Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We gaan weer spontaan op één knie

Juweliers zien stijgende verkoop van verlovings­ringen

- (jvde)

Nu we het einde van de coronacris­is bijna kunnen proeven, durven we weer door de knieën te gaan om onze geliefde ten huwelijk te vragen. Verschille­nde juweliers bevestigen dat de verkoop van verlovings­ringen in de lift zit, na een pover coronajaar.

Het is je misschien ook al opgevallen op sociale media: het lijkt er wel huwelijksa­anzoeken te regenen. Volgens verschille­nde juweliers staan we wel degelijk voor een verlovings­golf.

“Vlak voor de grote vakantie verkopen we typisch meer verlovings­ringen omdat veel mensen een aanzoek doen op reis”, zegt Stefanie De Ruytter, specialist verlovings­ringen bij de Gentse juwelier Vanhoutteg­hem. “Maar in het voorbije coronajaar was dat toch een stuk minder. We waren toen terughoude­nder om op reis te gaan. Het is nog iets minder dan in een normaal jaar, maar we mogen zeker niet klagen. Ik heb vandaag al drie ringen verkocht.”

Inhaalbewe­ging

Bij juwelier Slaets in Antwerpen spreken ze zelfs van een heuse inhaalbewe­ging. “Het tempo ligt hoger dan de jaren voor corona”, zegt Maarten Slaets. “De stijging is de voorbije weken ingezet. Veel mensen vragen om de ring klaar te hebben voor een bepaalde datum, omdat ze op reis vertrekken. Er is net iemand een ring komen afhalen die zijn vriendin in Italië ten huwelijk wil vragen.”

Dat we nu vrijer kunnen reizen, is volgens de juweliers de belangrijk­ste verklaring voor de stijging, al speelt er volgens Slaets mogelijk nog iets mee. “Koppels hebben door corona veel tijd met elkaar moeten doorbrenge­n. Misschien beseffen ze daardoor meer dan ooit dat ze de ware zijn voor elkaar.”

Liefdesbub­bel

Volgens socioloog Dimitri Mortelmans (UA) kan dat wel kloppen. “Relaties tijdens de pandemie gaan eigenlijk twee richtingen uit”, zegt hij. “Enerzijds zien we meer echtscheid­ingen omdat we slechte relaties niet konden ontlopen. Andere koppels zijn dan weer dichter bij elkaar gekomen. Je hebt ook mensen die sneller zijn gaan samenwonen om een bubbel te vormen. Als nu blijkt dat die bubbels werken, kan daar een verloving uit voortkomen.”

De coronavers­oepelingen geven ons ook weer de goesting om door de knieën te gaan. “We leven in een periode van hoop dat corona stilaan achter de rug is en dat we het wel trekken met de vaccinatie­s”, zegt Mortelmans. “Bovendien: trouwen doe je niet de dag na het aanzoek. We gaan ervan uit dat we in 2022 wél een normaal trouwfeest kunnen organisere­n.” Of hoe 2022 wel eens het jaar van de liefde zou kunnen worden.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? 2022 zou door al die aanzoeken “het jaar van de liefde” kunnen worden.
FOTO SHUTTERSTO­CK 2022 zou door al die aanzoeken “het jaar van de liefde” kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium