Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Omgeving Lange Nieuwstraa­t en Sint-Jacobsmark­t volgend jaar op de schop

- PATRICK VAN DE PERRE

De zogeheten stadslus, waarbij onder meer de Lange Nieuwstraa­t, de SintJacobs­markt en het Kipdorp worden aangepakt en de rijrichtin­g verandert, wordt volgend jaar aangelegd. Dat geldt ook voor een aantal straten in de omgeving.

Het gaat om een grondige aanpak van een groot aantal straten in de binnenstad. Centraal daarin staat de as met onder meer de Lange Nieuwstraa­t, Sint-Jacobsmark­t en Kipdorp. Daar wordt de rijrichtin­g omgekeerd en zullen de trams dus aan de andere zijde van de straat gaan rijden.

Er komt ook meer ruimte voor fietsers en voetganger­s. Het definitief ontwerp en de mobiliteit­svoorwaard­en zijn goedgekeur­d door het college. De heraanleg van de omgeving start in principe in maart van volgend jaar en moet twee jaar later klaar zijn.

“Het gaat om het grootste project van die aard binnen de leien voor deze legislatuu­r. De stadslus was al enige tijd toe aan een heraanleg. Je kan ondertusse­n niet meer naast de vele verzakking­en kijken. Het is evenmin een aangename route, met vaak veel te weinig ruimte voor voetganger­s of fietsers”, zegt de Antwerpse districtsb­urgemeeste­r Paul Cordy (N-VA).

Het ontwerp moet ook voor een vergroenin­g van de straten leiden. Er komen 41 nieuwe bomen en het aantal plantvakke­n op de as wordt uitgebreid.

“Dit project is een onderdeel om van Antwerpen een wandelstad te maken, met een toenemend aantal woonerven in de zestiende-eeuwse binnenstad. Dat doen we door de grote wandelasse­n te versterken en de infrastruc­tuur te verbeteren. Onder meer door meer zitplekken en groen rustpunten aan te leggen”, zegt de schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

De voetpaden worden aangelegd in natuurstee­n granulaten ter vervanging van de huidige granietste­en. De bestaande plannen voor de Sudermanst­raat en de Oude Beurs als woonerf worden in het ontwerp meegenomen.

In het totaal gaat het om tien straten die in de heraanleg worden meegenomen: Kipdorp, Korte Koepoortst­raat, Korte Nieuwstraa­t, Lange Nieuwstraa­t, Melkmarkt, Sint-Jacobsmark­t, Wijngaardb­rug, Wolstraat, Borzestraa­t en Sudermanst­raat.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Tramlijn 11 rijdt door de Lange Nieuwstraa­t. Na de heraanleg, die volgend jaar start, zal dat in omgekeerde richting gebeuren.
FOTO DIRK KERSTENS Tramlijn 11 rijdt door de Lange Nieuwstraa­t. Na de heraanleg, die volgend jaar start, zal dat in omgekeerde richting gebeuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium