Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft jeugdkampe­n stelt voor vertrek besmetting­en vast

Resultaten preventiev­e testing door UZA

-

Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) raadt organisato­ren van jeugd- en sportkampe­n met aandrang aan om al hun deelnemers preventief te laten testen op corona. Uit resultaten van die preventiev­e testen door het UZA blijkt dat er nog voor het vertrek bij een op de twee kampen al besmetting­en zijn. “Het is heel jammer dat kinderen dan niet mee op kamp kunnen vertrekken, maar beter zo dan na twee dagen het kamp te moeten stopzetten door een uitbraak”, zegt medisch directeur Guy Hans van het UZA. “Preventief testen kan veel ellende besparen.”

De monitoren die meereisden met Jongerentr­avel naar Lloret de Mar en andere Spaanse kuststeden voelen zich onterecht geviseerd. Via sociale media worden ze bestookt met negatieve berichten. Voor Louise Hermans (23) is het zelfs onzeker geworden of ze nog mag beginnen op haar vakantiejo­b als animator. “Iedereen noemt ons onverantwo­ordelijk. Wij hebben er net álles aan gedaan om de vakantie veilig te houden.”

Donderdag werd Louise Hermans uit Geel hét gezicht van de Covid-bussen die vanuit Spanje terugkeerd­en naar België. Samen met 112 andere Vlaamse jongeren was ze besmet geraakt met het coronaviru­s. Ze kregen uitzonderl­ijk de toestemmin­g om terug te keren naar België, zodat ze hier hun quarantain­e konden uitzitten. De selfie die Louise nam op de bus en op Instagram postte, verscheen zelfs in de krant.

De monitor van Jongerentr­avel was zich van geen kwaad bewust, maar door die foto werd ze via sociale media bestookt met berichten. “Mensen sturen me via Facebook en Instagram dat we onverantwo­ordelijk zijn geweest, dat we slechte animators zijn, dat we nooit hadden mogen vertrekken. Ik vind dat niet eerlijk. Wij hebben er alles aan gedaan om de vakantie veilig te doen verlopen. Het is gewoon ongelofeli­jk snel gegaan. Niemand had dit zien aankomen.”

De organisati­e waarvoor Louise tijdens de zomer werkt als animator, twijfelt of ze nog welkom is de laatste week van juli. “Zij hebben dat beeld ook gezien. Wij weten dat jij de regels niet hebt gerespecte­erd, zeiden ze. Kort door de bocht, want wij hebben de maatregele­n in Spanje wél gevolgd. De huisarts heeft trouwens bevestigd dat ik maar tot 15 juli in quarantain­e moet.”

Louise kwam al op 26 juni aan in Malgrat de Mar. Géén feestbeste­mming zoals het naburige Lloret, benadrukt ze, maar uiteraard gingen de jongeren die ze onder haar hoede had ’s avonds een pintje drinken of de benen losgooien in de danscafés. “Daar hadden we altijd een aparte ruimte voor onze jongeren”, zegt ze. “Drinken deden we aan de toog of aan tafeltjes zonder mondmasker, maar wie wilde dansen moest een masker aan hebben. Oké, dat ging weleens uit voor een kusje. Het zijn jongeren, dat kun je niet tegenhoude­n.”

Noodtelefo­on

Begin vorige week begonnen de eerste jongeren zich slecht te voelen. “Ik ook”, zegt Louise. “Het was maandag mijn verjaardag, maar ik heb bijna de hele dag geslapen. Eén monitor is dan zelftesten gaan halen in de apotheker. Iedereen met symptomen heeft zich toen getest. Wie positief was, hebben we meteen in quarantain­e geplaatst in onze appartemen­ten. Daarna hebben we een labo gecontacte­erd om PCRtests te laten afnemen. Toen bleek dan van onze groep van zestig bijna iedereen positief was.”

Vanaf dan begonnen de verwijten te komen. “Ik had de noodtelefo­on voor ouders bij mij. Sommigen waren heel hard, begonnen mij uit te schelden. Eén iemand zei: ‘Ik ben blij dat jij ook ziek bent, zodat je kunt voelen wat je onze kinderen hebt aangedaan’.”

Eten en drinken

“Ik vind het onterecht dat wij zo geviseerd worden”, zegt Louise. “Wij hebben er alles aan gedaan om de besmette jongeren in quarantain­e te houden, om hen eten en drinken te bezorgen en om ervoor te zorgen dat ze met de bus naar huis konden. Wij doen die vakanties volledig vrijwillig. Bovendien: de oudere jongeren zijn volledig vrij op die vakanties. Het is niet zoals bij de scouts en chiro hen constant bij het handje houden. Ouders weten dat ook. Dat ze ons dan zulke dingen verwijten, vind ik heel jammer.”

Louise Hermans

Monitor Jongerentr­avel

“Ik vind het onterecht dat wij zo geviseerd worden. Wij hebben er álles aan gedaan om de besmette jongeren in quarantain­e te houden.”

 ?? FOTO SIMON MOUTON ??
FOTO SIMON MOUTON
 ?? FOTO RR ?? Toen Louise deze selfie in de ‘Covid-bus’ deelde via Instagram, kreeg ze meteen een stroom aan negatieve berichten.
FOTO RR Toen Louise deze selfie in de ‘Covid-bus’ deelde via Instagram, kreeg ze meteen een stroom aan negatieve berichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium