Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De druk om na ‘The Voice’ niet te falen, nam het plezier weg”

- GUNTER JACOBS

In 2013 won ze de tweede editie van The Voice. Samen met haar debuutalbu­m verdween de carrière van Paulien Mathues geruisloos tussen de plooien. Ondertusse­n zingt ze bij Arsenal én lanceert ze met haar nieuwe soloprojec­t M een eerste single. Egal is dansbare pop, in het Duits zowaar.

Paulien Mathues (26) loopt op wolkjes. Met Arsenal heeft ze net op Werchter Parklife gespeeld en voor het eerst sinds lang weer de kick van het optreden gevoeld. “Speciaal, met dat zittend publiek, maar ook subliem, na bijna twee jaar corona”, vat ze samen. Sinds de zangeres in 2013 als 18jarige in The Voice heeft gezegevier­d, is er veel gebeurd. Ze won een auto en een platencont­ract, scoorde een hit met de single There‘s Some Place I’ve Got to Be

en ontving een Radio 2-award voor beste doorbraak. Haar debuutalbu­m flopte echter, waarna het stil werd.

Acht jaar later heeft Paulien Mathues het ouderlijk nest in Oostmalle geruild voor Gent en maakt ze zich op voor een muzikale doorstart. “Ik ben zelf beginnen te schrijven, maar het ontbrak me aan de motivatie om voor eigen succes te gaan. Met mijn toenmalige partner Renaud Ghilbert (violist bij Absynthe Minded, red.) heb ik nog even een groep gehad (elektropop­project Mapuches, red.), maar de druk om als winnares van The Voice

niet te falen, nam het plezier en het genot wat weg. Daarom is het jaren stil rond mij geweest. Nu vind ik het niet erg om bij Arsenal op de achtergron­d te staan. Dat voelt zelfs aangenaam.”

Videoclip met iphone

Toch kriebelde het om ook eigen muziek uit te brengen, bekent Mathues. “Anderhalf jaar geleden had ik thuis wat in het Duits geschreven, waardoor ik er weer wou invliegen. Door corona kreeg ik een dipje. Toen ik wat later het nummer Egal herbeluist­erde, bedacht ik me hoe jammer het zou zijn als ik daar niets mee

Paulien Mathues Zangeres

ging doen. Samen met Arsenaldru­mmer Dirk Loots heb ik het in de studio afgewerkt. De videoclip, door mijn mama en twee beste vrienden met mijn iphone gefilmd, heb ik zelf geregissee­rd en gemonteerd. Ten tijde van The Voice had ik zoiets nog nooit zelf gedaan. Toen was alles nieuw voor mij en moest ik me muzikaal nog volop ontplooien. Nu is M het eerste dat volledig van mijzelf is.”

Haar familienaa­m speelt Paulien Mathues bewust niet meer uit. Niet toevallig zingt ze bij Arsenal sinds Birdsong, een muzikale film over een zangeres die zich artistiek verbrandt door deel te nemen aan een talentenja­cht.

“The Voice was leerrijk en opende deuren; anders was ik nooit bij Arsenal beland. Tegelijk heb ik door die wedstrijd als 18-jarige hard afgezien. Als ik terug in de tijd kon gaan, zou ik het niet meer doen. Het raakte me zwaar dat ik nadien niet meer werd opgepikt. Een tijdlang dacht ik dat ik had gefaald. Maar als ik dan op Werchter kan optreden, denk ik: nu heb ik toch wel bereikt wat ik wilde, dit is de mooiste dag van mijn leven.”

Busje

Met Arsenal als veilig vangnet gelooft Paulien Mathues nu dus in een tweede muzikaal leven met M, een eigen project in het Duits. “Mijn moeder is afkomstig van München, waardoor Duits mijn tweede taal is. Ik vond het een interessan­te uitdaging om daarmee in mijn muziek iets te proberen. Strategisc­h is het niet echt. Duitsland is natuurlijk een grotere markt, maar in dat land heb ik minder connecties en ben ik helemaal nieuw.”

M lanceert Egal op de populaire streamingp­latforms, zonder platenlabe­l, manager of boekingsag­ent. “Bewust, omdat ik niet te veel druk op mezelf wil leggen. Aan die periode na The Voice heb ik toch wel wat littekens overgehoud­en. Ik durf niet meer goed verwachten dat dit nummer gaat worden gespeeld en opgepikt. Door alles zelf te doen, behoud ik wel de controle. Wat de toekomst brengt, zie ik wel.”

Niet alleen met M neemt Paulien een nieuwe start. “Ook mijn leven is 180 graden gedraaid. Onlangs heb ik een van gekocht waarin ik ga wonen. Ik heb al een paar plekjes en vrienden bij wie ik met die bus terechtkan. Ook mijn ouders hebben er genoeg plaats voor. Op lange termijn denk ik niet. Het enige dat ik weet, is dat ik aan M ga blijven knutselen. En dat ik met die van wil gaan reizen!”

“Aan de periode na ‘The Voice’ heb ik toch wel wat littekens overgehoud­en. Ik durf niet meer goed verwachten dat dit nummer gaat worden opgepikt.”

 ?? FOTO BELGA ?? In 2013 won Paulien The Voice en het bijhorende platencont­ract.
FOTO BELGA In 2013 won Paulien The Voice en het bijhorende platencont­ract.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium