Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Licht aan eind van tunnel”

- JONAS ROSQUIN

De invallende duisternis aan het MAS is al erg fotogeniek, maar krijgt nu nog extra cachet door zeven oplichtend­e zuilen die sinds donderdag op de Hanzestede­nplaats staan. Initiatief­nemers achter het kunstproje­ct zijn de Antwerpse kunstenaar Adalbert Gans en Axel Daeseleire. “We maken met corona allemaal een donkere periode door, maar er is licht aan het einde van de tunnel”, verklaart de Antwerpse acteur.

De avond valt aan het MAS, de zeven intrigeren­de monolithis­che zuilen baden in een rode gloed. “We maken allemaal een donkere, historisch­e periode door. Onze manier van leven is het voorbije anderhalf jaar enorm veranderd, onze vrijheid is ingeperkt en we zijn allemaal in een soort isolement terechtgek­omen”, zegt Axel Daeseleire. “We worden gebombarde­erd met berichten over besmetting­en en cijfers, maar aan de mentale impact op mensen wordt vaak voorbijgeg­aan. Kunstenaar­s barstten de afgelopen tijd van de creativite­it, maar met dit gegeven was nog niet veel gedaan. Daar wilden wij veranderin­g in brengen met onze ‘Bakens van Hoop en Licht’, waar we mensen weer rond willen samenbreng­en. Er is licht aan het einde van tunnel. Laat ons hopen dat een of andere variant daar nu geen stokje voor zal steken.”

Daeseleire en Gans schakelden een aantal bekende woordkunst­enaars in die elke zuil van een persoonlij­ke tekst voorzien. Dat zijn niet van de minsten: Tourist LEMC, Tom Lanoye, Jeroen Olyslaeger­s, Hilde van Mieghem, Vitalski en Maud Vanhauwaer­t. Ook Daeseleire zelf kroop in zijn pen en schreef een gedicht dat nu op een bordje bij een van de zeven zuilen staat. “Ik speel met het idee om die teksten op een later moment echt op de zuilen aan te brengen.”

Voor Axel Daeseleire heeft de coronacris­is ook een erg persoonlij­k kantje gekregen, nadat hij helemaal in de begin van de uitbraak zelf besmet en ernstig ziek was geraakt. Dat gegeven speelde naar eigen zeggen geen rol in de totstandko­ming van het project. Nog tot 1 september flankeren de monolieten het MAS. Daarna verhuizen ze even naar galerie Verbeeck-van Dyck, waarna het kunstcolle­ctief de zuilen afzonderli­jk wil veilen. “Een groot deel van die opbrengst willen we schenken aan goede doelen: Moeders voor Moeders, de Prinses Máxima Foundation en een weeshuis in Cambodja.”

 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? De zuilen van Adalbert Gans en Axel Daeseleire.
FOTO CARLO COPPEJANS De zuilen van Adalbert Gans en Axel Daeseleire.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium