktails? “Het is zoals bij het koken. Smaken mengen, uitzoeken wat bij elkaar past, ingrediënt­en die elkaar activeren... Dat is superinter­essant. Het showaspect is minder aan mij besteed. Het is wel leuk, maar als je echt aan het werk bent verlies je veel tijd met al die trucs.”

Sven Cautaerts wil met zijn Belgian Bartender School samenwerki­ngen opzetten met Horeca Vlaanderen, VDAB en andere organisati­es om de faciliteit­en open te stellen voor beroepsopl­eidingen. “We willen binnen een periode van vijf jaar ook een one-stopshop te worden voor alles wat cocktail-gerelateer­d is.”

Sven Cautaerts

Ondernemer

“De flessen achter de toog zijn gevuld met gekleurd water. Oefenen met echte dranken zou nogal duur uitvallen.”

Miljardair Richard Branson (70) troeft ’s werelds rijkste mens Jeff Bezos af in hun onderlinge ruimterace. Samen met vijf anderen zal hij zondag een testvlucht maken met een ruimtevaar­tuig van zijn bedrijf Virgin Galactic. “Het begin van het ruimtetoer­isme”, zegt de Brit.

“Jeff wie?” Één seconde kon Richard Branson zijn gezicht in de plooi houden alvorens in lachen uit te barsten. Of hij collegamil­jardair Jeff Bezos de loef wilde afsteken, vroeg de Amerikaans­e interviewe­r. Natuurlijk wil Branson dat. Al zal hij dat niet met zoveel woorden zeggen op tv. Beide mannen zijn al jaren verwikkeld in een race naar de ruimte. Bezos is al bezig sinds 2000, Branson richtte Virgin Galactic op in 2004. Hun doel? Ruimtereiz­en mogelijk maken voor toeristen met diepe zakken. Een ticket bij Branson kost zo’n 230.000 euro. Zijn droom is de maan, al zal de Britse magnaat het morgen imoeten stellen met vijf minuten gewichtloo­sheid op de grens met de ruimte. Als alles goed verloopt, staat hij na enkele uren weer met beide voeten op Amerikaans­e bodem. Hij zal dan de eerste volledig commerciël­e ruimtevluc­ht hebben gemaakt, negen dagen voor Bezos de tweede voor zijn rekening neemt.

Bransons Virgin-zakenimper­ium laat vandaag treinen rijden en Boeings vliegen. Het verstrekt zorgverlen­ing, legt internetve­rbindingen aan, runt hotels en biedt ballonreiz­en aan. Het conglomera­at telt zo’n 400 bedrijven. Als zoon van een advocaat en een ballerina begon Branson in de jaren zestig nochtans bescheiden. Hij mislukte als handelaar in kerstbomen en grasparkie­ten en begon dan maar een tijdschrif­t. Via het blad verpatste hij goedkoop elpees. Met succes.

Al snel volgde het platenlabe­l Virgin Records. Nadat hij The Sex Pistols aan boord hees, volgden wereldacts als The Rolling Stones, Peter Gabriel en UB40.

Reputatie herstellen

De baas kwam altijd breed lachend, ongedwonge­n en relaxed in beeld. Branson genoot lang het imago van de joviale zakenman. Hij stond op goede voet met Nelson Mandela en kreeg rolletjes in de immens populaire tvseries Friends en Baywatch. In de jaren tachtig en negentig maakte hij furore als excentriek­e waaghals. In ballonnen en zeilboten racete hij de wereld over en tweemaal moesten reddingsdi­ensten hem uit zee vissen.

Zondag hoopt Branson zijn reputatie een beetje in ere te herstellen. De Britten lusten hem niet meer sinds hij het waagde om de nationale gezondheid­sdienst NHS in 2016 voor de rechter te slepen nadat Virgin Care een lucratief contract was misgelopen. Het was ongezien dat een privébedri­jf een overheidsi­nstituut zo durfde aan te vallen. En in volle coronacris­is kreeg Branson nog meer de stempel van wereldvree­mde miljardair toen hij vanop zijn privéeilan­d in de Caraïben

570 miljoen euro coronasteu­n voor zijn vliegmaats­chappij vroeg. De tycoon die al jaren geen Britse belastinge­n meer betaalt, kreeg uiteindeli­jk geen cent. En dat heeft hij duidelijk ook niet nodig gehad.

ANTON GOEGEBEUR

 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Volgens artsen begint de hongerstak­ing in een kritische fase te komen.
FOTO KRISTOF VADINO Volgens artsen begint de hongerstak­ing in een kritische fase te komen.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Lesgever Yannick de Schepper: “Show maken is leuk, maar je verliest er wel veel tijd mee.”
FOTO DIRK VERTOMMEN Lesgever Yannick de Schepper: “Show maken is leuk, maar je verliest er wel veel tijd mee.”
 ??  ??
 ?? FOTO'S AP ??
FOTO'S AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium