Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit geeft veel vertrouwen voor de Spelen”

- MARC VERMEIREN

Dat Elise Mertens na een even meeslepend­e als spectacula­ire wedstrijd op Wimbledon haar derde grandslamt­rofee in het dubbelspel veroverde, maakt haar nog meer dan voorheen een medailleka­ndidate in Tokio. “Natuurlijk put ik hieruit veel vertrouwen voor de Spelen.”

Mertens’ vorige titels op de US Open 2019 en de Australian Open 2021 waren tot stand gekomen aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka, met haar 1m82 een van de krachtigst­e speelsters uit het circuit. Nummer drie haalde ze in samenwerki­ng met Su-Wei Hsieh, een tengere Taiwanese van 1m69 die qua fysionomie en manier van spelen de complete antipode van Sabalenka is. Dat Mertens met die twee contraster­ende profielen grand slams kan winnen, suggereert dat zij inderdaad de beste dubbelspee­lster van het moment is. In de nieuwe WTA-dubbelrank­ing zal de 25-jarige Limburgse overigens ook de koppositie weer innemen. Na de Australian Open had ze al eens één week helemaal bovenaan gestaan.

Tokio

Volgende zaterdag stapt Mertens samen met Nafi Thiam en de andere atleten op het vliegtuig richting Japan. Bezit Team Belgium in het vrouwendub­bel een bijkomende medailleka­ns?

“Natuurlijk put ik hieruit veel vertrouwen voor Tokio”, aldus Mertens. “Maar het wordt weer switchen naar een andere ondergrond en naar een andere partner. Alleen jammer dat er geen publiek zal zijn in Tokio. Ik heb zaterdag ongelofeli­jk genoten van de bruisende sfeer op Centre Court. Ik ga nu eerst enkele dagen mijn racket opzij leggen en wat rust nemen, al wil ik nog wel fysieke trainingen afwerken. Echt vieren laat ik over aan mijn entourage. (lachje) Meer dan een half glaasje champagne zal ik sowieso niet drinken. Dat ik na vijf weken uithuizigh­eid weer mag terugkeren naar Hamont is voor mij al een serieuze beloning.”

Aan de Vlam zal Mertens in zee gaan met Alison Van Uytvanck. Met haar gevarieerd spel en sterke opslag heeft Van Uytvanck degelijke wapens als dubbelspee­lster. Gekoppeld aan Greet

“Dit was een wedstrijd die ik de rest van mijn leven zal onthouden.” Elise Mertens

Minnen won zij in 2018 het WTAtornooi van Luxemburg. Mertens en Van Uytvanck hebben nog nooit samen tijdens een match tussen de lijnen gestaan. Terwijl Frankrijk, Rusland, Tsjechië of Japan duo’s afvaardige­n die vaak al jarenlang het terrein delen, moeten de twee Belgen mekaar dus sportief nog leren kennen. Een serieuze slag om de arm dus, al is Mertens met haar huidige vorm ook niet kansloos in het enkelspel.

Ongeloof

De Belgisch-Taiwanese combinatie zette zaterdag de Russische tandem Kudermetov­a - Vesnina met 3-6, 7-5 en 9-7 opzij. Nadat een fraaie passeersla­g van Hsieh een 2u30’ durend spektakels­tuk had beslist - prins William en zijn Kate genoten mee vanuit de royal box - vielen beide dames overmand door emoties neer op het gras van Centre Court. Vervolgens tuimelden ze mekaar in de armen en schudden ze vol ongeloof het hoofd.

“Ik kon amper bevatten was er gebeurd was”, verklaarde Mertens. “Dat was zo’n gelijkopga­ande wedstrijd die evengoed de andere kant had kunnen uitdraaien. Gelukkig kon Su-Wei ons eerste matchpunt meteen winnend afronden, want in zo’n wedstrijd weet je nooit. Kijk maar naar de manier waarop wij het matchpunt van de Russen overleefde­n, een van de vele krankzinni­ge momenten in deze match. Dit was een wedstrijd die ik de rest van mijn leven zal onthouden.”

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium