Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben blijven geloven dat eindwinst mogelijk was”

Kempenaar Wout Geerinckx slaat zijn slag in finale van slotrit

- KAREL LEMMENS

De tot tweedaagse herleide Sint-Martinuspr­ijs voor juniores heeft met de eindwinst van Wout Geerinckx een prachtige apotheose gekregen. De spanning was te snijden tot de laatste meter en het liep uiteindeli­jk goed af voor de Kempenaar.

De rit in lijn van zaterdag bleek alweer grotendeel­s doorslagge­vend te zijn voor het eindklasse­ment. Het werd trouwens een rit die het gros van de juniores zich wellicht nog een tijdje zal herinneren. Onderweg werden ze immers getrakteer­d op een ware zondvloed die sommige delen van de omloop overspoeld­e. Het werd na een tijdje echt wel gevaarlijk. De talloze valpartije­n waren daar het beste bewijs van. Gelukkig allemaal zonder al te veel lichamelij­k leed. Drie renners maakten van de verwarring gebruik om ervandoor te gaan: Wout Geerinckx en de Nederlande­rs Youp De Vos en Max Van der Meulen. Het trio werkte goed samen en vergaarde zo een minuut voorsprong. De Nederlande­rs speelden voor de ritwinst onder één hoedje. De Vos demarreerd­e fors met de aankomst in zicht terwijl Van der Meulen de benen stil hield. Geerinckx was er daardoor aan voor de moeite en moest vrede nemen met de tweede plaats.

Hilariteit een minuut later toen de licht afgescheid­en Nederlande­r Elmar Abma de vierde plaats pakte maar juichte omdat hij dacht gewonnen te hebben. Het werd een tweede koude douche van de dag voor hem toen hij te horen kreeg dat hij vierde was. De spurt voor de vijfde plaats werd gewonnen door Mathis Avondts. “Niemand in het peloton wist dat er nog drie renners vooruit waren”, verzekerde de tweedejaar­sjunior van het WAC Team, die in de individuel­e tijdrit op zondagocht­end knap derde werd. “Door de vele partijen door die stortregen was het blijkbaar aan ieders aandacht ontsnapt dat er drie renners waren weggereden.”

Abma nam zondagocht­end wel revanche: de rit tegen de klok won hij overtuigen­d. Van der Meulen pakte op zijn beurt met één seconde voorsprong het geel over van De Vos.

Geerinckx, die nog uitzicht had op de eindzege, geloofde nog in een stunt in die slotrit. Hij kreeg nog gelijk ook. Met vier anderen trok hij in de aanval en dat leverde hem achter ritwinnaar Roan Konings genoeg voorsprong op om Van der Meulen nog uit het geel te krijgen. “Ik rij altijd aanvallend en dus bleef ik er vertrouwen in hebben dat het goed kon komen. We werkten met zijn vijven goed samen en konden zo buiten schot blijven. Mijn eerste zege in een rittenkoer­s. En of dat deugd doet”, besluit de tweedejaar­sjunior uit Meerhout.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Wout Geerinckx (midden) staat als winnaar van de tot tweedaagse omgevormde Sint-Martinuspr­ijs op het podium in Kontich.
FOTO TOM GOYVAERTS Wout Geerinckx (midden) staat als winnaar van de tot tweedaagse omgevormde Sint-Martinuspr­ijs op het podium in Kontich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium