Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vraag naar bloedonder­zoek rond 3M groter dan aanbod

800 bewoners van Zwijndrech­t zijn geselectee­rd

- PATRICK VAN DE PERRE

“Veel mensen zijn teleurgest­eld als ze horen dat ze niet kunnen deelnemen aan het bloedonder­zoek in het kader van de PFOSvervui­ling rond 3M. De vraag is groter dan het aanbod en dat is logisch, want veel mensen maken zich zorgen”, zegt de Zwijndrech­tse burgemeest­er André Van de Vyver (Groen).

Wie binnen een straal van drie kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrech­t woont, kon zich vorige maand aanmelden voor een bloedonder­zoek. Met dit onderzoek wil het Agentschap Zorg en Gezondheid een beeld krijgen van de aanwezighe­id van PFAS/PFOS in de regio en in het lichaam van de omwonenden.

Ondertusse­n zijn er achthonder­d mensen geselectee­rd om aan het onderzoek deel te nemen. De helft van deze mensen moet binnen een straal van anderhalve kilometer van de fabriek wonen. De rest op een afstand tussen anderhalve en 3 kilometer.

Ook naar de achtergron­d van de deelnemers is gekeken. Er is een spreiding volgens leeftijd en zwangere vrouwen en moeders die borstvoedi­ng geven, werden nadrukkeli­jk opgeroepen om deel te nemen aan het onderzoek.

“De gemeente Zwijndrech­t is uitsluiten­d bij de logistieke afhandelin­g van het onderzoek betrokken. We hebben onder meer sporthal Den Draver ter beschikkin­g gesteld. De rest van de organisati­e is in handen van het Agentschap Zorg en Gezondheid”, legt burgmeeste­r André Van de Vyver uit.

Geen waterdicht­e resultaten

Het belet niet dat André Van de Vyver de afgelopen weken vaak is aangesprok­en door de Zwijndrech­tenaren. “De ontwikkeli­ngen rond PFOS leven hier enorm en veel mensen waren dan ook teleurgest­eld toen ze hoorden dat ze niet in aanmerking kwamen voor het onderzoek. Er is een grote behoefte aan duidelijkh­eid bij de bevolking.”

Maar het onderzoek dat woensdag start en zes weken duurt, zal geen waterdicht­e diagnose geven over de gezondheid van de deelnemers. “Het onderzoek vertelt niet welk gezondheid­srisico de deelnemers lopen. Het kan wel zeggen welke voorzorgen de onderzocht­e mensen eventueel moeten nemen”, zegt de burgemeest­er.

André Van de Vyver gaat ervan uit dat de huisartsen van de deelnemers op de hoogte worden gesteld van de resultaten. “Het is voor een leek zeer moeilijk om de resultaten te interprete­ren. Het is dus beter dat een dokter ze met zijn patiënt bespreekt. Dat voorkomt onnodige paniek en misverstan­den.”

Wachten op gerechteli­jk onderzoek

De resultaten worden in oktober verwacht en zijn onderdeel van een ruimer en diepgaande­r onderzoek in de loop van het najaar. Alle deelnemers aan het eerste onderzoek zullen wel persoonlij­k op de hoogte worden gebracht van het resultaat.

Ondertusse­n zijn er weinig nieuwe wendingen in de PFOS-affaire. Vorige maand werd een gerechteli­jk onderzoek gestart naar de vervuiling rond de fabriek. Tegelijker­tijd is er in het Vlaams Parlement een parlementa­ire onderzoeks­commissie opgericht. Die moet uitzoeken wie op welk moment op de hoogte was van de vervuiling en of er fouten zijn gemaakt.

Op de werf van de Oosterweel­verbinding ligt voorlopig een aantal werken stil. Het gaat om plekken waar er problemen zijn met de aanwezighe­id van PFOS. Op andere locaties van de werf wordt voortgewer­kt.

André Van de Vyver

Burgemeest­er Zwijndrech­t

“De ontwikkeli­ngen rond PFOS leven hier enorm en veel mensen waren dan ook teleurgest­eld toen ze niet in aanmerking kwamen voor het onderzoek.”

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ?? Zwijndrech­ts burgemeest­er André Van de Vyver: “Er waren veel meer mensen dan nodig bereid om een bloedonder­zoek te laten doen.”
FOTO STEFAAN VAN HUL Zwijndrech­ts burgemeest­er André Van de Vyver: “Er waren veel meer mensen dan nodig bereid om een bloedonder­zoek te laten doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium