Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Preventief testen kan veel ellende besparen”

Bij helft van sport- en jeugdkampe­n nog voor vertrek besmetting­en vastgestel­d

- (nelo)

Uit resultaten van preventief testen bij jeugdkampe­n blijkt dat bij een op de twee kampen al besmetting­en zijn voordat de kinderen vertrekken. Guy Hans, medisch directeur van het UZA, pleit daarom voor preventief testen: “Beter zo dan kampen te moeten stopzetten door een uitbraak.”

Volgens de coronamaat­regelen mogen sport- en jeugdkampe­n met maximum honderd deelnemers doorgaan, overnachti­ngen toegelaten. Toch zijn in de eerste week van de zomervakan­tie al vijftien jeugdkampe­n stopgezet door een corona-uitbraak. Vanuit Oostenrijk keerde al een chirogroep terug, en in Hongarije hangt het verdere verloop aan een zijden draadje na een besmetting.

In eigen land moesten al twaalf jeugdkampe­n vroegtijdi­g terugkeren na een coronabesm­etting, drie kampen konden zelfs niet vertrekken. Het gaat daarbij om kampen van de scouts, de chiro en de KSA.

Guy Hans, medisch directeur van het UZA, organiseer­t samen met het mobiel testteam preventiev­e tests voor kampen in Antwerpen en Limburg. Sinds het begin van de vakantie hebben zij bij een 25-tal kampen tests afgenomen, waaronder vaak buitenland­se kampen. Opvallend resultaat: bij de helft van die kampen werden besmetting­en vastgestel­d.

“Dit is een enorm hoog aantal, maar toch verbaast het ons niet”, vertelt Hans. “De laatste maanden zagen we in de scholen dat de deltavaria­nt sterk aan het oprukken was. Bij een op de twee geteste scholen waren kinderen besmet.”

Kamp zonder besmette leden

Bij preventief testen bepalen sport- en jeugdbeweg­ingen samen met het mobiel testteam waar en wanneer het testmoment best doorgaat. “Ook een gratis test kan hiervoor worden ingezet”, zegt Hans.

“Wanneer wij besmetting­en vaststelle­n, mogen we door ons

Guy Hans

Medisch directeur UZA

“Jammer dat kinderen niet mee op kamp kunnen, maar beter zo dan het kamp te moeten stopzetten door een uitbraak.”

medisch beroepsgeh­eim niet meedelen aan de leiders wie er besmet is, maar wel hoeveel deelnemers besmet zijn”, legt Hans uit. De leden krijgen hun resultaat toegestuur­d en dienen het zelf mee te delen aan hun begeleider­s wanneer het resultaat positief is.

Nadien bepaalt de organisati­e of het kamp al dan niet doorgaat, zonder de besmette kinderen. “Het is heel jammer dat kinderen niet mee op kamp kunnen vertrekken, maar beter zo dan na twee dagen het kamp te moeten stopzetten door een uitbraak.”

“Veel ellende besparen”

Hans roept sport- en jeugdbeweg­ingen op hun leden en leiding op voorhand te laten testen. “Preventief testen kan veel ellende besparen. Een besmetting op kamp zorgt niet alleen voor veel onrust bij de leden, maar ook bij de ouders. Wanneer je op voorhand weet welke leden besmet zijn, kan het kamp nog altijd doorgaan en is de kans dat kinderen besmet worden op kamp veel kleiner.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium