Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een rustig seizoen? Dat bestaat niet bij Beerschot”

TOM PIETERMAAT begint aan zijn achtste jaargang op het Kiel

- KOEN FRANS

Tom Pietermaat (28) begint aan zijn achtste seizoen op het Kiel. In 2014 debuteerde de vlijtige middenveld­er bij de Mannekes in vierde klasse, dit jaar begint hij aan zijn tweede opeenvolge­nde seizoen in eerste klasse. “Peter Maes zorgt ervoor dat we uit onze comfortzon­e moeten komen”, zegt de langstdien­ende speler van de club.

Toen Tom Pietermaat in de zomer van 2014 aansloot bij Beerschot-Wilrijk in vierde klasse had hij nooit gedacht dat hij met die club zou opklimmen tot in eerste klasse. Maar kijk: vorig jaar stond de 28-jarige middenveld­er toch maar mooi in 29 van de 34 competitie­matchen in de basis. Peter Maes is na Urbain Spaenhoven, Denis van Wijk, Marc Brys, Stijn Vreven, Hernan Losada en Will Still al de zevende hoofdtrain­er die Pietermaat zag passeren. “Het was de voorbije weken een beetje zoeken, hoor. Maar dat hoort erbij als er een nieuwe trainer arriveert, elke coach legt zo zijn eigen accenten. Intussen weten we al wat beter wat Peter Maes van ons verlangt. Binnen twee weken begint de competitie met een thuismatch tegen Cercle en ik kan alle fans verzekeren dat we er zullen staan.”

Comfortzon­e

Wat opvalt tijdens trainingen en oefenwedst­rijden: Peter Maes zit er kort op. “We vloeken ook af en toe stevig op training, wat zeker niet slecht is. De trainer zorgt ervoor dat we uit onze comfortzon­e moeten komen. Elke speler wordt opnieuw uitgedaagd. Maes wil dat we verder nadenken in functie van het collectief. Hij betrekt ons enorm bij de tactische benadering van wedstrijde­n en wil deze ploeg duidelijk naar een hoger niveau tillen. Die aanpak zal ons op lange termijn individuee­l én collectief sterker maken.”

“Of die nieuwe aanpak schrikken was? Nee, Maes kan ook zacht zijn. Soms is het gewoon goed om een paar keer te slaan en daarna te zalven. Hij staat best wel open voor feedback vanuit de spelersgro­ep. Hij is er nu vijf weken en intussen ben ik het al gewoon. De ervaren spelers willen de nieuwe jongens ook een beetje beschermen. Op training en in wedstrijde­n mogen zij fouten maken, daar leren ze van. Het is aan ons om die jongens dan wat uit de wind te zetten en de zwaarste klappen op te vangen.”

Abraham en Isma

Met Abraham Okyere heeft Pietermaat er opnieuw een talentvoll­e concurrent bijgekrege­n. De 19-jarige Ghanees liet in de voorbereid­ing al mooie dingen zien. Pietermaat neemt hem, net als Coulibaly vorig jaar, onder zijn hoede. “Hij deed me meteen aan Isma (Ismaila Coulibaly, red.) denken. Ook Abraham kwam heel nederig de kleedkamer binnen en was aanvankeli­jk heel stil. Het leuke aan onze groep is dat iedereen zich er snel welkom voelt. Niet alleen ik, maar ook de andere jongens nemen de nieuwkomer­s meteen op sleeptouw. We willen niet liever dan dat die jongens zich thuis voelen, zodat ze hun talent hier ten volle kunnen ontwikkele­n. Als je ziet hoe rustig Abraham nu al is aan de bal, dan weet je dat het net als Isma een hele grote kan worden.”

Pietermaat gelooft in de nieuwkomer­s, maar beseft dat er nog wat extra kwaliteit bij mag. “De technische staf is samen met het bestuur nog volop bezig met de uitbouw van deze kern. De groep die we nu al hebben, is zeker niet slecht. Maar de jonge jongens zullen misschien wat tijd nodig hebben. Over ambities kan ik me dan ook niet uitspreken. Een rustig seizoen? Op Beerschot bestaat dat niet. Vanuit de supporters ontstaat er toch altijd een bepaalde druk. Ik vind dat fijn. Het zorgt ervoor dat je als speler voortduren­d op de tippen van je tenen moet lopen. Op Beerschot mag je een wedstrijd nooit te gemakkelij­k opnemen. Ook individuel­e doelstelli­ngen heb ik niet echt. Ik wil gewoon mijn steentje bijdragen om van Beerschot een stabiele eersteklas­ser te maken. Is dat op het veld, des te beter. Is dat naast het veld, dan zal ik iedereen wel op scherp zetten. Wees gerust.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium