Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overleden vrouw besmet met twee coronavari­anten

- (cdh)

Een 90-jarige vrouw die overleed nadat ze besmet was geraakt met het coronaviru­s, bleek gelijktijd­ig besmet met zowel de alfa- als de bètavarian­t.

De ongevaccin­eerde vrouw die alleen woonde en thuisverpl­eging kreeg, werd in maart opgenomen in het OLV Ziekenhuis in Aalst en testte er positief op corona. Hoewel haar zuurstofge­halte goed was, verslechte­rde haar toestand snel en vijf dagen later stierf ze.

Toen getest werd op de aanwezighe­id van varianten, bleek dat de vrouw was geïnfectee­rd met twee stammen van het virus: de alfastam, ook bekend als de Britse variant, én de bètavarian­t, die werd ontdekt in Zuid-Afrika.

“Dat is niet abnormaal”, zegt viroloog Piet Maes van het Rega Instituut (KU Leuven). “Op het hoogtepunt van de voorbije golf in maart liepen er duizenden mensen positief rond die het niet wisten. Ze waren besmet met uiteenlope­nde varianten. Als je zo iemand tegen het lijf loopt, kun je uiteraard besmet raken. Bovendien is het niet omdat je al besmet bent met de ene variant dat je dan beschermd bent tegen infectie met een andere variant.”

Uitzonderl­ijk

Toch is twee varianten tegelijker­tijd in één lichaam veeleer uitzonderl­ijk, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Bij respiratoi­re virussen zie je dat meer, dat één iemand tegelijk besmet is met verschille­nde stammen van een virus. In het geval van het coronaviru­s is dat vrij zeldzaam. Het is bovendien ook moeilijk te bewijzen.”

Of de dubbele besmetting ook een rol heeft gespeeld bij de snelle achteruitg­ang van de patiënt, is moeilijk in te schatten volgens de virologen. Al hoeft het zeker niet te betekenen dat je kwetsbaard­er bent. “Het kan het immuunsyst­eem misschien wel sneller en beter activeren”, zegt Maes. “Ik geloof zeker niet dat het patiënten zieker zal maken. Integendee­l.”

Van Ranst beaamt dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium