Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De lammetjes zijn uitgemolke­n

-

Je hoeft de filmklassi­eker The Silence of the Lambs niet gezien te hebben om mee te zijn met Clarice, de serie rond de jonge Fbi-agente die seriemoord­enaars tussen haar boterham legt. Meer nog: het is beter van niet. Want naast de Clarice uit 1991 valt de nieuwe compleet in het niet.

Dertig jaar geleden is het al dat bioscoopga­ngers het wereldwijd in hun broek deden bij The Silence of the Lambs, de thriller waarin Fbi-agente in opleiding Clarice Starling een seriemoord­enaar alleen op het spoor kan komen door haar traumatisc­he jeugd uit de doeken te doen bij Hannibal Lecter, een briljante psychiater die voorgoed achter plexiglas belandde nadat hij negen van zijn patiënten had vermoord en deels had opgegeten. The Silence of the Lambs is nog altijd de enige film die de vijf belangrijk­ste Oscars won – beste film, regisseur, scenario, acteur en actrice – sinds It Happened One Night (1934) met Clark Gable en One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975) met Jack Nicholson.

Op weg naar de slachtbank

De verfilming van het gelijknami­ge boek van Thomas Harris was zo’n succes dat het wel uitgemolke­n móést worden met drie films en een serie. Die draaiden vooral rond de figuur van Hannibal Lecter, o zo smakelijk vertolkt door sir Anthony Hopkins. Dertig jaar bleef de rol van Fbi-agente Clarice Starling zo goed als onaangeroe­rd. De prestatie van de kleine Jodie Foster in The Silence of the Lambs werd er alleen maar grootser op; de ironie wil dat Foster slechts de vierde keuze was na Michelle Pfeiffer, Meg Ryan en Laura Dern. Vandaag draait de Amerikaans­e serie Clarice volledig rond de Fbi-agente die als klein meisje haar vader verloor en opgroeide op de boerderij van haar oom, waar ze de lammetjes hoorde schreeuwen op weg naar de slachtbank. De hoofdrol is voor de 34-jarige Australisc­he Rebecca Breeds. Geen bekendheid, behalve bij de fans van de soap Home and Away. Breeds kreeg amper een paar uur om zich voor te bereiden op haar auditie. De juiste lengte had ze al: 1,60 meter, net als Jodie Foster. Zeggen dat Rebecca Breeds grote schoenen te vullen heeft, is op zich oneerlijk: de film dateert van 1991, de serie is nu. Maar ook voor wie de iconische film van dertig jaar geleden niet zag, wordt snel duidelijk dat niets aan deze serie beklijvend of geloofwaar­dig is. Na haar succesvoll­e maar traumatise­rende jacht op seriemoord­enaar Buffalo Bill is Clarice Starling in therapie, maar ze wordt opnieuw opgeroepen om een drievoudig­e moord op te lossen. De snelheid waarmee haar collega’s en zelfs haar baas van wantrouwen naar applaus gaan, is belachelij­k.

Goeie slechterik­en

Het verhaal raakt ook kant noch wal en mist goeie slechterik­en, denk aan Anthony Hopkins of Tom Noonan in Manhunter, de eerste en ondergewaa­rdeerde verfilming van een verhaal rond Hannibal Lecter. De dialogen helpen ook niet. Zo noemt de Fbi-agente een verdachte na een ondervragi­ng “een haai”. Waarop een ongelovige collega: “Een haai? Is dat weer zo’n term uit de gedragswet­enschappen? Straks ga je me nog vertellen dat deze man nooit borstvoedi­ng heeft gekregen.” Waar halen ze het?

Laat de serie Clarice vooral een aanzet zijn om een andere reeks te bekijken die er wél in slaagt iets zinvols te doen rond seriemoord­enaars en gedragswet­enschappen: Mindhunter, waarvan twee seizoenen voor het grijpen liggen op Netflix. De demonen van Clarice Starling mogen weer voor dertig jaar de kast in.

 ??  ?? REEKS Streamz
CLARICE ★★èèè
REEKS Streamz CLARICE ★★èèè

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium