Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Jongeren op ‘Covid-bus’ naar huis in plaats van quarantain­e in Spanje: een goed idee?

-

Volwassen genoeg

Geen goed idee. Als die jongeren zich volwassen genoeg vinden om alleen op reis te gaan, zijn ze ook volwassen genoeg om de gevolgen te dragen van hun onverantwo­ord gedrag.

INEKE MENHEERE, OLEN

Goede beslissing

Een groep besmette minderjari­gen laat je niet aan hun lot over in een ander land. Het is een goede beslissing om ze terug te laten komen en hun quarantain­e thuis te laten doorbrenge­n. Als die jongeren zich slecht voelen, zijn ze tenminste bij hun ouders. Ja, er moeten thuis maatregele­n genomen worden en dat zal niet simpel zijn. Maar het moest je eigen kind maar eens zijn dat zo ver weg ziek is.

BRENDA RODRIGUEZ, KAPELLEN

Gezondheid boven plezier

Zet ze ginder eerst in quarantain­e tot ze negatief testen. Ze hebben zelf de besmetting in de hand gewerkt door te gaan feesten in Spanje. Waarom ze dan nu terughalen en samen met hen de besmetting­en naar hier halen? Geen compassie met mensen die in het buitenland besmet raken. Thuisblijv­en is de boodschap, gezondheid gaat voor op plezier.

WALTER WENS, HERENTALS

Praten met kinderen

Ik begrijp dat jongeren ook een heel moeilijk jaar achter de rug hebben. Maar ouders hadden slimmer moeten zijn en met de kinderen praten dat naar Lloret de Mar op vakantie gaan geen goed idee was.

EMMY FRANCK, BORSBEEK

Schuld van EK

In het hotel hadden ze meer comfort gehad en ze hadden nadien gewoon naar huis kunnen gaan. Maar dat was waarschijn­lijk duurder. Maar als de jongeren, hier en in de rest van Europa, tijdens het EK niet massaal op straat waren gekomen of niet met velen thuis hadden gekeken, was er veel kans dat dit niet gebeurd was. Waarom moest dit EK doorgaan? Iedereen levert sinds maart 2020 grote inspanning­en, is beperkt in zijn vrijheden en toch regeert koning voetbal. Het virus is de grootste winnaar. En wie betaalt dit? Nee, niet de Voetbalbon­d. Als er een volgende lockdown komt, is het EK een van de grote verantwoor­delijken.

DIRK DE JAEGHERE, ANTWERPEN

Naar leegstaand internaat

Ik ben het volledig eens met professor Devroey. De jongeren die op vakantie gingen, daar besmet werden en terug naar België werden gehaald, zouden niet thuis in quarantain­e mogen gaan wegens risico op uitbreidin­g van de besmetting­en. Het is nu schoolvaka­ntie, dus breng deze jongeren naar een leegstaand internaat voor de periode van hun quarantain­e en doe daar het nodige toezicht, controles en testen. Er zijn grote firma’s die elke dag vers eten kunnen aanbieden, betaald door die jongeren of hun ouders. Met het geld waarmee ze zouden gaan feesten, kan nu hun zorg worden betaald.

LILIANE VAN DEN BROECK, KESSEL

Overheid schiet (weer) tekort

Als de quarantain­e thuis goed wordt opgevolgd door de bevoegde instanties, dan is er geen enkel probleem dat deze jongeren naar huis gekomen zijn. Het probleem is dat er door de overheid geen controle zal zijn en dat zij hier weeral tekortschi­eten om hun kiezers te beschermen. De rekening volgt (hopelijk) in 2024.

FREDDY DUSCHEK, NIEL

Egocentris­che maatschapp­ij

Ze hadden daar moeten blijven of nog beter: niet moeten gaan feesten. Als ze oud genoeg zijn om alleen naar Spanje te gaan, om te feesten, dan moeten ze daar in quarantain­e. Nu worden waarschijn­lijk weer tientallen mensen besmet omdat onze jeugd niet kan thuisblijv­en. Ze hebben nog een heel leven om te feesten. Wat is dat tegenwoord­ig met die egocentris­che maatschapp­ij? Zij zullen het wel overleven, maar verschille­nde brave mensen die doen wat de virologen vragen, worden dan weer ziek en moeten dat dan met hun leven bekopen. Schandalig, ook voor die organisati­es die in deze coronatijd zulke reizen aanbieden. Ook de regering had dit moeten verbieden. Met acht ministers van Volksgezon­dheid had dit toch moeten vermeden worden. De zoveelste fout van ons beleid. HILDE JESPERS, LINT

Opsluiten

Voor mensen die zich zo weinig aantrekken van het lot van anderen en die door hun egoïstisch­e daden het leven van anderen in gevaar brengen, is er maar een oplossing: opsluiten. Zowel de minderjari­gen, als de ouders en de mensen van de reisorgani­satie.

STANNY BRUYNINCKX, STABROEK

Ouders verantwoor­delijk

Wat heeft het voor zin dat wij als vrijwillig­er tijd spenderen om te helpen het tij te keren als jongeren naar het buitenland gaan om het nachtleven in te duiken? Ouders dragen hier een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Moet de maatschapp­ij de kost dragen voor dit lichtzinni­g gedrag? Dit geldt uiteraard voor iedereen die lichtzinni­g met de maatregele­n omgaat.

JAN JANSSENS, OELEGEM

 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium