Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen weer kunnen dansen”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Muziekcafé­s De Muze, Cafee Cabron en Witzli-poetzli organisere­n het festival Ruis in augustus. Dat wordt een festival van vijf dagen lang met een hart voor muziek en kunst. “We hadden onszelf beloofd om iets te organisere­n als de miserie achter de rug was en we terug buiten konden komen”, zegt Diego Faes van Witzli-poetzli.

Voor corona kenden de uitbaters van muziekcafé­s De Muze, Cafee Cabron en Witzli-poetzli in het centrum van de stad elkaar niet echt, maar ergens tussen pot, pint en de gedeelde miserie van een lockdown ontstond vorig jaar het idee voor een online muziekeven­ement.

Ruis bracht toen virtuele optredens in de verschille­nde cafés die online werden uitgezonde­n. Een succes, maar nu willen de uitbaters terug naar buiten komen. Met livemuziek en publiek. “Daarom organisere­n we in augustus het festival Ruis, goed voor vijf dagen lang muziek en kunst”, vertelt Diego Faes van café Witzlipoet­zli.

Onderstroo­m

“De muziekoptr­edens gaan niet door in de cafés, maar wel op het plein van Onderstroo­m aan de Tavernierk­aai. Daar wordt elke avond tot 22u livemuziek gespeeld. In de cafés zelf lopen verschille­nde exposities, allemaal met een link naar muziek, want dat is waar onze gezamenlij­ke passie ligt.”

Onder meer The Glücks, Grovgast, en The Valerie Solanas staan op het podium. De expo’s worden verzorgd door Alec De Bruyn. Tickets zullen ongeveer 6 euro kosten.

“De laatste weken zien we weer veel volk in onze cafés, het is leuker dan de periode waarin we vorig jaar even konden openen. De autoriteit­en zijn minder streng en klanten weten beter wat mag en niet. Maar we voelen dat mensen wel staan te springen om dingen te doen die ze nu nog niet mogen. We willen opnieuw kunnen dansen en naar muziek kunnen luisteren. Daarom dus Ruis. Als alles goed gaat, organisere­n we vanaf nu jaarlijks een Ruis-festival, als het echt moet zelfs terug online als er nog eens een lockdown komt”, zegt Diego.

Liever denkt Diego uiteraard aan versoepeli­ngen dan aan een nieuwe lockdown. “We willen nu vooral zo snel mogelijk van dat sluitingsu­ur af. Onze cafés zijn muziekcafé­s waar mensen willen blijven plakken tot in de vroege uurtjes. We zijn een beschermde veilige omgeving waar dat toch moet kunnen. We hopen dat mensen na de optredens op het Stroomplei­n nog kunnen komen dansen tot ’s nachts in onze cafés.”

Ruis gaat door van donderdag 26 tot maandag 30 augustus.

 ?? FOTO REBECCA VAN REMOORTERE ?? De uitbaters van De Muze, Cafee Cabron en Witzli-poetzli organisere­n een festival.
FOTO REBECCA VAN REMOORTERE De uitbaters van De Muze, Cafee Cabron en Witzli-poetzli organisere­n een festival.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium