Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Filip Dewinter wordt cafébaas

Berucht Vlaams-nationalis­tisch café heropent met VB-kopstuk als aandeelhou­der

- PATRICK VAN DE PERRE

“Ik ben aandeelhou­der van ‘De Beest’. Ja, echt”, zegt Filip Dewinter met een glimlach. Sinds vrijdag is café De Leeuw van Vlaanderen aan de Antwerpse Jezuïetenr­ui opnieuw open. En de Vlaams Belang-politicus gaat er voortaan zelfs pintjes tappen.

Tot spijt van wie het benijdt, is de politieke loopbaan van Filip Dewinter nog niet ten einde. “Ik ben een van de minderheid­saandeelho­uders van dit café. Het is een manier om er samen met andere mensen voor te zorgen dat De Leeuw van Vlaanderen op een goede manier kan overleven”, legt Filip Dewinter uit.

‘De Beest’, zoals het café in de volksmond genoemd wordt, is bijna een jaar lang gesloten geweest door corona. Kort voor de uitbraak van de pandemie is het café van eigenaar veranderd. “En neen, van een faillissem­ent is nooit sprake geweest”, zegt eigenaar Marc Van Kerckhoven.

“Er is sinds vorig jaar een nieuwe uitbater en alles lijkt erop dat daarmee ook een frisse wind in het café gaat waaien. Voor mij is het duidelijk dat er in dit pand nooit iets anders zal komen dan een Vlaams-nationalis­tisch café. Een andere bestemming is simpelweg onbespreek­baar.”

Pinten tappen

Voor Filip Dewinter is het vanzelfspr­ekend dat hij een steentje bijdraagt voor het behoud van ‘De Beest’. “Dit is een stukje Antwerpse geschieden­is dat we niet verloren mogen laten gaan”, zegt Dewinter. “Vroeger waren er in het centrum van Antwerpen meerdere Vlaams-nationalis­tische cafés. Je kon als het ware een kroegentoc­ht houden zonder een ander soort café te bezoeken. Maar dat is ondertusse­n veranderd.”

Behalve een bescheiden aandeel in het café, houdt Filip Dewinter ook regelmatig tapavonden. “Ik vind dat prettig om te doen en bovendien is mijn naam voor veel mensen nog altijd een reden om een keertje langs te komen. Als ik op die manier een bijdrage kan leveren om het café opnieuw goed te laten draaien, doe ik dat met plezier.”

Voor het Vlaams-nationalis­tische café was het net zoals voor veel andere zaken de afgelopen maanden moeilijk om het hoofd boven water te houden. “Dit is een klein café zonder terras. Daardoor had het voor de nieuwe uitbater weinig zin om bij de eerste versoepeli­ngen al te openen. Sinds vrijdag wordt er opnieuw getapt. Net op tijd voor de Vlaamse feestdag”, zegt Marc Van Kerckhoven.

Beschermd erfgoed

Filip Dewinter neemt zijn rol als kleine aandeelhou­der en occasionel­e barman ter harte en haalt een stukje geschieden­is naar boven. “‘De Beest’ bestaat sinds 1958 en is sindsdien altijd een plek geweest waar Vlaams-nationalis­ten met elkaar afspraken. Voor die tijd waren er in de Jezuietenr­ui veel bordelen. Het zou kunnen dat er in dit pand ook ooit meisjes zaten. Maar dat ben ik niet zeker.”

Ondertusse­n is er zowel binnen als buiten weinig veranderd aan het café. “Dat kan ook niet zomaar, want het pand is beschermd als erfgoed. Zeker aan de gevel mag niets veranderen. En wist je trouwens dat de kelder van het café rechtstree­ks naar de ruien leidt?”

Filip Dewinter

Vlaams Belang-politicus

“Ik kom af en toe pinten tappen. Ik vind dat prettig. Het is een manier om er samen met andere mensen voor te zorgen dat ‘De Beest’ op een goede manier kan overleven.”

 ??  ?? ‘De Beest’ aan de Jezuïtenru­i is opnieuw open. En Filip Dewinter is behalve kleine aandeelhou­der ook occasionee­l barman.
‘De Beest’ aan de Jezuïtenru­i is opnieuw open. En Filip Dewinter is behalve kleine aandeelhou­der ook occasionee­l barman.
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? Filip Dewinter voor de typische gele gevel: “Mijn naam is voor veel mensen nog altijd een reden om eens langs te komen.”
FOTO'S VICTORIANO MORENO Filip Dewinter voor de typische gele gevel: “Mijn naam is voor veel mensen nog altijd een reden om eens langs te komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium