Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boerentore­n is nu echt in handen van familie Huts

De werken beginnen in augustus en duren zes jaar

- PATRICK VAN DE PERRE

Na de bouwvakant­ie wordt gestart met het strippen van de Boerentore­n. Inpandig dan toch, want aan de buitenzijd­e zal weinig te merken zijn van de werken. “Drie jaar afbreken en drie jaar opbouwen”, vat Fernand Huts de klus samen.

Dat Katoen Natie de Boerentore­n van KBC gekocht heeft om er een cultuurtor­en van te maken is geen nieuws meer. Zondagocht­end werden de notariële verplichti­ngen afgewerkt en is de Antwerpse wolkenkrab­ber nu ook echt van Fernand Huts.

“Bij zo’n notariële overdacht komt een hoop papierwerk en evenveel handtekeni­ngen kijken. Dat wilden we onze genodigden besparen, dus hebben we ervoor gekozen om de symbolisch­e overdracht later op de dag in het Snijders & Rockoxhuis te organisere­n. Dat voor is iedereen prettig”, merkte Fernand Huts droogjes op.

Fernand Huts

Eigenaar Katoen Natie

“Wie Los Angeles bezoekt kan niet om het Getty Museum heen. Wij willen onze voet naast dergelijke musea zetten en ons meten met de besten ter wereld.”

De echte werken aan de Boerentore­n starten in augustus als de bouwvakant­ie afgelopen is. De wolkenkrab­ber wordt binnenin volledig gestript. “Ook de vloeren en de plafonds gaan er uit om nadien opnieuw geplaatst te worden. Pas als alle asbest verdwenen is en het geraamte van het gebouw onder handen genomen is, kan gestart worden met de opbouw”, zegt Huts.

KBC blijft ook een beetje

In het najaar van 2024 moet gestart worden met die heropbouw. De gedelegeer­d bestuurder en CFO van de KBC Groep, Luc Popelier, laat weten dat de bank niet helemaal uit het straatbeel­d van de Eiermarkt verdwijnt.

“Het logo op het dak van de toren blijft behouden en we willen in het gebouw nog een kantoor behouden waar mensen terechtkun­nen voor bankzaken. Na bijna een eeuw de beslissing nemen om dit gebouw te verkopen was niet evident. Maar het mooie is dat de Boerentore­n in goede handen terechtgek­omen is.”

Na de restaurati­e zal The Phoebus Foundation, die is opgericht door Fernand Huts, het culturele deel van de Boerentore­n invullen. De foundation gaat de eigen collectie en die van andere particulie­ren ontsluiten voor het grote publiek.

“Wie Los Angeles bezoekt kan niet om het Getty Museum heen. Wij willen onze voet naast dergelijke musea zetten en ons meten met de besten ter wereld. Over een aantal jaren moet iedereen die Antwerpen bezoekt de collectie in de Boerentore­n willen bekijken”, zegt Fernand Huts.

‘Soutiens’ inpakken

De belangstel­ling voor de symbolisch­e overhandig­ing van de sleutel was groot. De drie zonen van Fernand Huts, Yves, Karl en Stefan, waren aanwezig. Zij worden gezien als zijn opvolgers van het imperium dat Katoen Natie is. Behalve het halve schepencol­lege, waren onder andere ook Vlaams minister-president Jan Jambon en burgemeest­er Bart De Wever, beiden N-VA, aanwezig.

“Het nieuws dat KBC de Boerentore­n zou verkopen sloeg destijds in als een bom. Toen later bleek dat Fernand Huts het gebouw gekocht had, was dat een tweede bommetje. Maar begrijp me goed, ik heb een diep respect voor Fernand Huts en vertrouwen dat hij het gebouw opnieuw op de kaart zal zetten”, zegt De Wever.

Bart De Wever zou zichzelf niet zijn als hij in zijn speech niet de nodige kwinkslage­n zou maken. “Ik dacht aanvankeli­jk even dat Katoen Natie nu ook in de Boerentore­n soutiens en andere zaken zou gaan inpakken om te verschepen. Daarom hebben we overwogen om de wet-Major uit te breiden naar het stadscentr­um. Om zeker te weten dat er dan alleen erkende dokwerkers in het gebouw aan de slag konden.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO BELGA FOTO BELGA ?? Fernand Huts, burgemeest­er Bart De Wever en Koenraad De Backere van KBC bij de symbolisch­e overhandig­ing van de sleutel.
Zoon Stefan Huts, CEO van KBC Luc Popelier, zoon Karl Huts, Wim Eraly van KBC en de derde zoon Yves Huts.
De Boerentore­n.
FOTO JAN VAN DER PERRE FOTO BELGA FOTO BELGA Fernand Huts, burgemeest­er Bart De Wever en Koenraad De Backere van KBC bij de symbolisch­e overhandig­ing van de sleutel. Zoon Stefan Huts, CEO van KBC Luc Popelier, zoon Karl Huts, Wim Eraly van KBC en de derde zoon Yves Huts. De Boerentore­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium