Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sfinks Mundial XL ontvangt vijfduizen­d bezoekers per dag

- FILIP SPOELDERS

De sfeer van Sfinks opsnuiven, kan deze zomer toch nog. Niet met enkele festivalwe­ekends zoals oorspronke­lijk aangekondi­gd, maar met een vierdaagse Sfinks Mundial XL eind augustus op het Molenveld in Boechout.

Een normale Sfinks Mixed met dagelijks tot dertigduiz­end bezoekers op de festivalwe­ide zit er deze zomer niet in. Toch kondigde het Boechoutse wereldfest­ival in mei aan dat het tijdens de zomer zes kleinschal­ige festivalwe­ekends van telkens drie dagen zou organisere­n.

Vrijdag 9 juli zou de reeks van start gaan, maar de plannen zijn uiteindeli­jk gewijzigd. Dit laat burgemeest­er Koen T’sijen (PRO Boechout-vremde) weten op vraag van raadslid Sven Snyders (N-VA) naar de plannen voor de Boechoutse zomer.

“De aankondigi­ng van de verschille­nde festivalwe­ekends was een beetje voorbarig en kwam nog voor de protocolle­n bekend waren. Waarvoor de organisati­e van de verschille­nde instanties ondertusse­n wel groen licht heeft gekregen, is een gratis Sfinks Mundial XL”, geeft de burgemeest­er aan.

Viermaal 5.000 bezoekers

Deze zal doorgaan op 26, 27, 28 en 29 augustus op het festivalte­rrein van het Molenveld. Sfinks Mundial is in normale tijden op Hemelvaart­sdag het kleine broertje van Sfinks Mixed. “Sfinks Mundial ontvangt op één dag zevenduize­nd bezoekers. Nu leggen we de limiet op viermaal vijfduizen­d gasten. Op het Molenveld zullen zij met een terrein van 25.000 vierkante meter over voldoende ruimte kunnen beschikken. Naast deze ruimte komt er een wachtruimt­e voor achthonder­d personen voor wanneer de weide toch volzet zou zijn.”

De burgemeest­er benadrukt dat het evenement dit jaar nog niet vergeleken mag worden met normale jaren. “Er zal geen grote campagne gevoerd worden om het bekend te maken en de optredens zullen geen grote namen zijn. Het gaat om regionale artiesten en zeker niet om internatio­nale groepen. Er komt één podium in openlucht, terwijl er plaats zal zijn voor een marktje en een kinderdorp.” Voor het verder uitwerken van het draaiboek wacht de gemeente samen met de organisato­ren van Sfinks en de ordedienst­en het overlegcom­ité van 16 juli af. “Een voordeel van deze datum eind augustus is dat er met de Zomerend

Feesten in Hove en nog een evenement in Wommelgem veel te beleven is. Het publiek zal automatisc­h gespreid naar buiten komen.”

 ?? FOTO RR ?? De voorlopig laatste Sfinks Mundial op Hemelvaart­sdag 2019.
FOTO RR De voorlopig laatste Sfinks Mundial op Hemelvaart­sdag 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium