Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“100 frank? Dat was toen nog een hele som”

Alfred was 30 jaar geleden eerste gebruiker

-

Alfred Delbaere (85) uit Hoevenen was dertig jaar geleden de allereerst­e particulie­r die door de Liefkensho­ektunnel reed en daar 100 frank voor wou betalen. Al betwist hij dat bedrag. “100 frank? Dat kan niet kloppen. Dat moet een foutje van de krant zijn. 100 frank was dertig jaar geleden nog een hele som.”

Alfred was de eerste particulie­r, maar eigenlijk ook niet echt, want hij moest die dag als controleur van chemische installati­es op Linkeroeve­r zijn. “Wij mochten van onze werkgever zelf kiezen of we via de Liefkensho­ektunnel of via de Kennedytun­nel reden. Maar de Kennedytun­nel was en is miserie. Je weet wel wanneer je vertrekt, maar nooit wanneer je daar aankomt. Vanuit Hoevenen is de Liefkensho­ektunnel een veel interessan­tere optie. Dan moet je tenminste niet helemaal via Antwerpen omrijden. Dat tolgeld mochten wij in rekening brengen bij de baas.”

Alfred is altijd een gebruiker van de Liefkensho­ektunnel gebleven, ook voor privéverpl­aatsingen. Op zijn 85ste rijdt hij nog altijd met de wagen en zelfs met de Vespa. Het artikel van dertig jaar geleden heeft hij uitgeknipt en bewaart hij nog altijd. “Ik herinner me dat die opening gepaard ging met een hele ceremonie en tal van feestelijk­heden. Ik heb er zeker een kwartier voor moeten aanschuive­n. Echt tijdswinst boekte ik dus niet die eerste keer. Toen ik door mocht rijden, stonden daar al die fotografen. Ach, ’t was wel eens plezant.”

Overreden in slachthuis

Een hoogtepunt in zijn leven zou hij die vijf minuten van roem niet willen noemen. “Ik heb andere dingen meegemaakt in mijn leven. Mijn ouders waren concierge in het slachthuis in Antwerpen. Ik zie die koeien daar nog zo staan. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og zaten de Duitsers in het slachthuis. Ik ben daar als kind overreden geweest door zo’n beestenwag­en die bestuurd werd door een Duitse soldaat. Zes maanden heb ik in het Stuivenber­gziekenhui­s gelegen. Die Duitse soldaat was zo berouwvol dat hij mij elke drie dagen kwam bezoeken. Ik herinner me ook dat de Gestapo er alle pezen van de geslachte dieren kwam halen. Later vernamen we dat die gebruikt werden om mensen mee af te ranselen in de concentrat­iekampen. Ook de Bevrijding heb ik daar meegemaakt. Dat zijn toch nog sterkere herinnerin­gen dan de opening van de Liefkensho­ektunnel, waar ik eerlijk gezegd niet bij had stilgestaa­n dat dat dertig jaar geleden is”, lacht Alfred.

Alfred Delbaere (85)

Eerste gebruiker Liefkensho­ektunnel

“Ik herinner me dat die opening gepaard ging met een hele ceremonie. Ik heb er zeker een kwartier voor moeten aanschuive­n. Echt tijdswinst boekte ik dus niet die eerste keer.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium