Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Binnenland­s coronacert­ificaat ligt op tafel

Ondanks stijgende cijfers beloven ministers niet meer te verstrenge­n

-

Het aantal besmetting­en gaat omhoog, maar onze ministers zijn niet van plan om te morrelen aan onze verworven vrijheden. “We gaan niet zoals in Nederland een jojobeleid voeren”, zegt minister Frank Vandenbrou­cke (Vooruit). Om de maatschapp­ij open te houden, ligt vrijdag op het Overlegcom­ité wel een binnenland­se coronapas op tafel.

“De inzet voor de vergaderin­g vrijdag is dat we de verworven vrijheid au sérieux nemen.”

Vandenbrou­cke is duidelijk: het Overlegcom­ité is niet van plan om terug te draaien wat de voorbije maanden mogelijk is geworden. Daar was wat ongerusthe­id over ontstaan, omdat de besmetting­scijfers de verkeerde kant uitgaan.

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft geen zin om vrijheden af te pakken. “De overslag naar ziekenhuiz­en zien we vooralsnog niet”, zegt hij. Dat in sommige Europese landen wél ingegrepen wordt, heeft volgens Jambon veel te maken met de vaccinatie­graad die er lager is dan in Vlaanderen. Maar echte beloftes over verdere perspectie­ven komen er niet. “We hebben geleerd van de Nederlands­e situatie dat je daarmee moet opletten”, zegt Vandenbrou­cke. “Ik heb geen zin om in het Nederlands­e jojobeleid terecht te komen.”

Daar waren de discotheke­n twee weken weer open, maar sinds dit weekend weer dicht.

Wat met Pukkelpop?

Om te mogen blijven doen wat we nu al mogen, denken de politici aan een binnenland­s coronacert­ificaat. Een bewijs dat je gevaccinee­rd of onlangs getest bent als toegangsti­cket voor evenemente­n. Jambon, Vandenbrou­cke en CD&V zijn voorstande­r – “het is minder kwalijk dan festivals stoppen”, zegt Jambon – maar de liberalen zien het niet zo zitten.

Die festivals zijn nog een reden waarom het vrijdag geen gemakkelij­ke discussie zal worden. Want naast dat coronacert­ificaat is er nog de vraag wat je in deze omstandigh­eden met een festival als Pukkelpop moet doen. Van 19 tot 22 augustus verwachten ze daar 66.000 festivalga­ngers per dag. Met een coronacert­ificaat zou het moeten kunnen, zegt Vandenbrou­cke. “Dan moet de organisati­e enkele afspraken nauwkeurig uitvoeren, inclusief iedereen testen om de andere dag.”

Viroloog Marc Van Ranst ziet dat net iets anders: “Het probleem rond Pukkelpop zal zichzelf oplossen”, zegt hij. “Als de cijfers slechter worden, zal dat niet kunnen doorgaan. Als de cijfers beter worden, wel.”

Geen illusies

Vrijdag zal coronacomm­issaris Pedro Facon een “grondige analyse van de situatie” neerleggen met advies voor de komende maanden. “Niet panikeren maar evenmin illusies koesteren”, klinkt het. Facon stelt ook dat de verdedigin­gslinies moeten worden versterkt. Hij kijkt bijvoorbee­ld naar de reisregels en de opvolging van quarantain­e.

Intussen pleit Van Ranst ervoor dat Sciensano opnieuw cijfers publiceert in het weekend. “Nederland had zondag weer 10.000 gevallen, en wij hebben geen enkel idee. Dat kunnen we ons in deze situatie niet permittere­n.”

Gevreesd wordt dat onze coronacijf­ers hoger zijn dan we hadden gehoopt. Toch blijft Jambon achter zijn voorstel staan om tegen 1 september alle regels los te laten. Voorwaarde is wel dat dan 90% van de Vlamingen gevaccinee­rd is. Die vaccinatie blijft dus het echte “ticket naar de vrijheid”.

 ??  ?? Frank Vandenbrou­cke
Minister van Volksgezon­dheid (Vooruit)
“Ik heb geen zin om in het Nederlands­e jojobeleid terecht te komen.”
Frank Vandenbrou­cke Minister van Volksgezon­dheid (Vooruit) “Ik heb geen zin om in het Nederlands­e jojobeleid terecht te komen.”
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Marc Van Ranst
Viroloog
“Het probleem rond Pukkelpop zal zichzelf oplossen. Als de cijfers slechter worden, zal dat niet kunnen doorgaan. Anders wel.”
FOTO KRIS VAN EXEL Marc Van Ranst Viroloog “Het probleem rond Pukkelpop zal zichzelf oplossen. Als de cijfers slechter worden, zal dat niet kunnen doorgaan. Anders wel.”
 ?? FOTO BELGA ?? Jan Jambon
Vlaams minister-president (N-VA)
“Een bewijs van vaccinatie of test voorleggen is minder kwalijk dan festivals stoppen.”
FOTO BELGA Jan Jambon Vlaams minister-president (N-VA) “Een bewijs van vaccinatie of test voorleggen is minder kwalijk dan festivals stoppen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium