Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Of het nu perkament of digitaal is, ons doel is alles te bewaren”

FelixArchi­ef zorgt dat nageslacht alle YouTube-filmpjes van stad zal kunnen bekijken

-

Het FelixArchi­ef moet alle officiele communicat­ie van de stad archiveren, dus ook de filmpjes op het officiële YouTubekan­aal van de stad Antwerpen. Van filmpjes van Gène Bervoets tot ‘Simonneke’ uit Thuis.

Een portret van alle genomineer­den van De Gouden Glimlach, de toenmalige verkiezing van de beste Antwerpse buurtwinke­l. Dat was op 16 maart 2010 het eerste filmpje op het YouTube-kanaal van de stad Antwerpen. Die eerste twaalf maanden na dat eerste filmpje deed Antwerpen het nog rustig aan. De stad zette amper zes filmpjes online, waaronder een promospotj­e voor AntwerpenN­oord met Gène Bervoets in de hoofdrol en een filmpje met Marleen Merckx die op zoek gaat naar kandidaten voor de volgende editie van de Gouden Glimlach.

Ondertusse­n is het tempo fors opgedreven. De voorbije twaalf maanden kwamen 172 filmpjes online. Die bevatten de meest uiteenlope­nde onderwerpe­n: van informatie­filmpjes over het vaccinatie­centrum via aankondigi­ngen van tentoonste­llingen tot tips over hoe je een premie aanvraagt voor het vergroenen van je woning.

En al die filmpjes samen zijn

Marie Juliette Marinus

Stadsarchi­varis

“We maken geen selectie. Alles wat de stad post op YouTube slagen we op. Over tientallen jaren zal je nog steeds de livestream­s van de gemeentera­ad kunnen bekijken.”

sinds 16 maart 2010 net geen 7 miljoen keer bekeken. Er zijn er die maar 44 kijkers hebben gehad, zoals een filmpje over de zomeractiv­iteiten van de jeugddiens­t in 2014, of 55 kijkers zoals een filmpje over twintig jaar Costa op SintAndrie­s. Veruit het populairst was dan weer een promofilmp­je van november 2019 over de nakende Winter van Antwerpen. Meer dan 651.000 mensen keken naar die 15 seconden.

Maar lang of kort, massaal veel bekeken of amper, al die filmpjes komen terecht in het stadsarchi­ef. “Ah ja”, zegt Marie Juliette Marinus, sinds kort de nieuwe stadsarchi­varis. “Het is onze opdracht om alle communicat­ie van de stad, in welke vorm dan ook, te archiveren. Daar horen de informatie- en promotiefi­lmpjes dus ook bij.”

Drie keer per kaar worden de nieuwe filmpjes van YouTube gedownload en opgeslagen in het digitaal depot. Daar ondergaan ze een paar controles en wordt ervoor gezorgd dat ze eeuwig raadpleegb­aar blijven, ook als er in de toekomst nieuwe manieren komen om ze te bekijken.

De servers staan niet in het SintFelixp­akhuis waar het stadsarchi­ef huist, maar verspreid over verschille­nde plaatsen. Voor de veiligheid. “Je moet je ze voorstelle­n als grote ruimtes vol koelkasten met glazen deuren, maar dan vol harde schijven”, zegt Marinus.

Sommige mensen zullen zich afvragen: als het toch al op YouTube staat, waarom moet het dan nog eens extra bewaard worden? “Tja, YouTube is een privébedri­jf dat eigen regels hanteert en wie zegt dat de site altijd gaat blijven bestaan?” zegt de hoofdarchi­varis van het FelixArchi­ef. “Daar is allemaal geen zekerheid over. Daarom doen wij het. We maken geen selectie. Alles wat de stad post op YouTube slagen we op.”

Antwerpen was in 1995 de eerste stad van het land met een eigen website. Die heette toen nog dma.be. Dat stond voor Digitale Metropool Antwerpen. En ook die website, en de opvolgers ervan, worden bewaard in het FelixArchi­ef. Net als de livestream­s van de gemeentera­ad. Die stromen automatisc­h door naar het digitaal depot, waar elke burger ze ook binnen tientallen jaren nog zal kunnen opvragen, met de viewers die in die periode gangbaar zullen zijn.

“Archiveren gaat over documenten die eeuwig bewaard moeten worden, of dat nu op perkament is of digitaal, het doel blijft hetzelfde”, zegt Marinus. “Alleen de techniek verschilt. En de snelheid is ook van belang. Met papieren archieven kun je je nog veroorlove­n om te wachten. Digitale documenten daarentege­n moet je zo vlug mogelijk archiveren, anders riskeer je dat je er veel moeilijker aan kunt. Je moet er als de kippen bij zijn.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De nieuwe stadsarchi­varis, Marie Juliette Marinus. “Digitale documenten moet je zo vlug mogelijk archiveren, anders riskeer je dat je er veel moeilijker aan kunt. Je moet er als de kippen bij zijn”, zegt ze.
FOTO JORIS HERREGODS De nieuwe stadsarchi­varis, Marie Juliette Marinus. “Digitale documenten moet je zo vlug mogelijk archiveren, anders riskeer je dat je er veel moeilijker aan kunt. Je moet er als de kippen bij zijn”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium