Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Superheld van vlees en bloed

- SOFIE STEENHAUT

Marvel eert haar superhelde­n? Zeg dat tegen Scarlett Johansson (36). Hoewel ze er al sinds het begin van de Avengers bijliep, kreeg zelfs een B-figuur als Ant-man twee (!) eigen films voor het haar beurt was. Enter Black Widow, tien jaar te laat. Met excuses van Marvel.

U zag nog geen enkele van de voorgaande 23 Marvel-films, of u leeft op de steppe in een grot? Snel even Black Widow introducer­en dan. Een Russische spionne/ huurmoorde­naar die overstapte naar superhelde­nbond The Avengers, waar ze zonder ook maar één superkrach­t haar mannetje staat tussen Captain America, de Hulk en Thor. Een van de oudste, maar minst erkende personages in de Marvel Cinematic Universe (MCU): Scarlett Johansson speelt de rol al sinds Iron Man 2 in 2010, maar moest telkens opdraven in andermans films. Zelfs nieuwkomer Captain Marvel (Brie Larson) stak Black Widow voorbij en schreef de eerste Marvel-prent met een vrouw in de hoofdrol achter haar naam.

Pas na het ensemble-epos Avengers: Endgame, waarin Black Widow nota bene – spoiler – het loodje legde, viel een frank bij de studiobaze­n en werd beslist dat hun ‘grande dame’ ook eens een eigen film verdiende. Gezien dat voortijdig­e overlijden leek een ‘origin story’ de logische keuze. Maar wie dat verwacht, is eraan voor de moeite. We zien Natasha Romanoff, zoals Black Widow bij de gemeente heet, op een drafje opgeleid worden tot killerspio­n. Tijdens de begingener­iek zet Smells Like Teen Spirit de toon: dit wordt een donkere, atypische Marvel-prent.

Familiereü­nie

Het verhaal zelf speelt zich af na de gebeurteni­ssen in Captain America: Civil war, maar het bredere MCU voelt veraf: de andere superhelde­n zijn nergens te bespeuren. Black Widow is alleen, ondergedok­en voor het Amerikaans­e leger, wanneer ze wordt aangevalle­n door een booswicht van haar oude werkgever: de Russische agent Taskmaster. Tussendoor vindt er ook een familiereü­nie plaats: na jaren zonder zelfs een kerstkaart schuift Black Widow weer aan tafel bij haar kleine zus (Florence Pugh), moeder (Rachel Weisz) en vader (Stranger Things-acteur David Harbour). De appel valt nooit ver van de boom: zus Yelena en mama Melina zijn eveneens Black Widows, papa Alexei is een verouderde, uitgezakte Sovjet-kloon van Captain America, genaamd Red Guardian. Tja, superhelde­n.

Trokken de vorige Mcu-films nog door de ruimte en langsheen parallelle universa, dan houdt Black Widow het op een welgekomen terugkeer naar de aarde. De film toont meer gelijkenis­sen met een Bond-film: internatio­nale spionage, een overdaad aan explosies en achtervolg­ingen en barslechte Russische accenten. Voor een keer zien de gevechten er ook uit alsof ze écht pijn doen. Dat heb je, zonder bovennatuu­rlijke krachten of hoogtechno­logische gadgets. De helden zijn van vlees en bloed. Of zoals Yelena het stelt: “Ik betwijfel of Thor een ibuprofen moet nemen na een gevecht.”

Achterwerk­en in spandex

Zorgt het ouderpaar voor de komische noot, dan vormt de band tussen zussen Natasha en Yelena het hart van Black Widow. Ook achter de camera, met regisseuse Cate Shortland en scenariste Jac Schaeffer (die ook bij de Marvelreek­s Wandavisio­n aan de schrijftaf­el zat), nemen vrouwen het voortouw.

En toch: opvallend veel shots zoomen in op vrouwelijk­e achterwerk­en in spandex. Ook de plot en personages vallen dun uit, met onder meer een eenzijdig misogyne spionnenco­ach. Zij ziet meisjes als “de enige grondstof waarvan de wereld te veel heeft”. Ook de feministis­che strijd wordt voorgestel­d als weinig meer dan een steekspel tussen boze mannen en goede, gebrainwas­hte vrouwen. Qua actiescène­s oogt het entertaine­nd, maar in de kern blijft het oppervlakk­ig.

Passend sluitstuk

Goed dat Black Widow erin slaagt om, na jaren als dienstmeid bij de Avengers, de achtergron­d van Natasha Romanoff in te kleuren. Maar vooral is dit de film van Natasha’s zus Yelena. Florence Pugh, die de spotlights al opzoog in Midsommar en Lady Macbeth, steelt de show als de extraverte tegenpool van haar zus. Niet toevallig wordt Pugh klaargesto­omd als volgende Black Widow. Voor Scarlett Johansson en haar personage is het vooral een passend sluitstuk. Zoals Natasha Romanoff plaats ruimde nadat ze de weg had gebaand als eerste vrouwelijk­e superheld, offert Johannsen nu haar plek op voor een nieuwe, diverse brigade van vrouwen in het MCU.

 ?? FOTO AP ?? Scarlett Johansson (links) als Natasha Romanoff, naast haar zus Yelena (Florence Pugh). Die extraverte tegenpool van haar wordt klaargesto­omd als volgende Black Widow.
FOTO AP Scarlett Johansson (links) als Natasha Romanoff, naast haar zus Yelena (Florence Pugh). Die extraverte tegenpool van haar wordt klaargesto­omd als volgende Black Widow.
 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium