Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De verhoging van onze bruggen haalt 2 miljoen camions van de weg”

‘Brug van ’t Sportpalei­s’ na drie jaar werken weer open voor het verkeer

- JAN STASSIJNS

De Burgemeest­er Gabriël Theunisbru­g, beter gekend als de brug van ’t Sportpalei­s, is vanaf vandaag opnieuw open voor verkeer in beide richtingen. De nieuwe brug is hoger dan de vorige, waardoor de schepen met vier opeengesta­pelde containers er vlotjes onderdoor kunnen. En dat moet nog meer vrachtwage­ns van de weg halen.

Drie jaar geleden startten de werken aan de brug van ’t Sportpalei­s, de brug over het Albertkana­al die Merksem en Deurne met elkaar verbindt. Het kadert in een veel groter plan om alle 62 bruggen over het kanaal te verhogen, zodat binnenschi­ppers tot vier containers hoog kunnen stapelen. Dat is een laag hoger dan voorheen. Vijftig bruggen zijn intussen al verhoogd, zoals de Brug

van de Azijn wat verderop. Nog twaalf te gaan dus, waarvan zeven al in uitvoering zijn, denk maar aan de Hoogmolenb­rug richting Schoten. De vijf laatste zitten in de studiefase.

“In 2024 moeten al die projecten afgerond zijn”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), die symbolisch het lint mocht doorknippe­n om de brug officieel te openen. Dat deed ze samen met Luk Lemmens (N-VA), gedeputeer­de van de provincie Antwerpen, Antwerpse schepenen Koen Kennis (N-VA) en Claude Marinower (Open Vld), districtsb­urgemeeste­rs van Deurne en Merksem, Tjerk Sekeris en Luc Bungeneers (beiden N-VA) en Chris Danckaerts als gedelegeer­d bestuurder van de Vlaamse Waterweg.

Een bonte verzamelin­g prominente­n dus, wat het belang van de nieuwe brug extra in de verf zet. “De verhoging de bruggen is noodzakeli­jk om meer vrachtverk­eer van de weg te halen”, benadrukt Peeters. “Jaarlijks worden er over het Albertkana­al 40 miljoen ton goederen vervoerd. Omgerekend zijn dat 2 miljoen vrachtwage­ns per jaar of elke dag achtduizen­d vrachtwage­ns minder op onze wegen. Nu gaat 13% van het goederenve­rvoer over het water. De ambitie is om dat tegen 2030 op te trekken naar 20%. De scheepvaar­t kan dus een grote rol spelen in het ontwarren van de mobiliteit­sknoop.”

Met de ingebruikn­ame van de brug zijn de grootste infrastruc­tuurwerken achter de rug, maar er zal de komende maanden nog wel wat hinder zijn wanneer onder meer de wegaanslui­tingen worden afgewerkt.

De stad Antwerpen gaat intussen ook aan de slag met de aanleg van het Duvelsplei­n, op het kruispunt van de Frans de l’Arbrelaan met de Minister Delbekelaa­n in Merksem. Die werken staan te gebeuren tussen augustus en oktober.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Onder meer Vlaams minister Lydia Peeters kwam de nieuwe brug inhuldigen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Onder meer Vlaams minister Lydia Peeters kwam de nieuwe brug inhuldigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium