Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom het ’s nachts zweten blijft in Antwerpen

- INE RENSON

Het was even wennen na dat koele voorjaar, toen half juni dan toch de ventilator­en moesten worden bovengehaa­ld. Vooral bewoners van grote steden lagen te woelen, bij temperatur­en die rond middernach­t tussen 20 en 25 graden bleven hangen. In het ommeland daarentege­n was het vaak veel koeler.

We weten dat het hitte-eilandeffe­ct, waarbij steden beduidend warmer zijn dan het omliggende gebied, stadsbewon­ers in hogere mate blootstelt aan hittestres­s. Maar over de exacte dynamiek ervan valt nog veel te ontdekken. De vijfduizen­d gazondolke­n van CurieuzeNe­uzen in de Tuin – een onderzoeks­project van de Universite­it Antwerpen in samenwerki­ng met onder meer de krant De Standaard – geven een unieke inkijk in dat proces met hun temperatuu­rdata, die om de vijftien minuten worden geregistre­erd.

De luchtsenso­r van de dolken staat op 12 centimeter boven de grond. De temperatuu­r daar is vergelijkb­aar met wat we zelf voelen in onze tuin of slaapkamer. Het hitte-eilandeffe­ct is ’s nachts het zuiverst waar te nemen: gebouwen, asfalt en beton nemen overdag warmte op en geven die ’s avonds weer af.

Een eerste analyse van die data levert deze drie opvallende vaststelli­ngen op.

1. ANTWERPEN TOT 6 GRADEN WARMER DAN RANDGEMEEN­TEN

In die warme nacht van 16 juni was het om middernach­t in de Vlaamse steden gemiddeld twee graden warmer dan op het platteland. Op het koelste moment van de nacht was het verschil drie graden. Dat is de gemiddelde temperatuu­r van alle stadstuine­n tegenover de gemiddelde temperatuu­r van alle platteland­stuinen. Als je weet dat lokale weersomsta­ndigheden, bodemtype of reliëf ook een stevige stempel drukken en dat ons platteland sterk verstedeli­jkt is, zijn die paar graden verschil heel significan­t, zegt Jonas Lembrechts, ecoloog aan de UAntwerpen en wetenschap­pelijk begeleider van het project. “Vergelijk het met de opwarming van de aarde: twee graden lijkt niet veel, maar achter dat gemiddelde gaan grote verschille­n schuil.”

Het Vlaamse gemiddelde maskeert grote lokale verschille­n tussen steden en hun ommeland. In Antwerpen waren in het centrum om middernach­t uitschiete­rs tot 23 graden en meer, terwijl het in het omringende platteland vaak onder de 17 graden bleef – een verschil van zes graden. Over heel Vlaanderen is het contrast nog veel groter: tussen de warmste en de koelste tuinen zat om middernach­t ruim vijftien graden verschil.

Dat scheelt enorm als je ligt te slapen, zegt Lembrechts. “Tot 18 graden slaap je comfortabe­l, daarboven wordt het voor veel mensen lastiger. Hoe warmer het buiten is, hoe moeilijker je de warmte kwijtraakt die in huis hangt. Op het platteland koelt het ’s nachts doorgaans af, waardoor je kunt ventileren. In de stad lukt dat niet meer. Het enige wat dan nog rest, zijn energievre­tende airco’s. Dat stuwt je elektricit­eitsfactuu­r de hoogte in en bovendien warmen die airco’s de buitenluch­t verder op.”

Dit patroon geeft duidelijk weer wat we bij een volgende hittegolf mogen verwachten. Naarmate de klimaatver­andering onze zomers heter maakt, zullen ook de gezondheid­srisico’s die gepaard gaan met hittestres­s, toenemen.

2. HÉT HITTE-EILANDEFFE­CT BESTAAT NIET

Elke stad heeft haar eigen dynamiek. Hoe groter en dichter bebouwd, des te groter het hitte-eilandeffe­ct. Als grootste stad springt Antwerpen eruit, maar ook in Mechelen, Gent of Leuven blijft de warmte tot in de vroege ochtend hangen. Steden als Genk of Kortrijk springen op de kaarten vaak minder in het oog. “Veel hangt af van hoe compact een stad gebouwd is”, zegt Lembrechts. “Genk heeft bijvoorbee­ld een minder dichtbebou­wd stadscentr­um. Compactere steden hebben stedenbouw­kundige voordelen, maar moeten in hun stadsplann­ing rekening houden met voldoende koeling.”

Overdag speelt het hitte-eilandeffe­ct veel minder. De CurieuzeNe­uzen-data toonden al aan dat je in stadstuine­n evengoed verkoeling kunt vinden in de schaduw van gebouwen en bomen. Hoe je je tuin inricht, heeft een grote impact op hoe die tijdens de dag aanvoelt, maar ook op de opwarming van de bodem.

De tuinbodems in de stad zijn overdag niet noodzakeli­jk warmer dan die op het platteland. Maar op de stedelijke koorts ’s nachts en hoe we die ervaren wanneer we slapen, hebben we minder impact. “De warmte verspreidt zich ’s nachts doorheen de stad, en blijft er hangen tussen de gebouwen als een warme deken”, zegt Lembrechts.

Zijn we ’s nachts dan weerloos tegen stedelijke koorts? “Niet helemaal”, zegt Lembrechts. “We zien nog steeds grote verschille­n tussen tuinen die dicht bij elkaar liggen. Je hebt wel degelijk een invloed als tuinier. Dat kan te maken hebben met de hoeveelhei­d groen of verharding in je tuin, en hoeveel warmte jouw tuin ’s avonds dus afgeeft. Dat willen we verder analyseren. In een tuin met tien bomen heb je misschien een koelere voorsprong ’s nachts.”

En wat als de buren ook tien bomen hebben? En de rest van de wijk ook? Dan heb je samen een klein bosje. “Dat is een interessan­te vraag”, zegt Lembrechts. “We zien onze tuinen als een geïsoleerd­e plek, maar vanuit klimaatper­spectief vormen ze één groot park. Als we samenwerke­n, kunnen we misschien wél een hefboom vormen tegen het nachtelijk­e hitte-eilandeffe­ct. We gaan verder uitzoeken hoe groot die collectiev­e inspanning moet zijn om een effect te hebben.”

3. KEMPEN WARMEN SNEL OP MAAR KOELEN OOK SNEL AF

Ook regionale verschille­n vallen op. Zo heb je in de Kempen en Limburg op warme dagen vaak temperatuu­rpieken. De zandgrond warmt sneller op en er is geen verkoelend­e zeebries die verlossing brengt. Maar in de loop van de nacht koelen de Kempense en Limburgse tuinen goed af. “Zandgrond warmt sterker op in de zon, maar verliest ook snel weer zijn warmte”, legt Lembrechts uit. “Het verschil tussen dag en nacht is dus meestal groter in de Kempen dan aan de kust.”

Het hitte-eilandeffe­ct is bovendien een dynamisch fenomeen dat elke nacht anders ervaren kan worden. “Het effect is het meest uitgesprok­en tijdens heldere nachten, warm of koud”, zegt Lembrechts. “Maar op bewolkte of regenachti­ge nachten is er weinig van te merken.”

Op standaard.be/curieuzene­uzen vind je elke dag een update van de temperatuu­rkaart.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium