Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bij Bella Madera verandert resthout in design

- BART ROGGEMAN www.bellamader­a.be

Als je de winkeldeur nog maar opendoet, komt de geur van vers geschaafd hout je al tegemoet. Aan de Provincial­e Steenweg in Schelle heeft Hemiksemna­ar Marc Van Camp (59) met Bella Madera een winkeltje geopend met unieke handgemaak­te creaties voor huishoudel­ijk gebruik of als geschenk.

In de rekken lonken onder meer tapas- en sushiplank­en, kaas- en broodplank­en, snijplanke­n, serveerpla­nken, kaarsenhou­ders en decoratiev­e stukken in alle maten en vormen, geuren en kleuren. “Allemaal gemaakt uit resthout”, vertelt Marc Van Camp. “Het is eigenlijk begonnen toen ik een zestal jaar geleden een opleiding gitaarbouw volgde. Ik stelde toen vast dat niet alle hout geschikt was omdat er fouten inzitten, het te klein, te smal is, .... Daardoor gaat er veel hout verloren. Terwijl het nog wel mooi hout is. Dat vond ik zonde.”

“Ik heb toen eens een tapasplank­je uit dat houtafval gemaakt en van een kwamen er twee, drie,... Ik ben informatic­us van opleiding en had voordien bij wijze van spreken nog nooit een zaag in mijn handen gehad”, lacht de houtsculpt­eur. “Maar het geeft mij zoveel rust dat ik er verknocht aan ben geraakt.”

Bij houthandel­s koopt hij nu het hout op waarmee niks meer kan worden gedaan. “Het maakt niet uit welk hout. Alle houtsoorte­n die geschikt zijn, over het algemeen de harde soorten, daar werk ik mee.”

Keramiek en epoxy

Het resultaat bestaat een voor een uit unieke creaties. “Geen enkel stuk is hetzelfde. Soms combineer ik het - als er bijvoorbee­ld kleine foutjes in zitten - met epoxy. Dat zorgt meteen voor een kleurrijk detail. Verder maak ik ook combinatie­s met ambachteli­jk gemaakt keramiek van een bevriend keramiste en maak ik van oude paletten met airbrush decoratiev­e wandpanele­n.”

Ook in het assortimen­t zitten salonen bijzettafe­ltjes waarin hij eveneens hout met epoxy combineert. “Binnenkort komen er ook nog grotere tafels bij. Zelfs de restjes van de restjes weet ik nog te recuperere­n. Daar maak ik nog juweeltjes van.”

“Het is een late roeping”, lacht Van Camp, “maar ik kan hier nog jaren mee doorgaan, want het is pure ontspannin­g voor mij. Ik hoop op deze manier ook een stimulans te zijn voor het lokaal ondernemer­schap. Door aan te tonen dat je met een origineel concept best wel wat kunt doen. En naar de consument toe dat je daarvoor niet per se naar de stad moet.”

Aangezien hij nog een andere job heeft, is Bella Madera in principe alleen geopend op afspraak. Maar speciaal voor de zomermaand­en en om de mensen de kans te geven de nieuwe winkel te ontdekken, staan de deuren gedurende deze zomer open op vrijdag van 16-21u en zaterdag van 10-14u.

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Marc Van Camp maakt uit resthout zowel functionel­e als decoratiev­e designerst­ukken.
FOTO BART ROGGEMAN Marc Van Camp maakt uit resthout zowel functionel­e als decoratiev­e designerst­ukken.
 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Snij- en serveerpla­nken zijn er in allerlei vormen en formaten.
FOTO BART ROGGEMAN Snij- en serveerpla­nken zijn er in allerlei vormen en formaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium