Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Besmet en toch op vliegtuig naar België

Zeker 20 jongeren boeken een vlucht in plaats van de bus

- (jvde, agg, thv)

Zeker twintig jongeren die in Spanje positief testten op het coronaviru­s zijn de afgelopen dagen toch op het vliegtuig gestapt richting België. De Mechelse reisorgani­satie Jongerentr­avel, die zelf bussen inlegde om de besmette jongeren te repatriëre­n, is er niet over te spreken. “Ik ben verbaasd, nee, verbolgen”, zegt zaakvoerde­r Katrien Corens. “Wij doen alle moeite van de wereld om de terugkeer coronaproo­f te laten verlopen. Ze zijn egoïstisch, wat met de andere passagiers?” Vandaag zouden de negatief geteste reizigers van Jongerentr­avel naar huis vliegen met Brussels Airlines. Op vraag van Volksgezon­dheid en het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat dit nu niet door. Het Agentschap gaat de jongeren actief opsporen via contact tracing. “We bekijken of er extra stappen of sancties mogelijk zijn”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens.

Ongeveer twintig jongeren die in Spanje positief testten na een feestvakan­tie aan de Costa Brava, zijn de afgelopen dagen toch gewoon op het vliegtuig gestapt richting ons land. Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaat de jongeren actief opsporen. “We bekijken of er extra stappen of zelfs sancties mogelijk zijn”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens.

Met een positieve coronatest op zak in een vliegtuig stappen. Niet het allerbeste plan in de mondiale strijd tegen het coronaviru­s. Toch is dat exact wat een groep van ongeveer twintig Vlaamse jongeren van 16, 17 jaar deed na een feestvakan­tie aan de Costa Brava in Spanje.

De jongeren waren met reisbureau Jongerentr­avel naar de Spaanse costa’s afgezakt om er te gaan feesten in de nachtclubs, maar die bleken broeihaard­en van het coronaviru­s te zijn. Minstens 130 jongeren hebben in een Spaans testcentru­m positief getest op corona. Speciaal voor hen had Jongerentr­avel bussen ingelegd om ze in hun busbubbels terug naar België te halen.

Nu blijk dat ongeveer twintig positief geteste jongeren achter de rug van de organisati­e het vliegtuig namen naar huis. Katrien Corens, zaakvoerde­r van Jongerentr­avel, kwam daarachter omdat de jongeren vrolijk beelden hadden geplaatst op Facebook en Instagram. “Ik ben verbolgen”, zegt Corens. “Wij doen alle moeite van de wereld om de terugkeer coronaproo­f te laten verlopen en toch zijn er ouders geweest die besmette kinderen naar huis hebben laten vliegen. Ze zijn egoïstisch. Eigen kind, schoon kind, maar wat met de andere passagiers? Iedereen weet toch dat de deltavaria­nt zich snel kan verspreide­n.” Ook bij jongerenre­isbureau Summer Bash zijn er dezer dagen 27 jongeren die het vliegtuig nemen naar huis, al heeft de meerderhei­d van hen een negatieve test op zak. Negen van hen wilden zich niet laten testen en zijn dus mogelijk wél besmet.

Haatberich­ten

Corens is niet van plan om het hierbij te laten. “Ondertusse­n krijgen wij haatberich­ten van mensen die ons rotzakken vinden omdat we die jongeren hebben laten vertrekken”, zegt ze. “Zelfs onze vrijwillig­e monitoren worden geviseerd. Waanzin: het zijn de ouders die totaal onverantwo­ord zijn geweest.” Gisteravon­d was ze druk in de weer om alle lijsten met namen en contactgeg­evens van de jongeren door te sturen naar de bevoegde diensten. Die zullen ook bij het Agentschap Zorg en Gezondheid belanden. “Wij vernemen nu via de media dat die jongeren het vliegtuig namen, maar als het verhaal klopt gaan we hen actief opsporen via de contact tracing”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens. “We zullen hen erop wijzen dat ze tien dagen in isolatie moeten. Meestal is dat thuis bij de ouders. Zij zullen ook in quarantain­e moeten en zich twee keer laten testen.” Ook Moonens is niet te spreken over het “asociale gedrag” van de jongeren. “We moeten dit ten strengste veroordele­n”, zegt hij. “We gaan ons ook bevragen of er extra stappen of sancties mogelijk zijn. Het is ongehoord dat je andere mensen in gevaar brengt.” Sanctioner­en is één ding, voorkomen is nog beter. Vraag is immers hoe het in godsnaam mogelijk is dat jongeren met een positief coronaresu­ltaat een vliegtuig opstappen. In principe is het de bedoeling dat je na een besmetting of hoogrisico­contact ter plekke in quarantain­e gaat, maar het Crisiscent­rum zegt tegelijker­tijd dat België nooit een inwoner van ons land de toegang kan weigeren.

Controle?

De enige echte verplichti­ng bij terugkeer naar België is een ingevuld Passenger Locator Form (PLF). Volgens de FOD Mobiliteit zijn luchtvaart­maatschapp­ijen verplicht om passagiers daar bij het instappen op te controlere­n. Ze moeten ook checken of de passagiers gevaccinee­rd zijn of een document hebben dat aantoont dat ze van corona herstellen. Als reizigers die niet hebben, is een negatief testresult­aat niet verplicht. “In dat geval moeten ze zich meteen laten testen bij aankomst in de luchthaven van Zaventem”, zegt woordvoerd­er Thomas De Spiegelaer­e. “Maar in theorie kan iemand met slechte wil die weet dat hij besmet is, positief op een vliegtuig stappen.” Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) noemt het voorval niet voor herhaling vatbaar, maar de vraag hoe we dit in de toekomst moeten voorkomen, blijft onbeantwoo­rd. “Vrijdag is er opnieuw Overlegcom­ité, dit zal zeker op tafel liggen”, zegt zijn woordvoerd­er. “Ik kan nog niet zeggen of de regels zullen verstrenge­n. Sowieso is en blijft dit de verantwoor­delijkheid van de mensen zelf.”

 ?? FOTO EFE ?? “In theorie kan iemand met slechte wil die weet dat hij besmet is, positief op een vliegtuig stappen”, zegt Thomas De Spiegelaer­e, woordvoerd­er van de FOD Mobiliteit.
FOTO EFE “In theorie kan iemand met slechte wil die weet dat hij besmet is, positief op een vliegtuig stappen”, zegt Thomas De Spiegelaer­e, woordvoerd­er van de FOD Mobiliteit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium