Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koalatest meet al spelend taalvaardi­gheid kleuters

- JENS VANCAENEGH­EM

De Koalatest. Zo heet de taalscreen­ing die kindjes in de derde kleuterkla­s vanaf volgend schooljaar verplicht moeten afleggen. Via opdrachtje­s moeten de kleuters bewijzen dat ze het Nederlands voldoende begrijpen.

Voorkomen dat kinderen met onvoldoend­e kennis van het Nederlands aan het eerste leerjaar beginnen. Dat is in een notendop het doel van de nieuwe Koalatest die minister Ben Weyts (N-VA) vanaf komend schooljaar op de derde kleuterkla­s loslaat.

Dat die test er zou komen, wisten we al, maar onderzoeke­rs van de KU Leuven hebben nu ook het concrete instrument klaar om de test af te nemen. Koala heet die dus. Met een beetje goede wil moeten we daar een samentrekk­ing van ‘kleuterond­erwijs’ en ‘luistervaa­rdigheid’ in lezen. “Maar de koala is ook een gepaste mascotte”, zegt het kabinet van Weyts. “De test moet kleuters helpen om hoog te klimmen.”

Concreet bestaat de test uit zeven taken, met daarbinnen verschille­nde doe-, zoek- en kiesopdrac­hten. De kinderen krijgen telkens een mondelinge instructie, dus Koala gaat na of ze alles goed begrijpen. Spreek- of schrijfopd­rachten zijn voor 5-jarigen nog niet aan de orde. Het is telkens de juf of meester zelf die de test afneemt en die beoordeelt of ze de opdracht naar behoren uitvoeren. “De Koalatest is heel kindvriend­elijk: de kleuters zullen vaak niet doorhebben dat ze een test aan het afleggen zijn”, zegt Weyts.

Taalbadkla­ssen

Na de test krijgen de kinderen een score die hen indeelt in drie kleurenzon­es. Bij groen beheersen ze het Nederlands in voldoende mate, bij oranje hebben ze mogelijk extra ondersteun­ing nodig en bij rood intensieve begeleidin­g. Lukt het ondanks die extra hulp niet om de taalachter­stand in te halen, dan kan de klassenraa­d adviseren dat ze de derde kleuterkla­s overdoen. Leggen ouders dat advies naast zich neer, dan krijgen kinderen in het eerste leerjaar een ‘taalintegr­atietrajec­t’. Weyts denkt in de eerste plaats aan aparte taalbadkla­ssen, waar kinderen met een achterstan­d bijgespijk­erd worden.

De kinderen moeten de test tussen 10 oktober en 30 november afleggen. Niet vroeger – zodat de kleutertje­s tijd hebben om zich in te lopen – en niet later – zodat er nog voldoende tijd overblijft voor de bijlessen. Om scholen te helpen bij de afname en het bijspijker­en van leerlingen, maakt Weyts 12 miljoen euro vrij. “Goed voor 240 extra voltijdse krachten”, klinkt het. “Dankzij de Koalatest geven we ieder kind gelijke kansen.”

Ben Weyts

Minister van Onderwijs (N-VA) “De Koalatest is heel kindvriend­elijk: de kleuters zullen vaak niet doorhebben dat ze een test aan het afleggen zijn.”

 ?? FOTO RR ?? De kleuters moeten als test onder andere verschille­nde handelinge­n uitvoeren met een hoepel.
FOTO RR De kleuters moeten als test onder andere verschille­nde handelinge­n uitvoeren met een hoepel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium