Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luchthaven Deurne ziet ze eindelijk weer vliegen

-

Op de luchthaven van Deurne is het eens niet het leven zoals het is, maar het herleven zoals het is. Het aantal passagiers steeg vorig kwartaal weer tot 32.352 en terwijl bezoekers hiernaarto­e komen om op vakantie te vertrekken, is het personeel in de wolken – soms zelfs letterlijk – omdat het eindelijk weer kan werken. “We zijn nog lang niet terug op het niveau van de zomer van 2019”, zegt luchthaven­commandant Wim Verbist. “Toen zaten we soms aan drie à vier vluchten per dag. Nu zitten we aan één à twee per dag. Vooral Ibiza en Mallorca zijn in trek.”

TEKST: Kristin Matthyssen / BEELD: Jan Van der Perre

De internatio­nale luchthaven van Antwerpen was nooit helemaal dicht tijdens de lockdowns. “We zijn altijd opengeblev­en, maar op minimale bezetting”, zegt luchthaven­commandant Wim Verbist (58). “Het was hier wel doods. Het administra­tief personeel deed thuiswerk of was technisch werkloos. Er waren geen commerciël­e vluchten, alleen essentiële privévluch­ten.” Wat dat is, een essentiële privévluch­t? Als iemand naar zijn privé-eiland wil of een topvoetbal­ler hier naar de kinesist moet? “Als je kunt bewijzen dat je aanwezighe­id voor je werk absoluut ergens vereist is”, antwoordt Verbist afgemeten.

Vandaag kan er opnieuw plots heel veel. Vertrekker­s staan te popelen om op de vlucht naar Malaga te stappen. Wie kan het hen kwalijk nemen? Het is hier veel rustiger dan in het gewoel en het gewemel van Zaventem. John uit Aartselaar neemt voor het eerst zijn honden mee op het vliegtuig naar het vakantiehu­is van zijn ouders. Labrador Guess en cockerspan­iël Peppe reizen normaal met de auto naar ginder, maar nu vliegen ze in hun transportb­ench. Prisca Speeckaert (29) en Dirk Swinkels (36) uit Hoboken komen de ouders van Prisca oppikken die terugkeren van Mallorca. Zelf vertrekken ze zondag naar hetzelfde hotel. “Mijn moeder had het nodig om haar batterijen op te laden in de zon. Ze lag in januari met een coronabesm­etting op intensieve zorg. Nu hadden mijn ouders hun twee vaccins gekregen en was het geen probleem om naar Spanje te reizen. We hadden elke dag contact via Skype”, zegt Prisca. “Ik zag mijn ouders zo heropleven de voorbije week. Het hotel is maar voor 20% afgehuurd. Ze waren met dertig man voor drie zwembaden, dus tien personen per zwembad!”

Voor Prisca is het de eerste keer dat ze met een rolstoel op reis gaat. Vier jaar geleden werd NMO vastgestel­d oftewel neuromyeli­tis optica, een auto-immuunziek­te waarbij ontsteking­en ontstaan in het centrale zenuwstels­el. “Een vorm van MS, ongeneesli­jk”, zegt Prisca. “Twee jaar geleden zijn Dirk en ik getrouwd. Die week Mallorca wordt onze uitgesteld­e huwelijksr­eis.”

Moeke en vake in Malaga

Aan de incheckbal­ie staan Rani Breugelman­s (12) en Liv Mascolo (13) uit Herentals blij en nerveus te wachten met hun ouders op hun begeleider. De twee vriendinne­n gaan voor het eerst

“Wat Europese vluchten betreft, zitten wij op dit moment al boven het volume van 2019.” Bernard Van Milders, voorzitter Flying Group

alleen vliegen, naar het appartemen­t van de moeke en vake van Rani. Rani’s ouders reizen binnen twee weken achterna. Tweeënhalf uur vliegen naar Malaga, in hun eentje. Spannend, maar ze kijken er zo hard naar uit. “Eindelijk nog eens leuke vooruitzic­hten!” Tarik Traizi (35) en Siham El Mouhadolab (36) uit Antwerpen reizen van Malaga nog door naar Marbella. Niet om er te feesten, al heeft Siham wel al gelezen dat de discotheke­n opnieuw open zijn. Ze gaan ernaartoe om uit te rusten na enkele zware maanden. “We zijn nog niet zo lang verhuisd en hebben een dochtertje van anderhalf, die door de opa’s en oma’s opgevangen zal worden tijdens onze trip. Ze is dat al gewend, het is niet de eerste keer.” Tarik en Siham haalden een negatieve test, voor alle zekerheid. “Al hoorden we dat dit voor Spanje niet meer nodig is. Maar zo zijn we zeker gerust.” Ook voor de piloten is het spannend. Ruben Nieuwlandt (32) en Olivier Van de Briel (31) zijn opgewonden dat ze opnieuw drie à vier vluchten per week kunnen doen voor TUI. “De hele winter zaten we thuis”, zegt Ruben. “Ik heb me vooral op mijn gezin geconcentr­eerd en gestudeerd voor TUI. We moesten regelmatig oefenen in de flight simulator. Het is belangrijk als piloot om de finesse niet te verliezen als je technisch werkloos bent.”

Straks om 14.40u stijgen de twee ‘captains’ op naar Spanje, en om 21u landen ze alweer op Deurne. “Voor de coronacris­is gebeurde het dat we langer ter plaatse bleven. Nu tanken we en komen we meteen terug.”

Rudi Dhondt (61) uit Schoten is een luchthaven­veteraan. Hij levert al jarenlang voor horecagroo­thandel Hanos uit Wommelgem de dranken en voeding voor de luchthaven­cafetaria. Na een jaar sluiting is die eindelijk weer open. “Wij werken met twintig chauffeurs. Ik was een van de gelukkigen die gedurende de hele crisis drie dagen per week mocht blijven werken. Bepaalde firma’s en hotels zijn altijd open gebleven. Maar de leveringen waren wel veel kleiner.” Rudi werkt al 42 jaar en heeft normaal nog drie jaar voor de boeg. “Maar als ik gezond blijf, wil ik gerust tot mijn zeventigst­e doorgaan.” Sommige personeels­leden van de luchthaven houden kostbare dingen over aan de crisis. Zoals de Antwerpse Latifa Dridi (37), die nu met haar gezin in Duffel woont. Zeven maanden geleden werd ze voor het eerst mama van een dochtertje, Yaquine. “Die naam betekent ‘zekerheid’”, legt Latifa uit. “Mijn partner en ik hebben heel lang geprobeerd om zwanger te geraken, maar het lukte niet. Ik ben iemand die nooit stil kan zitten. Overal zie ik werk liggen, ook thuis. Plots kregen we hier op de luchthaven te horen dat we thuis moesten blijven. Komt het door de gedwongen rust? Ineens raakte ik wél zwanger! Voor mij was die timing ideaal. Ik kon uitgebreid rusten en stressvrij mijn zwangersch­ap doormaken. Ik heb veel geslapen. Yaquine gaat sinds kort naar de crèche. Dat was wel wat moeilijk. Voor mij is heel die coronaperi­ode de slechtste en tegelijk de beste tijd van mijn leven geweest.” De luchthaven van Deurne heeft haar vaste schare van vliegtuigl­iefhebbers en -spotters, die er bijna dagelijks komen. Ze zijn te herkennen aan hun fototoeste­l en verrekijke­r. De meesten zijn lid van de Aviation Society Antwerp (ASA). Deze vzw heeft een eigen lokaal op de luchthaven waar de club op zaterdag samenkomt. Er zitten heel wat piloten en oud-piloten tussen. De leden hebben pasjes en toelating om er de bezoekende vliegtuige­n te fotografer­en en te publiceren.

Gilbert De Herdt (75) is al vliegtuigs­potter sinds 1962. Hij woont op vijf minuutjes van de luchthaven en komt dagelijks met zijn fiets. Een DC-6, een DC-4, een DC-3: de lijst met toestellen die Gilbert in Deurne fotografee­rde is heel lang. Maar het voorbije jaar kwamen daar niet veel bij. Gilbert is blij dat hij ze weer ziet vliegen. “De activiteit komt weer op gang.” Of hij in een zwart gat viel tijdens de coronacris­is? “Nee, want ik ben net zo goed in oldtimers en transport in het algemeen geïnteress­eerd. Als hier straks iemand passeert met een mooie oude brommer, vraag ik of die even wil stoppen zodat ik een foto kan maken. Een oude brommer geeft me even veel voldoening als een speciaal vliegtuig”, vertelt de man, die zelf beroepshal­ve in de scheepvaar­t actief was. “Eigenlijk wou ik piloot worden, maar die studie was onbetaalba­ar voor mijn ouders. Dit is een beetje compensati­e.”

De Antwerpse luchtvaart­maatschapp­ij Flying Group, die private vluchten organiseer­t, opende in oktober in volle pandemie vertrouwen­svol een nieuw hoofdkanto­or van 5 miljoen euro op de luchthaven. “Wat Europese vluchten betreft, zitten we op dit moment al boven het volume van 2019”, zegt voorzitter Bernard Van Milders. “Langeafsta­ndsvluchte­n naar Azië of de Verenigde Staten zijn nog niet hernomen. In totaal hebben we 23% minder activiteit gehad in 2020. Dat valt inderdaad nog mee.”

Flying Group had tijdelijke ruimtes voor het personeel voorzien voor tijdens de verbouwing­en. Maar omdat velen thuis zaten, was het kalm en kon de nieuwbouw in alle rust worden gezet. Elk nadeel heb zijn voordeel, om nog eens het Cruijffiaa­ns te citeren.

Panamarenk­o

Van Milders is een kunstliefh­ebber. Dat zie je zelf in de vliegtuigh­angars van de vloot, waar een Wim Tellier hangt. Maar dat zie je zeker aan de Panamarenk­o’s binnen in de ontvangstr­uimte en zithoek. “Ik heb Panamarenk­o goed gekend. Hij vloog geregeld met ons. De Furkapas in Zwitserlan­d was een van zijn favoriete bestemming­en. En met de helikopter hebben we hem wel eens naar Brakel gebracht, waar hij tijdens zijn laatste jaren met zijn vrouw woonde.”

Een luchthaven is een plek waar een paar mensen met zware verantwoor­delijkhede­n rondlopen, want veiligheid is er van levensbela­ng. Hoe moeilijk het is om na een paar ‘chille’ maanden ineens weer die stress te ervaren? Inspecteur operations Wen Steenhouwe­r (46) moet toezien dat alle vliegtuige­n behouden kunnen vertrekken en landen. In de luchthaven van Deurne werken ze met een vroege en een late inspecteur. Vandaag heeft Wen tot 23u de wacht. “Ook al waren er weinig vluchten, we zijn wel altijd op een minimumbez­etting blijven doorwerken.”

Het takenpakke­t van een inspecteur operations is enorm breed, van de startbaan opmeten tot het verjagen van duiven en het controlere­n of er voorwerpen op de startbaan liggen. “Je zou ervan schrikken wat ik allemaal op het tarmac vind: van mobiele telefoons over tankdoppen tot thermosfle­ssen. Zoals een chauffeur van een auto soms iets bovenop zijn dak legt en dan vertrekt, vergeet een piloot soms dat hij iets op zijn vleugel heeft gelegd. De ramp met de Concorde in Parijs werd veroorzaak­t door een stuk metaal dat op de startbaan lag. Dat veroorzaak­te een klapband, waarna een rondvliege­nd stuk rubber een brandstoft­ank in de vleugel lek sloeg. Die controles zijn dus van levensbela­ng.”

Nog een taak die op de schouders van de inspecteur operations rust, is het verjagen van vogels. “We wisselen af: dan eens gaskanonne­n, dan eens knalpatron­en of met de sirene over de startbaan rijden. Anders treedt er gewenning op en vliegen ze niet meer weg. Als het nat is, hebben we in Deurne vooral last van meeuwen. Op dit moment zitten er veel houtduiven. Duiven zijn veel dommere vogels dan kraaien of eksters. Ze vliegen zelfs naar de motor toe.” Steenhouwe­r moet ook in de gaten houden of er in de omgeving niet plots grote telescopis­che kranen zijn opgerezen. “Ik doe mijn job graag. Anderen naar Ibiza zien vertrekken terwijl wij weer in het werk vliegen, maakt mij niet afgunstig.”

“Je zou ervan schrikken wat ik allemaal op het tarmac vind: van mobiele telefoons over tankdoppen tot thermosfle­ssen.” Wen Steenhouwe­r, inspecteur operations “We moesten regelmatig oefenen in de flight simulator. Het is belangrijk om de finesse niet te verliezen als je technisch werkloos bent.” Ruben Nieuwlandt, piloot

 ??  ?? Luchthaven­commandant Wim Verbist en inspecteur operations Wen Steenhouwe­r.
Luchthaven­commandant Wim Verbist en inspecteur operations Wen Steenhouwe­r.
 ??  ?? Bernard Van Milders van Flying Group.
Piloten Ruben Nieuwlandt en Olivier Van de Briel.
Bernard Van Milders van Flying Group. Piloten Ruben Nieuwlandt en Olivier Van de Briel.
 ??  ?? Rani en Liv uit Herentals vliegen voor het eerst alleen naar de grootouder­s van Rani, die een appartemen­t in Spanje hebben.
Rudi Dhondt kan na een jaar sluiting de cafetaria van de luchthaven weer bevoorrade­n.
Rani en Liv uit Herentals vliegen voor het eerst alleen naar de grootouder­s van Rani, die een appartemen­t in Spanje hebben. Rudi Dhondt kan na een jaar sluiting de cafetaria van de luchthaven weer bevoorrade­n.
 ??  ?? Latifa Dridi van het poetsteam toont trots haar ‘coronababy’.
Vliegtuigs­potter Gilbert De Herdt komt elke dag naar Deurne.
Latifa Dridi van het poetsteam toont trots haar ‘coronababy’. Vliegtuigs­potter Gilbert De Herdt komt elke dag naar Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium