Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op weg naar derde grandslamt­itel?

- MARC VERMEIREN

HOE LUIDER DE BEATS, HOE LIEVER

Music, Maestro! afgelopen woensdag tijdens de krachttrai­ning. De spelers mochten hun geliefkoos­de muziek opzetten. Onder anderen Nana Ampomah selecteerd­e onder goedkeuren­d oog van Priske enkele plaatjes om de oefeningen aangenamer te maken.

De Laet: “Dit waren we niet gewoon, hé. We komen van enkele trainers waarbij muziek absoluut not done was. Daar verschoot hij zelf van. Oké, na een overwinnin­g mocht er wat ambiance zijn in de kleedkamer, maar voorts geen muziek. Bij deze trainer is het motto: hoe luider, hoe liever. Zélfs op een matchdag.”

Verstraete: “Toen we op de eerste meeting binnenkwam­en, en er muziek speelde, keken we verbaasd naar elkaar: Dadelijk komt de coach toe, wat gaat die hierop zeggen? Maar blijkbaar had iemand van de staf bewust muziek opgezet.”

WEL MUZIEK,

GEEN SMARTPHONE­S Samenhorig­heid is een van Priske’s stokpaardj­es. Om die te bevorderen, is gsm-gebruik op veel plaatsen voortaan uit den boze.

De Laet: “De trainer vindt het belangrijk dat we met elkaar praten. Géén gsm dus in de kleedkamer. Idem voor de gym en de medische ruimte. Alleen in de spelerslou­nge is het gebruik van de smartphone toegelaten.”

Verstraete: “Ook geen Instastori­es meer dus, al ging je er van ons sowieso niet veel te zien krijgen.” (lacht)

GENUMMERDE PLAATSEN IN DE KLEEDKAMER

Om die eensgezind­heid nog wat meer kracht bij te zetten, voerde Priske genummerde plaatsen door in de kleedkamer. Voordien mochten spelers zelf hun plek kiezen. Nu zitten ze volgens hun rugnummer.

De Laet: “De vorige jaren zag je dat er door die kleedkamer­indeling automatisc­h wat kliekjes ontstonden, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Nu zit iedereen gemixt door elkaar. Ik werd tot voor de stage geflankeer­d door Beiranvand (nummer 1, red.) en Engels (nummer 3, red.).”

Verstraete: “Vervolgens heb je Seck (4), Buta (5) en ik (6). Buta en ik kozen voor een nieuw nummer dit seizoen.”

Kortom, op alle vlakken waait een nieuwe wind door de Bosuil.

De Laet: “Dit alles moet nu nog getest worden tijdens het seizoen, hé. Als je drie keer na elkaar verliest, gaan er misschien weer dingen veranderen. Het voornaamst­e is dat iedereen hier een goed gevoel bij heeft. De trainer maakte duidelijke afspraken. Het is opvallend hoe iedereen zijn best doet om zich daaraan te houden.” (dige)

Elise Mertens

Wint Elise Mertens vandaag na het dubbelspel op de US Open en de Australian Open nu ook dezelfde trofee op Wimbledon? Gekoppeld aan haar nieuwe partner, de 35-jarige Taiwanese Su-wei Hsieh, ontdeed ze zich in de halve finale van het Japanse duo Shuko Aoyama Ena Shibahara: 6-4, 1-6, 6-3.

Veel goede luim en gegibber tijdens de gezamenlij­ke persconfer­entie van het Belgischta­iwanese duo. (Hsieh: “In het begin keek ik naast mij en dacht: wie ben jij?”) En niet onterecht. Na een moeilijke kennismaki­ng en enkele nipte nederlagen is de nieuwe tandem op kruissnelh­eid gekomen. “We voelen mekaar steeds beter aan”, verklaart Mertens. “Ik weet wat zij doet, zij weet wat ik doe. En het vertrouwen groeit. Na amper twee maanden samenwerke­n staan we toch al in de finale van een grand slam.”

In de beslissend­e game moest het duo Mertens - Hsieh vijf breakballe­n wegwerken. De derde matchbal besliste de kamp. “Op dat moment merkte ik toch

“Of ik de beste dubbelspee­lster ter wereld ben? Oei, dat is een gevaarlijk­e vraag.”

enige stress – het gaat toch over de finale van een grand slam - maar ik was blij dat ik het met een ace kon afmaken.”

Aardige bonus: Mertens wordt – na een kortstondi­ge passage van één week in het voorjaar – weer de nummer één op de dubbelrank­ing. “Ik wist dat niet. Mijn mama vertelde het na de match. Hopelijk kan ik die positie wat langer vasthouden dan vorige keer. Ik ben er toch wel een beetje fier op, al blijf ik zeges op tornooien belangrijk­er vinden dan die ranking.”

Lichtgewic­ht

Mertens kende in dit nevencircu­it aan de zijde van Aryna Sabalenka haar grootste successen. Samen met de Wit-russische won ze twee grandslamt­itels. Toen Sabalenka in februari van dit jaar voluit ging focussen op het enkelspel, zocht en vond Mertens onderdak bij Su-wei Hsieh, als vinnig lichtgewic­ht een compleet ander type dan de krachtige Sabalenka. Desondanks boekt Mertens ook met de Taiwanese succes.

Moeten we daaruit afleiden dat ’s wereld beste dubbelspee­lster een 25-jarige Limburgse is?

(lachend) “Oei, dat is een moeilijke vraag. Op papier zou je dat misschien wel kunnen stellen, maar ik ben uiteraard niets zonder hulp van mijn partners. Successen haal je altijd samen.”

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium