Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier nu beter dan in veel Europese landen

- Patrick Van de Perre Redacteur stadsredac­tie brieven@gva.be

Ook voor wie niet warmloopt van 11 juli als feestdag, was het toch een heuglijk moment. Vrijwel elke meerderjar­ige Vlaming die dat wilde heeft zijn eerste vaccin gekregen. Niets te vroeg, want het aantal besmetting­en stijgt opnieuw. Er werd aanvankeli­jk een beetje lacherig gedaan toen Vlaams minister van Welzijn en Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) maanden geleden stellig verkondigd­e dat tegen 11 juli elke meerderjar­ige Vlaming vrijwillig zijn of haar eerste prik zou hebben.

Begrijpeli­jk, want in het begin van dit jaar leek de vaccinatie­campagne eerder op een brokkenpar­cours dan op een gestroomli­jnde ondernemin­g. Het kan dus verkeren. Op zevenduize­nd mensen na, dat is 0,2%, is nu iedereen die daar behoefte aan heeft minstens één keer geprikt.

Een knappe prestatie, al betekent dat niet dat we er al zijn. Pas als het merendeel van de bevolking volledig gevaccinee­rd is, is er ruimte om enigszins met een gerust hart verder te leven. Als blijkt dat de vaccins die we nu in ons lichaam krijgen ook goed reageren op de verwachte varianten van het virus, tenminste. Maar daar lijkt het voorlopig wel op.

Ondertusse­n woedt het virus verder en steekt het in een aantal landen opnieuw beangstige­nd snel de kop op. In het Verenigd Koninkrijk is de opmars van de deltavaria­nt al geen nieuws meer en lijkt het wel alsof de overheid de strijd heeft opgegeven.

Wie zondag de prelude van de EK-finale voetbal op Wembley gevolgd heeft, moet zich de ogen uitgewreve­n hebben. Honderddui­zenden mensen in en rond het stadion gedroegen zich alsof er van het virus geen sprake meer is.

Ook in Nederland nemen ze sinds vorige week gas terug. Nachtclubs en terrassen moeten opnieuw om middernach­t sluiten om de verdere verspreidi­ng van de deltavaria­nt in te dammen, vooral onder jongeren. En dan laten we Portugal nog even buiten beschouwin­g. Het zou misplaatst zijn om vanuit dit land met het vingertje te wijzen naar die landen die er nu plots een stuk minder goed voorstaan dan gehoopt. Want ook hier zijn het afgelopen anderhalf jaar fouten gemaakt.

Feit is dat België tot voor kort strenger was dan vele andere landen en ook minder snel bereid was om te versoepele­n. Dat zal ongetwijfe­ld niet de enige reden zijn waarom we voorlopig niet in paniek moeten slaan. Maar dat het geholpen heeft, is wel zeker.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium