Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met drakenschi­p Nøkkvi op Vikingexpe­ditie op kanaal

Met drakenschi­p Nøkkvi op Vikingexpe­ditie op kanaal Dessel-Schoten

- KRISTIN MATTHYSSEN Ook met Nøkkvi meevaren? Kijk op www.vikinggeno­otschap.be of mail info@vikinggeno­otschap.be

Barbaren! Plunderaar­s! Verkrachte­rs! Onze vooroordel­en tegen Vikingen, doen Marc Van der Steene (55) uit Berchem pijn aan de oren. Samen met zijn vrouw Greetje Jansen (41) en kinderen Soetkin (11) en Ward (5) voelt hij zich aangesprok­en door de Scandinavi­sche cultuur. Als leden van het Viking Genootscha­p stapt het Antwerps gezin soms in de teletijdma­chine om als Thorvald, Grettig, Gudrun en Thorben die kromme beeldvormi­ng recht te trekken.

Het Viking Genootscha­p is meer dan een gewone re-enactmentg­roep. Het is ook een Europees studie- en onderzoeks­centrum voor Noorse oudheidkun­de, runen en mythologie. Plus een levende geschieden­isgroep Scaldingi, genoemd naar de stam van de Scheldevik­ingen. Sinds mei heeft het Viking Genootscha­p zelfs een eigen Vikingschi­p, de Nøkkvi, waarmee het belevingst­ochten op het kanaal DesselScho­ten organiseer­t.

De Nøkkvi is een reconstruc­tie op schaal 1:3 van het Gokstadsch­ip – géén boot – uit de negende eeuw die in 1880 in een grafheuvel in Noorwegen gevonden is. Met dit soort oorlogssch­epen kwamen de Vikingen tussen de achtste en de tiende eeuw naar West-Europa en Engeland. Het is een drakenschi­p, met een drakenkop.

Omdat er op het kanaal DesselScho­ten niet gezeild kan worden, is de snelheid afhankelij­k van de beschikbar­e roeiers. Het zeil heeft prachtige Vikingkleu­ren. Vroeger werkte een Vikingdorp een heel jaar aan zo’n zeil, waar de wol van tweehonder­d schapen in verwerkt zat.

We hebben afgesproke­n in de jachthaven van Oud-Turnhout, de thuishaven van de Nøkkvi. Een perfecte plek, want die jachthaven heet heel toepasseli­jk Het Gevaer. Erik De Quick uit Turnhout, voorzitter van het Viking Genootscha­p, komt ons tegemoet met een boodschapp­entas van de Nederlands­e discounter Zeeman in de hand. Hij is zo iemand van wie je vermoedt – nee, eigenlijk zeker weet – dat hij in het verkeerde tijdperk is geboren. Zijn overgave is totaal. Hij laat zich Erik Blauwtand noemen – een verwijzing naar de machtige koning Harald Blauwtand – en heeft ook écht een blauwe tand. “Niet geschminkt, een dode tand die grijs is uitgeslage­n”, tikt Erik op het stukje afgestorve­n ivoor in zijn mond. “Wist je dat bluetooth een verwijzing is naar Blauwtand?”

dat wisten we dus niet, en we beseffen weeral eens hoe weinig we weten over een tijdperk dat in onze contreien nog altijd sporen nalaat. Denk alleen al aan de dagen van de week, die naar hun goden werden vernoemd. Woensdag is de dag van Wodan, donderdag van Thor, vrijdag van Freya. “Toponiemen met ‘WY’ komen nog uit de Vikingtijd”, zegt Erik. De kans is zelfs groot dat er nog echt Vikingbloe­d door onze aderen stroomt. “12% van de inwoners van het oude Brabant heeft DNA dat teruggaat op de Vikingen. In tegenstell­ing tot slechts 4% Spaans, terwijl de Spanjaarde­n hier ook lang onze streken overheerst hebben. Op een gegeven moment zijn die Vikingen gewoon opgegaan in de toplaag van onze bevolking.”

Ofwel hebben de Vikingen hier als notoire verkrachte­rs gewoon genetisch een diepere stempel gedrukt? Dat Vikingen verkrachte­rs waren, is weer zo’n stereotype­ring die Marc Van der Steene graag uit de wereld wil helpen. Het feit dat hij vier jaar geleden voor het ‘Vikingen’ koos, komt vooral omdat Vikingen zo’n familiemen­sen waren. “Ik ben zelf al lang een geschieden­isfreak”, legt Marc uit. “Greetje komt uit een binnenschi­ppersfamil­ie. Ze is heel erg in het nautische geïnteress­eerd. We leerden het Viking Genootscha­p kennen tijdens het scheepvaar­tevenement WaterrAnt aan het MAS in Antwerpen. Onze dochter Soetkin is nu op kamp met de Antwerpse zeescouts.”

Vrouw evenwaardi­g aan man

“Ik was net als Marc geïnteress­eerd in levende geschieden­is, maar ik wou geen tijdsgewri­cht waarin ik de vrouw aan de haard moest spelen. In de Vikingtijd waNee, ren vrouwen evenwaardi­g aan de mannen. Ze hadden dezelfde rechten. Als de mannen ‘op Viking’ waren – want het woord ‘Viking’ verwijst eigenlijk naar een activiteit, het betekent op reis gaan – kreeg de vrouw de sleutel van de boerderij en werd ze voor alles verantwoor­delijk. Dat sprak me aan. Het gaat niet om het vechten, maar om het familielev­en en de ambachten. Wij naaien zelf onze linnen kleding. Katoen bestond nog niet in onze contreien. Dat is pas later uit Amerika gekomen.”

Van andere re-enacters hoorde ik dat Vikinggroe­pen momenteel populair zijn door de Iers-Canadese historisch­e dramaserie Vikings, gebaseerd op de saga’s van Ragnar Lothbrok. Zelf zijn Marc en Greetje geen fan van die reeks. “Ik ben na enkele aflevering­en afgehaakt. Vikingen hadden helemaal geen dreadlocks... De Frankische vrouwen hadden liever Vikingmann­en, omdat ze veel hygiënisch­er en verzorgder waren dan de Frankische mannen. In elk Vikinggraf ligt een kam. Er zijn geen bewijzen dat ze vol tatoeages stonden. En dan al die schmink in die reeks... Ja, ze kleurden hun oogleden soms zwart, ter beschermin­g tegen de zon, om beter over de zee te kunnen turen.”

“Ons beeld van Vikingen is sterk

gekleurd onder invloed van de Kerk”, zegt Marc. “Wie waren de kronieksch­rijvers hier? De monniken. Zij schreven dat de Vikingen kloosters en kastelen plunderden. Dat klopt wel, omdat als ze met een reeks schepen aankwamen ze veel voedsel nodig hadden. Aan boord van zo’n schip zaten dertig roeiers. Maar in de grond waren de mensen die in de boten zaten boeren op zoek naar landbouwgr­ond. De mentalitei­t van de Vikingen was helemaal anders dan hier. Het waren fiere mensen die persoonlij­ke roem en rijkdom nastreefde­n. Ze waren nog niet gekerstend. Terwijl de mensen hier onder invloed van de Kerk was ingepeperd dat ze zich moesten onderwerpe­n en kruipen voor de wil van God. Zelf schitteren was godslaster­ing. Alle pastoors stonken een uur in de wind. Het was hier triestig gesteld met de lichaamsve­rzorging. En dan komt daar ineens zo’n trots, zelfbewust volk uit het noorden. De Arabieren, bijvoorbee­ld, schreven helemaal anders over de Vikingen. Zij vonden Noormannen fijne mensen om zaken mee te doen.”

Fantasie van Wagner

Het valt op dat we niemand met een gehoornde Vikinghelm zien. “Natuurlijk niet”, riposteert Marc. “Dat is een negentiend­e-eeuws verzinsel van Richard Wagner, uit zijn opera Die Walküre, als verwijzing naar de duivel.”

Koning Erik Blauwtand zet zich aan het stuur van de Nøkkvi. Hij legt nog eens het verschil tussen bakboord en stuurboord uit en geeft dan als een echte koning het ritme aan. De riemen kletsen in het water. Greetje en Marc moeten zien dat ze synchroon roeien, net als Jan en Dieter. Dieter, ook wel Grettir genaamd, blijkt de zoon van Erik Blauwtand. Terwijl Jan uit Limburg nog maar net nieuw is in het Viking Genootscha­p. “Ik was al veel langer met de Vikingperi­ode bezig. Ik maak zelf mijn eigen messen en zo... Eigenlijk dacht ik dat ik in Vlaanderen gedoemd was om een eenzame Viking te blijven en dat er enkel in Zweden gelijkgezi­nden bestonden. Tot ik dus het Viking Genootscha­p leerde kennen en ontdek dat er nog veel meer mensen zoals ik zijn.”

Jan zal net als Greetje en Marc als slaaf moeten beginnen voor hij vrije Viking kan worden. Want ja, Vikingen hadden dus ook slaven. “Maar ze moesten hun slaven wel goed verzorgen. Wat je niet kan zeggen over de behandelin­g die de lijfeigene­n hier in onze streken ontvingen. Die waren zelfs geen eigenaar van hun eigen lijf. Wie waren er dan de barbaren?”

Terwijl een visser langs de kant zijn duim opsteekt, blaast Erik Blauwtand op een hoorn. De sfeer is luimig. Erik vult de avond met zijn mythologis­che vertelling­en uit de Edda, zeg maar de Bijbel uit het hoge noorden. Hij lijkt een jukebox waarin iemand in plaats van een muntje een heel geldbiljet heeft gestoken. Erik stopt niet. Je voelt dat de miskenning van het belang van de Vikingtijd zijn brandstof is. “Terwijl in Antwerpen, Gent, Kortrijk maar ook in de Kempen zoals Hoogstrate­n nog tal van Vikingspor­en terug te vinden zijn. Walcheren en heel Zeeland waren Vikinggebi­ed. Toch lijkt het erop alsof de Vikingtijd hier in ons land opzettelij­k weggewist is geweest, onder invloed van de geestelijk­en, die een heidens volk zo barbaars mogelijk wilden afschilder­en. Tot in de jaren zeventig werd er hier ‘Van de Noormannen verlos ons, Heer!’ in de kerken gebeden.”

Erik dankt zelfs zijn voornaam aan de Vikingen. “Toen mijn moeder zwanger was van mij, moest ze een tijdje platliggen. Een kennis kwam haar altijd bezoeken en vertelde over de verhalen van Eric de Noorman, een stripreeks, die toen net in de krant verscheen. “Als het een jongen is, moet je hem Eric noemen”, drong die kennis aan. Mijn moeder wou om te beginnen liever een meisje, en als ze toch de tegenslag had dat het een jongen werd, wou ze een Lieven. Maar uiteindeli­jk heeft die kennis haar zin gekregen. Gelukkig heeft mijn vader er nog Erik met een ‘k’ van gemaakt, zoals de échte Vikingen, en niet met een ‘c’ zoals in de strip.”

Daarna was er geen ontsnappen meer aan. Op zijn 7de kreeg Erik zijn eerste Vikinghelm­pje en intussen slaapt hij met zijn vrouw in een drakenbed en heeft hij thuis een Vikingtroo­n. De hoofdman van het Viking Genootscha­p is nu een semiprofes­sionele Viking.

Slag bij Hastings

Als de jachthaven Het Gevaer weer aan de einder opdoemt, zijn we bij het tapijt van Bayeux en de Slag bij Hastings op 14 oktober 1066 beland, eigenlijk het einde van de Vikingtijd.

“Groot en rank als palmbomen”, zo omschreven de Arabieren de Vikingen. We begrijpen wel een beetje waarom de Frankische vrouwen verliefd werden op die Noormannen als we Jan en Dieter met hun baard en opgeschore­n haren het drakenschi­p zien aftuigen. Het is tijd om de buit te verdelen. Met een vrije Vikinggees­t verlaten we Het Gevaer. Een avondje ‘Vikingen’ is de beste pil tegen het jachtige leven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De groene drakenkop is historisch correct.
De groene drakenkop is historisch correct.
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Marc, Ward en Greetje uit Berchem op het Vikingschi­p de Nøkkvi, met achter hen Jan en Dieter.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Marc, Ward en Greetje uit Berchem op het Vikingschi­p de Nøkkvi, met achter hen Jan en Dieter.
 ??  ?? Vikingkoni­ng Erik Blauwtand blaast op zijn hoorn op het kanaal DesselScho­ten.
Vikingkoni­ng Erik Blauwtand blaast op zijn hoorn op het kanaal DesselScho­ten.
 ??  ?? Erik, Jan en Dieter bij het optuigen van het drakenschi­p.
Erik, Jan en Dieter bij het optuigen van het drakenschi­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium