Gazet van Antwerpen Stad en Rand

26 juni – 18 juli

-

Eddy Merckx heeft sinds gisteren in het klassement van het grootste aantal ritzeges in de Tour gezelschap gekregen van Mark Cavendish, een kleine opdonder van het eiland Man. Grote mond, klein hartje, af en toe vilein maar met voorsprong de beste spurter van zijn generatie en vermoedeli­jk de ganse geschieden­is. Vierendert­ig keer winnen in de Tour, dat doe je niet zomaar.

Gisteren dag op dag 13 jaar geleden, in Châteaurou­x, boekte Mark Cavendish zijn eerste van 34 etappezege­s. Hij haalde het voor Oscar Freire en Erik Zabel. De Duitser vierde eerder deze week zijn 51ste verjaardag, Oscar Freire telt ook al 45 streepjes achter zijn naam. Twee grootheden ook. De Spanjaard meervoudig wereldkamp­ioen, de Duitser zesvoudig winnaar van de groene trui in de Tour.

Mark Cavendish klopte al de groten van het moderne peloton. Van Robbie Mcewen over Alessandro Petacchi tot Andre Greipel en Marcel Kittel en nu dus Caleb Ewan en ook Wout van Aert. Want ook daar was hij eerder in deze Tour trots op, dat hij tegen zijn kinderen en kleinkinde­ren kon vertellen dat hij Wout van Aert het nakijken had gegeven. Eender welke spurter verliest vaker dan dat hij wint, maar Mark Cavendish is met voorsprong de spurter die het minst vaak zijn spurt heeft verloren.

De Brit kent als geen ander de geschieden­is van de wielerspor­t en beseft maar al te goed wat voor huzarenstu­k hij in Carcassonn­e heeft gerealisee­rd. 34 etappezege­s, evenveel als Eddy Merckx, verspreid over dertien deelnames. Dat hij bij vier van zijn deelnames geen enkele etappe won, maakt het record nog des te opmerkelij­ker.

Om de reeks van Cavendish nog meer glans te geven, geven we u nog graag deze statistiek mee. België beschouwt zich niet geheel ten onrechte als een grote wielernati­e. Als we de resultaten van alle Belgische profs in de meest recente edities van de Tour in beschouwin­g nemen, moeten we terug gaan tot 24 juli 1998 om aan 34 ritzeges te komen. U leest het goed, alle Belgische profs die de voorbije jaren aan de start stonden van de Ronde van Frankrijk hadden 23 jaar nodig om te winnen wat Mark Cavendish in zijn eentje heeft klaargekre­gen.

Natuurlijk kan je de vier ritzeges van Cavendish relativere­n. Dat Caleb Ewan zo vroeg uitviel, speelde in zijn kaart. Dat Tim Merlier niet over de bergen geraakte, is ook al geen nadeel geweest. Dat Dylan Groenewege­n er niet bij is om gekende redenen, heeft hem vermoedeli­jk ook wel geholpen. En dat ploegmaats Sam Bennett en Fabio Jakobsen door omstandigh­eden niet selecteerb­aar waren, was uiteraard ook een bepalende factor. Maar Mark Cavendish heeft onverwacht een kans gekregen en die met beide handen gegrepen om nooit meer los te laten. Daarom opnieuw: chapeau, Mark Cavendish!

 ??  ??
 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempense wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium