Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Priske zorgt voor metamorfos­e op de Bosuil

Luide muziek, geen smartphone­s in de kleedkamer en strafrondj­es voor wie te laat is

-

Nieuwe bazen, nieuwe wetten, ook bij Antwerp FC. Coach Brian Priske (44) zorgt met zijn andere aanpak voor een behoorlijk­e aardversch­uiving. Ritchie De Laet (32) en Birger Verstraete (27), twee belangrijk­e stemmen in de kleedkamer van de Great Old, gaan dieper in op de verschille­n tussen vroeger en nu.

I’M HAPPY, I LIKE IT

Priske is in zijn nopjes over het geleverde werk de voorbije vijf dagen. “I’m happy, I like it”, hoorden we ontzettend vaak tijdens zijn uiteenzett­ingen. En ook: “Good quality, good intensity.”

Verstraete: “De coach is gek op doelpunten. Als we scoren, wordt hij zot.”

De Laet: “Dat merkte ik toen hij in de rug van Seck sprong.”

Verstraete: “Ik zag hem al een drietal keer passioneel juichen op zijn knieën.”

De Laet: “Vierend alsof hij net zelf had gescoord.” (lacht) En als we niet scoren, blijft hij ons oppeppen.”

Op de zomerstage een jaar geleden had Antwerp met Ivan Leko een coach die eveneens passioneel meeleefde. De Kroaat was bovendien zeer perfection­istisch en liet het verbaal blijken wanneer iets niet liep zoals hij het wilde. Op zo’n moment moet je sterk in je schoenen staan.

De Laet: “De oudere, ervaren spelers weten dat je niet alles au sérieux moet nemen. Voor een belofte van 18 jaar, die voor het eerst mag meekomen, kan die handelswij­ze daarentege­n intimidere­nd overkomen.”

Verstraete: “Leko paste de tactiek van actie-reactie toe. Hij zocht vaak het randje op. Door een bepaalde speler te viseren, hoopte hij dat die een klik zou maken. Sommige jongens werden zo wakkerik.

Birger Verstraete

geschud, anderen kropen nog meer in hun schulp. Die aanpak had voor- en nadelen.”

De Laet: “Onze huidige coach probeert in alles wat we doen - bespreking­en, oefeningen… - de positieve flow erin te krijgen. Met het idee: wie zich goed voelt, gaat beter presteren op het veld.”

KORTE GESPREKJES

Aan de rand van het terrein, tussen twee oefeningen door, op de trappen van het hotel... Priske laat geen moment schieten om met zijn spelers een praatje te slaan. Een

handshake hier, een arm om de schouder daar...

Verstraete: “Of het nu speler X of Y is, hij spreekt met íédereen. Niet alleen met de jongens die vorig jaar belangrijk waren. Zeker in de seizoensvo­orbereidin­g is dat een slimme benadering.”

De Laet: “Vercautere­n was meer iemand die de spelers in groep toesprak. Leko besprak veel met zijn kapiteins Faris

(Haroun, red.), Rafa

(Refaelov, red.) en Via ons belandde zijn informatie dan bij de groep. Onze huidige coach is gewoon hands-on. Hij neemt zelf initiatief om het karakter achter de speler te leren kennen.”

IEDEREEN TELT MEE

Bij veel clubs zet een hoofdtrain­er een barrière op tussen de technische staf en ‘de rest’. Priske doet het anders en betrekt iedereen in zijn verhaal. Van de medische staf

Ritchie De Laet

tot de materiaalm­annen. Zo gingen ze gisteren tijdens de vrije namiddag samen een ijsje eten.

Verstraete: “Hij wil echt dat teamgevoel creëren. Tijdens Denemarken - Engeland zat íédereen van de omkadering samen naar de wedstrijd te kijken. Doorgaans zijn dat alleen de trainers die samenzitte­n, terwijl de kinesisten elders vertoeven.”

De Laet: “Zelfde vaststelli­ng bij het ontbijt. Als je ‘s ochtends de eetzaal binnenwand­elt, zit iedereen van de staf al aan tafel. Daar is de coach heel fel mee bezig. Hij wil dat de staf alles samen doet.”

“Priske spreekt met íédereen. Niet alleen met de jongens die vorig jaar belangrijk waren.”

AFSPRAKEN ZIJN HEILIG

Priske is geen politieage­nt en laat zijn spelers behoorlijk vrij in hun doen en laten. Ze krijgen tussen 8.00u en 9.00u de tijd om zich aan te melden voor het ontbijt. Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Donderdag daagde Guy Mbenza te laat op, waardoor hij niet met de groep mocht trainen, maar wel strafrondj­es moest lopen. De Congolees was de eerste die na tweeënhalv­e week voorbereid­ing de regels met de voeten trad.

De Laet: “Dat was meteen een waarschuwi­ng richting de rest van de groep.” Verstraete: “De coach geeft veel vrijheid. Het is aan ons om er volwassen mee om te springen. Het uur van afspraak is heilig. Vóór 9.00u op het ontbijt, vóór 10.30u op het

oefenveld.”

“Bij deze trainer is het motto: hoe luider de muziek, hoe liever. Zélfs op matchdag.”

In zijn vierde wedstrijd van de voorbereid­ing speelde KV Mechelen vrijdagmid­dag 2-2 gelijk tegen de Nederlands­e tweedeklas­ser Roda JC. Stevige domper op een aangename oefenpot was de zware blessure voor Niklo Dailly.

Vrancken bracht een mix van basisspele­rs, nieuwe namen en youngsters aan de aftrap. Voorin werd voor het eerst de tandem Cuypers - Druijf uitgetest. Vooral eerstgenoe­mde toonde zich alweer bedrijvig met een assist, een doelpunt en een afgedwonge­n - maar hoog over getrapte - strafschop.

Maar er was dus ook slecht nieuws. Niklo Dailly, de 19jarige aanvaller die KV al na acht minuten op voorsprong zette, verdraaide halfweg de eerste helft zijn knie na een schot op doel. Dailly schreeuwde het uit van de pijn en moest met een draagberri­e van het veld worden gedragen. Een eerste onderzoek wijst op een gescheurde laterale band, maar er wordt ook gevreesd voor de kruisband. Vandaag ondergaat Dailly een Mri-scan. De kans is groot dat hij voor meerdere maanden buiten strijd is. Brute pech, want het jeugdprodu­ct van Anderlecht was bezig aan een sterke voorbereid­ing. “Echt jammer voor hem, hij was net zo goed bezig”, vond ook coach Wouter Vrancken. “Niet alleen vandaag, maar in het algemeen. Sinds zijn aankomst (vorige zomer, red.) heeft hij ongeloofli­jke stappen gezet. Hij had enorm hard gewerkt in het tussenseiz­oen en manifestee­rde zich op training en tijdens de wedstrijde­n. Zonde dat dit hem net nu moet overkomen. Maar hij zal nu moeten werken om zo snel mogelijk terug te keren.”

Toch waren er ook positieve zaken om te onthouden. “Van den Eynden trok goed zijn plan aan de zijde van een sterke Bateau”, vond Vrancken. “Onze twee jonge middenveld­ers (Ceulemans en Van Hecke, red.) deden het goed en ook onze invallers Robberecht­s (17), Asare (17) en Paeshuyse (19) hebben getoond wat ze in hun mars hebben.” De drie youngsters mogen vandaag ook mee naar Luik, waar KV het om 17.00u opneemt tegen Standard op hun Académie. Tegen de Rouches zullen er elf andere namen aan de aftrap staan. (thst)

KV MECHELEN: Thoelen, Swers, Van den Eynden, Bateau, Bijker, Dailly

(23’ Robberecht­s - 82’ Paeshuyse), Van Hecke, Ceulemans, Kaya, Druijf

(65’ Asare), Cuypers

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium