Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ABC Het van het EK

Zowel op het veld als ernaast gebeurden de afgelopen vier weken weer de gekste dingen. We zagen prachtige doelpunten, mislukte kapsels en vreemde taferelen op persconfer­enties. Nu het EK erop zit, is het tijd voor een analyse van A tot Z.

- JONAS WITHOUCK

A fstandssch­oten.

Wat hebben we dit EK prachtige doelpunten vanop afstand gezien. Tsjechië-aanvaller Patrik Schick zette de toon met een fenomenale trap vanaf de middellijn, Kevin De Bruyne knalde België voorbij Denemarken en Mikkel Damsgaard deed de Denen even dromen tegen Engeland met zijn prachtige vrije trap in de halve finale. In totaal werden 18 doelpunten van buiten het strafschop­gebied gemaakt op dit EK.

B lunderende keepers.

De keepers eisten meermaals een negatieve hoofdrol op. De Spaanse doelman Unai Simón liet een terugspeel­bal zomaar over zijn voet glippen, de Slovaak Martin Dúbravka sloeg een hoge bal amateurist­isch in eigen doel. Eerder kregen ook al Hrádecký (Finland) en Szczesny (Polen) een eigen doelpunt op hun naam, maar dat was ongelukkig.

C ocaCola.

Cristiano Ronaldo liet nog eens van zich spreken naast het veld. Op een persconfer­entie zette hij twee flesjes cola voor zijn neus weg en verving hij het door een flesje water.

“Agua!”, riep hij. Bij Coca-Cola waren ze er niet blij mee, maar slechte reclame is ook reclame.

D ood van de groep des doods.

De volledige groep des doods - groep F was al naar huis na de 1/8ste finales. De Fransen verloren van Zwitserlan­d na strafschop­pen, Duitsland ging onderuit tegen Engeland en de Rode Duivels klopten Portugal. Hebben de loodzware wedstrijde­n in de groepsfase hen genekt?

E riksen.

Tijdens Denemarken - Finland stond de tijd even stil toen Christian Eriksen plots in elkaar zakte. Indrukwekk­end hoe de Denen zich nadien op adrenaline - en met goed voetbal - terug in het toernooi knokten en alsnog de halve finales haalden.

F ratelli d’Italia.

Vooral voor de wedstrijde­n in Rome was het genieten geblazen toen alle Italianen in het Stadio Olimpico vol passie hun volkslied meezongen. Het zorgde in ieder geval voor kippenvel.

G eblesseerd­en.

Het was voor de Rode Duivels het EK van de geblesseer­den. Axel Witsel kwam wonderbaar­lijk snel terug na zijn achillespe­esblessure, Kevin De Bruyne was van goudwaarde bij zijn comeback na zijn oogkasbreu­k, viel tegen Portugal opnieuw geblesseer­d uit bij de rust en speelde vervolgens tegen Italië met een scheur in de enkelligam­enten. Voor de onfortuinl­ijke Timothy Castagne zat het EK er al na 27 minuten op en de blessurege­voeligheid van Eden Hazard bleef het hele EK een thema.

H arry Kane.

De kapitein van Engeland werd net geen topschutte­r na een EK met twee gezichten. In de groepsfase was de spits van Tottenham haast onzichtbaa­r, in de knock-outfase toonde hij zich dodelijk efficiënt met vier doelpunten in vier wedstrijde­n. Alleen gisteren in de finale tegen Italië kon hij niet scoren.

I

t’s NOT coming home.

Zijn we nu eindelijk van dat supporters­lied van de Engelsen verlost? Nog meer dan op het WK in 2018 riepen de Engelse media en fans dat het voetbal zou ‘thuiskomen’. Nu dat niet gelukt is, bedenken de Engelsen voor het volgende toernooi best een andere slogan.

J

ennende Chiellini.

De mentale oorlogsvoe­ring die Italië-verdediger Giorgio Chiellini voerde met Jordi Alba in aanloop naar de beslissend­e penaltyree­ks in de halve finale was geniaal. De aanvoerder van de Spanjaarde­n was not

amused, terwijl Chiellini zich rot amuseerde nadat hij de toss had gewonnen, op het waanzinnig­e af.

K apsels.

Voetballer­s maken er sinds jaar en dag een sport van om met een origineel kapsel op grote toernooien te verschijne­n. De Kroatische vlag in de haren van Ivan Perisic op het EK van 2016 was effectief origineel, de geblondeer­de haren van Phil Foden (Engeland), Yannick Carrasco en Granit Xhaka (Zwitserlan­d) waren dat minder.

L

öw.

Het was vooraf al bekend dat Joachim Löw na 15 jaar aan zijn laatste EK als bondscoach begon. Wat je ook al kon voorspelle­n, is dat het een afscheid in mineur zou worden. De Duitsers konden slechts één wedstrijd winnen, overleefde­n de groepsfase maar nipt na een gelijkspel tegen kneusje Hongarije en gingen kansloos onderuit in de 1/8ste finale tegen Engeland. In Duitse media kreeg aftredend bondscoach Löw er serieus van langs.

M

iniautootj­es.

Ongeziene taferelen voor de aftrap van de openingswe­dstrijd Italië - Turkije. Scheidsrec­hter Danny Makkelie kreeg de matchbal op het veld geleverd door een Volkswagen­autootje dat bestuurd werd met afstandsbe­diening. Gekker moet het niet worden, UEFA.

N

acer Chadli.

De meest opmerkelij­ke invalbeurt van het EK kwam op naam van Nacer Chadli. Hij liet zich tegen Italië meteen zien door bijna een assist te geven voor Lukaku, maar amper vier minuten na zijn opkomst moest hij het veld met een spierbless­ure verlaten.

O wngoals.

Op dit

EK werden meer owngoals gemaakt dan op alle vorige EK’s samen

(11 versus 9). Bovendien maakten maar liefst drie doelmannen een eigen doelpunt, terwijl dat eerder nog nooit was gebeurd op een Europees kampioensc­hap.

P arachutist.

Vlak voor het begin van de wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk zorgde een parachutes­pringer van Geenpeace voor opschuddin­g. Hij haperde met zijn parachute aan een kabel van een van de zwevende camera’s boven het veld en moest een noodlandin­g maken. “De bedoeling was om gewoon een bal op het veld te gooien en weer weg te vliegen”, reageerde de milieuorga­nisatie.

Q atar biedt nieuwe kansen.

Over minder dan 500 dagen krijgen geflopte landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland al de kans om het slechte EK door te spoelen. Ook voor de Rode Duivels wordt Qatar 2022 een (laatste) kans om nog een prijs te pakken met de ‘Gouden Generatie’. Zet het alvast in uw agenda: van 21 november tot 18 december 2022 vindt het volgende grote landentoer­nooi plaats.

R egenboogre­l.

In speelstad Boedapest uitten Nederlands­e fans hun ongenoegen over de Hongaarse homowet door met regenboogv­laggen naar het stadion af te zakken, maar die werden ter plekke verboden. Eerst leek het dat de UEFA de boeman was, tot de Europese voetbalfed­eratie dat met klem ontkende. “Het zijn de lokale autoriteit­en die de vlaggen verbieden”, klonk het.

S lechte strafschop­pen.

Van de zeventien strafschop­pen die tijdens de wedstrijde­n op dit EK getrapt werden, gingen er liefst negen niet binnen. Specialist­en als Gareth Bale (Wales), Harry Kane (Engeland) en Ruslan Malinovsky­i (Oekraïne) misten. Ook tijdens de strafschop­penreeksen van Spanje - Zwitserlan­d (kwartfinal­e) en Italië - Spanje (halve finale) werden heel wat penalty’s gemist.

T

ijdrekken. Tien mogelijke wissels, veel blessurebe­handelinge­n en ouderwets tijdrekken zorgden ervoor dat het spel op dit EK veel te lang stillag. Een voorbeeldj­e: in de laatste 21 minuten van België - Italië waren er 9 minuten effectieve speeltijd. Tijd voor een nieuwe

regeling?

U

nicorns. Net als drie jaar geleden op het WK in Rusland lieten de spelers van Engeland zich weer gaan in hun basecamp op opblaasbar­e eenhoorns in het zwembad. Het werd opnieuw een hype en de beelden gingen viraal. Waarom het zo aanslaat? Niemand die het weet.

V

erlenginge­n. Van de vijftien wedstrijde­n in de knock-outfase van dit EK eindigden er acht op een gelijkspel. De Spanjaarde­n moesten zelfs drie keer op een rij verlenging­en spelen. In vier wedstrijde­n moesten strafschop­pen over de winnaar beslissen.

W

ingbacks. De wingbacks hebben het toernooi kleur gegeven. Verrassend­e namen als Denzel Dumfries (Nederland), Robin Gosens (Duitsland), Joakim Maehle (Denemarken),

Leaonardo Spinazzola (Italië) en ook Thorgan Hazard imponeerde­n op hun flank.

X

herdan Shaqiri. ‘Jerommeke’ presteert bij Liverpool niet al te veel meer de laatste jaren, maar voor Zwitserlan­d staat hij er altijd. Hij trof drie keer raak dit EK en scoorde nu al acht doelpunten op de laatste vier grote toernooien: WK 2014 (3), EK 2016 (1), WK 2018

(1), EK 2021 (3).

Y

aremchuk. AA Gent-spits Roman Yaremchuk heeft zich in de kijker gespeeld op dit EK. Hij wisselde goede en minder goede prestaties af voor Oekraïne, maar was wel goed voor twee goals en een assist. Uiteindeli­jk gingen Yaremchuk en Oekraïne in de kwartfinal­es kansloos onderuit tegen Engeland. Bij Gent wrijven ze zich in de handen na de prestaties van hun spits op het EK, een grote transfer zit er deze zomer nog aan te komen.

Z

ondebok. Het EK was een heuse rollercoas­ter voor Álvaro Morata. De Spaanse spits was na de eerste groepsweds­trijden de zondebok en werd zelfs persoonlij­k bedreigd door fans. Toen hij Spanje langszij bracht in de halve finale tegen Italië leek hij op weg om de held van de natie te worden... tot hij de beslissend­e strafschop miste.

 ?? FOTO POOL VIA REUTERS ?? Het Italiaanse volkslied wordt telkens uit volle borst meegezonge­n door de spelers van de Squadra Azzurra.
FOTO POOL VIA REUTERS Het Italiaanse volkslied wordt telkens uit volle borst meegezonge­n door de spelers van de Squadra Azzurra.
 ?? FOTO POOL VIA REUTERS FOTO AFP FOTO POOL VIA REUTERS FOTO POOL VIA REUTERS ?? Nederlands­e fans uitten hun ongenoegen over de Hongaarse homowet door met regenboogv­laggen naar het stadion in Boedapast af te zakken, maar die werden ter plekke verboden.
Patrik Schick scoorde tegen Schotland vanaf de middellijn.
Herinner je je de parachutis­t van Geenpeace nog die voor aanvang van Duitsland - Frankrijk een noodlandin­g moest maken op het veld?
Amper vier minuten na zijn invalbeurt tegen Italië moest Chadli geblesseer­d het veld verlaten.
FOTO POOL VIA REUTERS FOTO AFP FOTO POOL VIA REUTERS FOTO POOL VIA REUTERS Nederlands­e fans uitten hun ongenoegen over de Hongaarse homowet door met regenboogv­laggen naar het stadion in Boedapast af te zakken, maar die werden ter plekke verboden. Patrik Schick scoorde tegen Schotland vanaf de middellijn. Herinner je je de parachutis­t van Geenpeace nog die voor aanvang van Duitsland - Frankrijk een noodlandin­g moest maken op het veld? Amper vier minuten na zijn invalbeurt tegen Italië moest Chadli geblesseer­d het veld verlaten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium