Gazet van Antwerpen Stad en Rand

520 kilometer voor kinderen met beperking in Peru en Guatemala

Veerle stapt van Hoek van Holland naar Ouren voor vzw Tumbador

- JAN BRYS

De 38-jarige Veerle Bergmans uit Schoten is aan een voettocht begonnen van Hoek van Holland in Nederland tot Ouren in Wallonië. Ze wil tijdens die tocht van 520 kilometer 1.040 euro verzamelen voor de vzw Tumbador die zich inzet voor gehandicap­te kinderen in Peru en Guatemala.

Veerle is niet aan haar proefstuk toe. Ze legde in 2019 al de volledige Dodentocht af. In 2020 stapte ze het equivalent van de Dodentocht in verschille­nde etappen. “Deze keer doe ik de GR 5wandeling over een afstand van 520 kilometer. Ik vertrok op 23 juli in Hoek van Holland. Ik ben daar met het openbaar vervoer naartoe gegaan. Intussen heb ik al 150 kilometer afgelegd”, legt Veerle uit.

We ontmoeten haar in Kalmthout waar ze haar tentje kon opslaan bij een bestuursli­d van de vzw Tumbador. “Voor 23 juli wil ik nog 220 kilometer afleggen en dan ga ik even naar huis voor het verjaardag­sfeestje van mijn petekind. Daarna doe ik de laatste 150 kilometer van Eben-Emael naar Ouren. Die afstand stap ik alleen met de rugzak, dus zonder mijn trekkar”, vervolgt Veerle die lesgeeft in het buitengewo­on onderwijs.

“Het is mijn bedoeling 1.040 euro te verzamelen, zijnde twee keer de afstand die ik afleg. Ik doe het voor de vzw Tumbador. Deze vzw is sterk afhankelij­k van de inzet van vrijwillig­ers. Tijdens festivals en concerten steken zij de handen uit de mouwen in ruil voor een financiële bijdrage. Tijdens de voorbije coronaperi­ode is deze bron van inkomsten quasi opgedroogd”, vervolgt Veerle.

Bestuursli­d van de vzw Tumbador Stefan Hertling is uiteraard enorm opgetogen met dit initiatief van Veerle. “Wij tellen in Vlaanderen ongeveer duizend vrijwillig­ers. Door de coronaperi­ode lopen wij zeker 60.000 euro mis. Op Tomorrowla­nd bijvoorbee­ld tappen wij met 120 man, twee lange weekends. Wij doen ook vaak de tap in het Sportpalei­s”, zegt Stefan.

Veerle vertrok zaterdagoc­htend uit Kalmthout richting Wuustwezel en Brecht om zo via Zoersel richting Herentals te stappen. “In Nederland werd ik vaak aangesprok­en. Als ze hoorden waarom ik dit doe, leverden ze vaak spontaan een bijdrage.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Veerle, in het dagelijkse leven leerkracht, in haar tent in Kalmthout.
FOTO JAN BRYS Veerle, in het dagelijkse leven leerkracht, in haar tent in Kalmthout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium