Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pogacar geef opnieuw geen krimp, strijd om podium is wel spannend

- (bvc)

Na de rit naar Andorra zei Tadej Pogacar hoe leuk het was dat zijn ouders op de slotcol langs de kant stonden. Het was voor de Sloveen dan ook het enige moment van de dag waarop hij attent moest zijn. Uitgezonde­rd bij twee speldenpri­kken van Jonas Vingegaard werd de leider niet bestookt. De koers die Ineos-Grenadiers al op de Mont Ventoux vaarde, kopieerden zijn andere belagers dit weekend: de strijd om de podiumplaa­tsen naast Pogacar is losgebarst­en.

Tadej, heb je ook het gevoel dat jouw dichtste belagers meer met het podium bezig zijn dan met het aanvallen van jouw gele trui? “Door de hitte en de lastige cols hadden ze mooie kans om mij te doen buigen, maar het lukte niet. Ze probeerden aan te vallen, maar helaas voor hen was ik te goed”, zei de leider.

Voor de Tour had Jumbo-Visma met Primoz Roglic de belangrijk­ste uitdager van Pogacar in huis. Na twee weken Tour hebben ze met Jonas Vingegaard ook de enige die de Sloveen van UAE durft bestoken, maar met een andere inzet dan de gele trui. “Dit is pas de tweede grote ronde van Jonas. Hij is nog piepjong. De derde week is voor hem en ons nog een vraagteken. We gaan voor het hoogst haalbare, maar de gele trui acht ik niet realistisc­h. Pogacar is te sterk. Zijn vijf minuten voorsprong lijken een eeuwigheid”, zegt sportief manager Merijn Zeeman.

Bij Jumbo-Visma hadden ze een uitgekiend plan om Vingegaard op zijn voorlopige derde plaats te houden. Drie van hun vijf renners trokken zondag mee in de vroege vlucht. “Op de top van de Port d’Envalira wachtte Steven (Kruijswijk,

red.) op Jonas. Op de top van de Col de Beixalis wachtte Wout (van Aert, red.) op Jonas en nadien hadden we ook Sepp

(Kuss, red) nog. Dat was niet nodig, dus mocht Sepp voor de ritzege gaan”, aldus Zeeman.

De vooruitstu­urtactiek van Jumbo-Visma verschilt van het controlebe­leid van Ineos-Grenadiers, de inzet is dezelfde. “Net als in de rit naar de Mont Ventoux reden we op kop van het peloton om te proberen de rit te winnen en enkele renners in de buurt van Richard Carapaz te droppen. We willen Richard zo goed mogelijk helpen in de strijd om het podium”, aldus ploegleide­r Gabriel Rasch.

De strategie van Ineos-Grenadiers op woensdag, werd zaterdag gekopieerd door EF-Nippo. In de finale reden ze op kop van het peloton om de ontsnapte Guillaume Martin binnen schot te houden voor de tweede plaats van Rigoberto Uran. Met succes. Martin werd in Andorra gelost, zowaar na een aanval van Uran. De eerste keer dat de Colombiaan­se aanklamper bij uitstek een aanval plaatste sinds de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Ironisch genoeg, toen ook voor de tweede plaats – na Alexandre Vinokourov.

Met acht renners binnen een tijdsspann­e van 1’40” is de strijd tussen de plekken twee tot en met negen in deze Tour zeer spannend. Extra leuk is dat het renners uit acht verschille­nde landen betreft. De ruime aandacht van Nederland tot Australië en Ecuador voor het gevecht om de ereplaatse­n, is voor de Tour een doekje voor het bloeden, de strijd om de eindzege was eigenlijk al beslist na de tijdrit op dag vijf. Zelfs Pogacar doet nog weinig moeite om dat te verbergen: “We zullen zien hoe de strijd om het klassement in de Pyreneeën zal verlopen, maar ik trek met veel vertrouwen de derde week in.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium