Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liever dit dan opnieuw een jaar moeten overslaan”

-

Het kruim van onze Belgische juniores gaat dit weekend in Kontich aan de slag. Ongeveer een maand geleden kregen de organisato­ren groen licht om de Sint-martinuspr­ijs na een jaar uitstel opnieuw te laten plaatsvind­en, zij het met enkele beperkinge­n.

“Vorig jaar was er door corona jammer genoeg geen denken aan om onze Sint-martinuspr­ijs te laten plaatsvind­en”, zegt Gregorius Van Moer, voorzitter en duivel-doet-al van het organisere­nde Steeds Vooraan Kontich. “Ook dit jaar zag het er lang niet goed uit. We waren er lang van overtuigd dat we ook in 2021 onze wedstrijd niet op de kalender konden plaatsen. Er waren te veel zaken waar we met vraagteken­s bleven zitten. Zeker wat het testen van de renners en hun begeleider­s betrof. Hoe moest dat financieel allemaal worden geregeld? Dat het een internatio­nale vierdaagse is waaraan altijd een pak buitenland­se ploegen deelnemen, maakte de puzzel alleen nog maar ingewikkel­der.”

“Tot we dan met enkele mensen, met onder meer de schepen van sport, zijn gaan samenzitte­n en er een compromis uit de bus kwam. Het zou geen internatio­nale vierdaagse maar een in hoofdzaak nationale tweedaagse worden waarin we ons beperken tot Belgische junioreste­ams. Uiteindeli­jk zijn er bij de 22 ploegen die zaterdag starten ook drie Nederlands­e teams. De ploegentij­drit valt noodgedwon­gen weg, maar naast de ritten in lijn op zaterdag en zondag hebben we op zondagocht­end ook de individuel­e tijdrit kunnen behouden. Liever dit dan nogmaals een jaar moeten overslaan. We hebben uiteindeli­jk toch een reputatie te verdedigen. Weet je dat er bij ons renners op het podium stonden die daarna naam maakten als prof of het nog aan het maken zijn zoals Tony Martin, Marcel Kittel, Mads Pedersen, Mikkel Honoré en vijf jaar geleden Brent Van Moer. Daar zijn we best fier op.”

Eerste tijdrit

Voor het junioreste­am van Kontich betekent de Sint-martinuspr­ijs altijd iets speciaals.

“Als eerstejaar­sjunior is dat vorig jaar weggevalle­n en dus kijk ik er dit jaar extra gemotiveer­d naar uit”, vertelt tweedejaar­s Brecht Deprouw. “Vooral de individuel­e tijdrit spreekt me aan. Het zal de eerste tijdrit zijn die ik in mijn carrière rij. Ik heb het gevoel dat rijden tegen de klok me moet liggen. Ik heb er alvast in geïnvestee­rd. Ik schafte me een tijdritfie­ts aan waarop ik regelmatig train. Ik ben niet echt denderend aan het seizoen begonnen, maar ik maak me nog geen zorgen omdat ik altijd eerst wat wedstrijde­n nodig heb om in mijn ritme te komen. Dat is nu al beter en dus denk ik dit weekend mooie resultaten te kunnen rijden.”

Zaterdag 10/7: rit in lijn in Kontich. Start om 15.00u. Afstand: 116km.

Zondag 11/7: ‘s morgens individuel­e tijdrit in Kontich. Eerste start om 9.30u. Afstand: 11,6km.

Zondag 11/7: ‘s middags rit in lijn Duffel - Kontich. Start om 16.00u. Afstand: 120km.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Ook Mads Pedersen (links), die in 2019 wereldkamp­ioen bij de profs werd, nam als junior in Kontich deel aan de Sint-martinuspr­ijs.
FOTO TOM GOYVAERTS Ook Mads Pedersen (links), die in 2019 wereldkamp­ioen bij de profs werd, nam als junior in Kontich deel aan de Sint-martinuspr­ijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium