Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Evenepoel start dubbele missie Tokio

-

Na het vertrek van de Belgian Cats afgelopen woensdag reist vanmiddag de eerste wielrenner naar Tokio af. Een Belg die geen vrede zal nemen met een bijrol op de Spelen. Terwijl sommigen van zijn collega’s nog volop in de Tour zitten, laat Remco Evenepoel met een acclimatis­atie van twee weken in het broeierige Japan niets aan het toeval over.

Fase 2 van het vertrek van de 122-koppige Belgische delegatie richting Tokio vandaag. Na de Cats, de roeiers en enkele zeilers woensdag stappen vandaag opnieuw vijf atleten op het vliegtuig richting Tokio. Gewichthef­ster Nina Sterckx, taekwondok­a Achab, polsstoksp­ringer Ben Broeders, zeiler Wannes Van Laer en een van de grootste Belgische medailleka­nsen, Remco Evenepoel. De 21-jarige renner van Deceuninck - Quick.step is meteen de eerste Belgische wielrenner die naar de Spelen afreist. Ruim op tijd, aangezien de olympische wegrit pas over precies twee weken wordt gereden.

Evenepoel wil duidelijk niets aan het toeval overlaten. Zo werd hij de voorbije dagen nog op de piste gesignalee­rd, op zoek naar de meest aerodynami­sche outfit voor de olympische tijdrit.

De volgende veertien dagen in Japan wil Evenepoel vooral gebruiken om een mogelijke jetlag te verteren, om volop te acclimatis­eren en te wennen aan de broeierige temperatur­en en om het parcours te verkennen. Vooral dat laatste is geen sinecure door de strenge coronamaat­regelen, waardoor de bewegingsv­rijheid van de atleten beperkt is. Trainen mag, maar alleen op afgesproke­n tijdstippe­n en locaties. Evenepoel kan ook niet meteen naar het officiële atletenhot­el van de wielrenner­s doorreizen. Dat mag pas vijf dagen voor de wedstrijd. Hij verblijft daarom de eerste acht dagen in het verderop gelegen Maebashi. Daar krijgt hij pas midden volgende week het gezelschap van de volgende renner. Mauri Vansevenan­t reist samen Lotte Kopecky en de andere vrouwen van de wegploeg woensdag af. Van Aert, Van Avermaet en voorlopig ook nog Benoot maken nog later de reis naar Tokio. Van Aert en Van Avermaet rijden normaliter de Tour uit, waarna ze nog dezelfde avond vanuit Parijs richting Spelen vertrekken. Pas maandagavo­nd, minder dan vijf dagen voor de wegrit, komen ze in Tokio aan.

Evenepoel rijdt net als Van Aert zowel de wegrit op 24 juli als de tijdrit vier dagen later. (wvo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium