Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik snap dat het kriebelt om te feesten, maar ik ben hier nodig deze zomer”

JOBSTUDENT­EN houden testcentra recht

- KOEN BAUMERS

Terwijl sommige studenten in Spaanse feestparad­ijzen met volle teugen van de vakantie genieten, houden andere in eigen land de test- en vaccinatie­centra recht. En niet alleen in de administra­tie of het callcenter: studenten uit medische richtingen nemen zelf de tests af.

Vertrek je binnenkort op reis, en moet je je vooraf laten testen? Veel kans dat je geholpen zal worden door een jobstudent. Duizenden studenten zijn deze zomer aan de slag in de test- en vaccinatie­centra. Heel wat centra leunen deze maanden zelfs bijna uitsluiten­d op studentenj­obs.

“De vraag naar jobstudent­en is geëxplodee­rd voor test- en vaccinatie­centra in aanloop naar de zomervakan­tie”, zegt Jeroen Poels van interimkan­toor Deltaworx. “In het begin van de crisis was er een grote vraag naar studenten bij supermarkt­en, om mee het wc-papier aan te vullen. Nu maken ze hier het verschil. Zo kunnen de vaste medewerker­s ook vakantie nemen.”

In de container die in het zuiden van Antwerpen als testcentru­m voor reizigers dient, is de kans om in contact te komen met een jobstudent zelfs 100%. Er zit er één aan de balie, één neemt de tests af en één beheert de afspraken in het callcenter. Zij houden het recht, met z’n drieën.

Bandwerk

In de container naast het medisch laboratori­um in Antwerpen-Zuid is het bandwerk. Buiten staat een rij vakantiega­ngers te wachten voor registrati­e, binnen nemen ze een na een plaats in de stoel. “Drie seconden en we zijn klaar”, zegt vierdejaar­sstudent geneeskund­e Benyamine Lankadem terwijl hij bij zijn patiënt een wisser in de neus duwt. En tegen ons: “Ik heb het intussen in de vingers, ik heb een manier gevonden om het zo pijnloos mogelijk te maken.”

“Ik heb ook al nachtshift­s gedraaid in het testcentru­m op de luchthaven van Zaventem”, vertelt Benyamine. “En ik heb ook al op andere plaatsen mee de testcentra op poten gezet. Ik heb het afgelopen academieja­ar bijna elk weekend gewerkt in een testcentru­m. Vroeger deed ik studentenj­obs als magazijnie­r of in de supermarkt, het is leuk om nu iets te doen dat bij mij studie aansluit.”

De tel kwijt

De voorbije dagen stond het nieuws in het teken van de feestende studenten in onder meer Lloret de Mar, van waaruit een bus vol besmette jongeren werd gerepatrie­erd. “Ze verdienen vakantie en ik snap dat het kriebelt – zeker na een jaar met alleen online les”, zegt Benyamine. “Maar ik vind wel dat je nog voorzichti­g moet zijn en dat je je beter aan de maatregele­n houdt. Dat de studenten daardoor als slecht worden afgeschild­erd, vind ik jammer. Zelf ben ik niet van plan om op reis te gaan.”

Hoeveel tests Benyamine al heeft afgenomen? Het is niet meer te tellen. “Ik heb spijt dat ik het niet heb bijgehoude­n.”

De studenten die via Deltaworx aan de slag zijn, namen samen al 500.000 tests af.

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Benyamine Lankadem neemt een test af.
FOTO MAARTEN DE BOUW Benyamine Lankadem neemt een test af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium