Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijen en insecten krijgen ‘luxeresort’ op begraafpla­ats

- JAN STASSIJNS

Bijen en insecten kunnen op de begraafpla­ats Ruggeveld in Deurne binnenkort terecht in een luxeresort. Met een lengte van ruim tien meter en een hoogte van drie meter is het nieuwe bijen- en insectenho­tel er één om u tegen te zeggen. De eerste bewoners worden verwacht tijdens het eerstvolge­nde bijenseizo­en, in het voorjaar van 2022.

Vlak bij het militair ereperk op de begraafpla­ats Ruggeveld staat sinds kort een bijzondere constructi­e, voorzien van vierkante vakjes en achteraan ingepakt met een laag aarde. Voorlopig is er nog weinig beweging op te merken, maar dat zou eerlang wel moeten veranderen.

Imker

De constructi­e vormt namelijk de aanzet voor een gloednieuw bijen- en insectenho­tel dat in het voorjaar van 2022, zijn eerste ‘gasten’ hoopt te mogen verwelkome­n.

Een imker zal zich specifiek over de bijen ontfermen, maar het is de bedoeling dat ook andere insecten zich in het nieuwe hotel gaan thuisvoele­n. “Daarvoor laten we de natuur zijn gang gaan”, zegt Freddy Lorent (Open Vld), districtss­chepen van Begraafpla­at

sen. “Maar eerst moet het bijen- en insectenho­tel nog afgewerkt worden. Zo komt er een bloemenwei­de op de schuine achterkant, speciaal voor de bijtjes. En ook de vakjes moeten nog ingevuld worden met bamboe, hout en dies meer. Daarna volgen de gaatjes waarin de beestjes uiteindeli­jk hun intrek zullen nemen.”

In het district Deurne zijn al verscheide­ne

bijenhotel­s en -kasten geplaatst, zoals op de begraafpla­ats Sintrochus en op het dak van de Arenahal. “Voorlopig staan er geen nieuwe initiatiev­en meer gepland”, zegt Lorent. “Maar ik ben er zeker van dat er in de toekomst nog meer bij zullen komen. Na de overkappin­g van de Ring zullen er zich zeker nieuwe opportunit­eiten aanbieden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Het toekomstig­e bijen- en insectenho­tel op begraafpla­ats Ruggeveld in Deurne.
FOTO PATRICK DE ROO Het toekomstig­e bijen- en insectenho­tel op begraafpla­ats Ruggeveld in Deurne.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium