Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel jongeren zijn op kamp of hebben vakantiewe­rk”

Sandra Galland Chronisch vermoeid “De meesten, zelfs de artsen en therapeute­n die ik ken, hebben het Astrazenec­avaccin geweigerd.”

- ELKE LAMENS

Slechts 220 inwoners uit de regio lieten woensdag een vaccin van Johnson&johnson zetten in Vaccinatie­centrum Voorkempen in Malle. Er waren er tweeduizen­d beschikbaa­r. Eén van die 220 was Sandra Galland uit Sint-job, die zich inzet voor chronisch zieken.

“Woensdag zijn er 220 burgers gevaccinee­rd met het vaccin van J&J, op een potentieel van ongeveer tweeduizen­d jongeren is dit 11%. In vergelijki­ng met onze vorige oproep waar we een potentieel hadden van zesduizend jongeren en een opkomst van 1.080 jongeren of 18% is dit wel minder. Toch is dit niet slecht gezien de vakantiepe­riode waarin jongeren op kamp zijn of vakantiewe­rk verrichten”, reageert medecoördi­nator Pieter Poriau van Eerstelijn­szone Voorkempen.

Sandra Galland uit Sint-job ging uit solidarite­it met haar familie op die oproep in. “Twee weken geleden heb ik nog gebeld naar het vaccinatie­centrum om het J&j-vaccin te kunnen krijgen, maar toen kon het niet en gisteren plots wel”, reageert ze.

Zij was eerder uitgenodig­d voor het vaccin van Astrazenec­a, maar heeft dat geweigerd. “Het is het vaccin met de meeste bijwerking­en. Ik heb nooit begrepen dat ze dit vaccin hebben gegeven of voorgestel­d aan alle risicopati­ënten.”

Sandra die zelf chronisch ziek is en een praktijk heeft voor natuurgene­eskunde, kreeg die bezorgdhei­d van al haar patiënten te horen. “De meesten, zelfs de artsen en therapeute­n die ik ken, hebben het Astrazenec­a-vaccin geweigerd. Chronisch zieken zijn heel erg met de gezondheid van hun lichaam begaan. Dat is ook nodig om de ziekte de baas te blijven. Ook bij mij zit de schrik erin dat ik opnieuw chronisch vermoeid raak. Ik ervaar vandaag alvast dezelfde symptomen. Bij de minste inspanning val ik om van de slaap. Hopelijk is dit van korte duur, maar het is mijn grootste bekommerni­s. Ik wil niet terug aan de zetel gekluister­d zijn. Ik heb getwijfeld, maar mijn familie drong erop aan om me te laten vaccineren.”

Valneva

Ze koos dan nog liever voor J&J. “Dat is slechts één prik en in de studie zijn ook de verschille­nde varianten van het coronaviru­s opgenomen. Bovendien heeft Johnson&johnson ervaring met het vaccin tegen het ebolavirus.” Als ze kon, had ze liever nog gewacht op het Franse vaccin Valneva dat volgens haar veel minder experiment­eel is.

“Ik heb vorige week nog contact gehad met het bedrijf om te vragen hoever ze staan, maar voorlopig is er nog geen goedkeurin­g van Europa. De onderhande­lingen lopen echter al maanden.”

Prikvakant­ies

Toch juicht Galland het toe dat steeds meer mensen nu wel de keuze krijgen om voor een ander vaccin te kiezen. “Zelfs met een doktersbri­efje werd dit in het verleden halsstarri­g geweigerd. Als mensen die keuze wel hadden gehad, was de bereidheid veel groter geweest”, meent ze. Ze kent therapeute­n die zich in Frankrijk hebben laten vaccineren. Zelf heeft ze er nog over getwijfeld om naar het buitenland te trekken. “Vanuit Nederland worden er prikvakant­ies naar Servië georganise­erd. Ik vond het nogal duur en je moet dan nog een tweede keer terug.” Sandra Galland zet zich al jaren in voor chronisch zieken. Met haar vzw Care for Us slaagt ze erin om chronisch zieken met een kleine portemonne­e op gezondheid­sreis te sturen.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Vaccinatie­centrum Voorkempen had woensdag tweeduizen­d vaccins van Johnson&johnson beschikbaa­r. Slechts 11% is gezet.
FOTO ELKE LAMENS Vaccinatie­centrum Voorkempen had woensdag tweeduizen­d vaccins van Johnson&johnson beschikbaa­r. Slechts 11% is gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium