Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Week van...

Elke zaterdag blikt een stadsrepor­ter terug op de gebeurteni­ssen van de voorbije week

-

Mijn week begon in het noorden van Spanje, vloog dan terug naar België, ging vervolgens door een onnodige gerekte quarantain­e en – spoiler alert – eindigde met een hereniging met Antwerpen. En dat ging, dankzij u weet wel, niet zonder slag of stoot.

Het doel was om ergens tussen de bergen, de stranden en Bilbao corona even een week te vergeten. Vakantiemo­dus aan. Aardig gelukt. De enige rode zones waar ik me zorgen over maakte eerder deze week waren mijn twee schouders nadat ik weer te weinig zonnecrème had gesmeerd.

Tot het noorden van Spanje een rode zone werd, net toen we er middenin zaten. Ik wist dat we naar Lloret de Mar hadden moeten gaan. Of was daar ook iets aan de hand? En dan begint de coronamole­n volop te draaien, want ook in 2021 kunnen we nog altijd niet op vakantie gaan zonder dat het virusbeest letterlijk en figuurlijk in de lucht hangt. Zeg dat maar tegen die horden jongeren die na anderhalf jaar opsluiting zich eindelijk nog eens goed wilden laten gaan onder de Spaanse zon.

In het naar huis keren wordt een passenger location form onder je neus geschoven waarop je moet verraden dat je van een rode zone komt. Dan is het enige wat een mens nog kan doen zich zo snel mogelijk laten testen, want tot je een negatief testresult­aat hebt, moet je verplicht in quarantain­e.

En dat is waar het misliep. We vroegen een code aan, kregen die via sms en na nog een paar registrati­es en ongeveer 367 keer een rijksregis­ternummer invullen, schoven we onze code onder de neus van de jongeheer die in het testcentru­m op Brussels Airport postvatte. Er was geen kat, dus de test zou snel achter de rug zijn. “U moet wachten tot u een code krijgt van de overheid, die krijgt u nadat u de PLF hebt gekregen, mevrouw.”

“De PDF?”

“PFL, het passenger location form.”

“Aha,hebben we ingevuld. En we vroegen een code aan, kregen die al en nu zouden we ons zo snel mogelijk willen laten testen.” “Dat kan niet, u krijg één van de dagen een code toegestuur­d en kan dan pas een test inplannen.”

De jongeheer, een jobstudent, was zeker van zijn stuk en het meisje naast hem ook. Dus we dropen af. Het was woensdag en de eerstvolge­nde afspraak in het testcentru­m van Deurne of Wilrijk kon pas zondag gemaakt worden. Dat zijn vier hoogstwaar­schijnlijk nutteloze dagen quarantain­e.

De code werd ons de ochtend daarna toegestuur­d. De contacttra­cing hing een paar uur later aan de telefoon. Waarom we ons niet meteen bij aankomst op de luchthaven lieten testen, wilde de lieve mevrouw weten. Want dat zou toch sneller gaan. Was het fysiek mogelijk om iemand door de telefoon te sleuren, had ik een spontane poging gewaagd. De jobstudent bleek het bij het foute eind te hebben dus zaten wij zonder reden langer in quarantain­e dan nodig.

Gelukkig is er altijd nog Mortsel, waar wel nog een plekje was voor een test de dag zelf. En zo eindigde de week pas op vrijdag alsnog met een hereniging met Antwerpen.

Ik kan alleen maar hopen dat de jongeren die uit de feestregio­nen van Spanje komen een andere jobstudent voor hun neus krijgen in het testcentru­m. En wat die jobstudent in Brussel zelf betreft? Ik wens hem nog veel prettige werkdagen toe, maar vooral ook een deugddoend­e vakantie in de heel nabije toekomst. Naar de bergen of het strand of Bilbao. Of Lloret de Mar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium