Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De onderwerel­d valt de bovenwerel­d aan

Elk weekend gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa je een blik in de Antwerpse onderwerel­d

-

Nederland is in shock na de moordaansl­ag op de beroemde misdaadrep­orter Peter R. De Vries, die nog steeds voor zijn leven vecht. De Vries is jammer genoeg niet de eerste misdaadjou­rnalist die wordt aangevalle­n. In 2018 werd de jonge Slovaakse reporter Jan Kuciak omgebracht omdat hij onderzoek deed naar een maffianetw­erk met tentakels tot in België. In 2017 kwam onderzoeks­journalist­e Daphne Galizia in Malta om het leven bij een aanslag met een bomauto. Ook zij deed onderzoek naar criminele netwerken.

In 1996 liet een Ierse drugsbaron Veronica Guerin doodschiet­en. Haar leven werd later verfilmd, de rol van Guerin werd overigens vertolkt door Cate Blanchett. Talloze journalist­en worden ernstig bedreigd door criminelen die niet willen dat hun zaakjes in de openbaarhe­id gegooid worden. Niet alleen in narcostaat Nederland, ook in narcostaat Vlaanderen.

Onze krant had een gesprek met Paul Williams, de Ierse evenknie van Peter R. De Vries. Williams trof zijn collega Veronica Guerin doodgescho­ten aan in haar auto. Hijzelf ontsnapte aan een drietal moordcompl­otten, een ontvoering­spoging en een autobom. Williams heeft jarenlang rondgelope­n met gewapende bodyguards, maar bleef altijd met evenveel passie berichten over de “scumbags”, “hoodlums” en “thugs”, zoals hij de drugscrimi­nelen noemt. Toen maffiabaas Christy Kinahan in Antwerpen voor de rechter moest verschijne­n voor een witwaszaak, wachtte Williams hem op de Bolivarpla­ats op om hem te confronter­en met zijn duistere zaakjes. Williams ziet bij ons gebeuren wat er twintig jaar geleden in Ierland gebeurde. De opkomst van een generatie criminelen die zich onaantastb­aar waant. Volgens hem moet de overheid nu keihard ingrijpen, of het is te laat. Afin, lees vooral zelf wat hij erover te zeggen heeft.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium